Антидепресанти – Употреби

Основната употреба на антидепресанти е лечение на клинична депресия при възрастни. Те се използват и за други психични заболявания и лечение на дългосрочна болка.

В повечето случаи на възрастни с умерена до тежка депресия се дават антидепресанти като първа форма на лечение. Те често се предписват заедно с говореща терапия като когнитивна поведенческа терапия (CBT) . CBT е вид терапия, която използва подход за решаване на проблеми, за да помогне за подобряване на мисълта, настроението и поведението.

Антидепресантите не винаги се препоръчват за лечение на лека депресия, тъй като изследванията са установили ограничена ефективност.

Въпреки това, антидепресантите понякога се предписват за няколко месеца при лека депресия, за да се види дали имате някакво подобрение в симптомите си. Ако не забележите никакви ползи през това време, лекарството бавно ще бъде изтеглено.

Първоначално обикновено се предписва тип антидепресант, наречен селективен инхибитор на обратното поемане на серотонин (SSRI). Ако симптомите Ви не се подобрят след около 4 седмици, може да се препоръча алтернативен антидепресант или дозата Ви да се увеличи.

Много антидепресанти могат да бъдат предписани от Вашия лекар, но някои видове могат да се използват само под наблюдението на специалист по психично здраве. Ако депресията не реагира само на антидепресанти, други лечения, като CBT, също могат да бъдат използвани за постигане на по-добри резултати. Те могат също да дадат по-високи дози от лекарството.

Деца и младежи

На деца и младежи с умерена до тежка депресия първо трябва да се предложи курс на психотерапия, който продължава най-малко 3 месеца.

В някои случаи може да се предложи SSRI, наречен флуоксетин, в комбинация с психотерапия за лечение на умерена до тежка депресия при млади хора на възраст от 12 до 18 години.

Други състояния на психичното здраве

Антидепресантите могат да се използват и за лечение на други психични заболявания, включително:

Както при депресията, SSRI обикновено са първият избор на лечение за тези състояния. Ако SSRI се окажат неефективни, може да се използва друг вид антидепресант.

Дългосрочна болка

Въпреки че тип антидепресанти, наречени трициклични антидепресанти (TCA), първоначално не са били проектирани да бъдат болкоуспокояващи, има доказателства, които предполагат, че те са ефективни при лечението на дългосрочна (хронична) нервна болка при някои хора.

Хроничната нервна болка, известна още като невропатична болка, се причинява от увреждане на нервите или други проблеми с нервите и често не реагира на обикновени болкоуспокояващи, като парацетамол .

Амитриптилин е TCA, който обикновено се използва за лечение на невропатична болка. Състоянията, които могат да се възползват от лечението с амитриптилин, включват:

Антидепресантите също са били използвани за лечение на случаи на хронична болка, която не включва нерви (невропатична болка). За тази цел обаче се смята, че са по-малко ефективни. Освен TCAs, SSRI и инхибиторите на обратното захващане на серотонин-норадреналин (SNRIs) също могат да се използват за лечение на хронична невропатична болка.

Състояния, които причиняват невропатична болка, която може да се възползва от лечението с антидепресанти, включват фибромиалгия , хронична болка в гърба и хронична болка във врата .

Декориране в леглото при деца

TCA понякога се използват за лечение на мокри мокри при деца , тъй като те могат да помогнат за отпускане на мускулите на пикочния мехур. Това увеличава капацитета на пикочния мехур и намалява желанието за уриниране.