Ангиоедем – лечение

Лечението на ангиоедем зависи от това, което го причинява.

Има няколко различни вида ангиоедем , всеки от които има различна причина.

Ангиоедемът обикновено може да се лекува у дома, въпреки че може да се наложи лечение на тежки случаи в болница.

Алергичен и идиопатичен ангиоедем

Алергичният ангиоедем и идиопатичният ангиоедем обикновено се лекуват по подобен начин.

Избягване на задействания

Избягването на определени вещества или дейности, които отключват симптомите Ви, може да помогне за намаляване на шансовете Ви за издуване.

Например, ако сте алергични към определен вид храна, може да ви помогне да проверите съставките в храната, която купувате, и да бъдете внимателни, когато се храните навън.

Прочетете за предотвратяване на алергични реакции за повече съвети.

Антихистамини и стероидни лекарства

Вашият лекар може да предложи прием на антихистамини, за да се намали подуването, когато се появи.

Антихистамините действат, като блокират ефектите на хистамина, един от химикалите, отговорни за подуването. Някои видове могат да бъдат закупени в аптеките и супермаркетите без рецепта.

Някои антихистамини могат да ви накарат да се почувствате сънливи. Избягвайте да шофирате, да пиете алкохол или да работите с опасни машини, ако имате това. Ако симптомите на подуване се проявяват през деня, най-добре е да приемате несънливи лекарства като цетиризин и лоратадин.

Другите странични ефекти на антихистамините могат да включват:

Ако отокът е тежък, вашият лекар може да предпише кратък курс на стероидно лекарство . Това е мощно лекарство, което се използва само за кратки периоди, тъй като може да има обезпокоителни странични ефекти.

Авто-инжектори за адреналин

Ако имате особено сериозна алергия, може да Ви бъдат приложени адреналинови инжектори, които да използвате, ако получите тежка алергична реакция (анафилаксия) .

Има няколко вида автоинжектори, които се използват по малко различни начини.

Прочетете за предотвратяване на анафилаксия за повече информация.

Индуциран от лекарства ангиоедем

Ако се смята, че определено лекарство, което приемате, е отговорно за Вашия ангиоедем, Вашият лекар обикновено ще Ви посъветва да го спрете.

Те могат да предпишат друго лекарство, което да приемате вместо това.

Това обикновено е всичко, което трябва да се направи. Уведомете Вашия лекар, ако симптомите Ви продължат или се появят отново след смяна на лекарството.


Наследствен ангиоедем

Наследственият ангиоедем не може да бъде излекуван, но лекарствата могат да помогнат за предотвратяване и лечение на отока.

Предотвратяване на подуване

Лекарствата, наречени даназол и оксандролон, могат да помогнат за намаляване на шансовете за подуване, ако имате наследствен ангиоедем.

Тези лекарства повишават нивата на С1 естеразен инхибитор в кръвта. Ниските нива на това вещество са причината за подуване.

Страничните ефекти на тези лекарства могат да включват:

Лекарство, наречено транексамова киселина, понякога може да се използва като алтернатива, особено при деца и жени. Това причинява по-малко странични ефекти, но може да не е толкова ефективно за предотвратяване на подуване.

Лечение на подуване

Двете основни лечения, използвани за лечение на подуване, причинено от наследствен ангиоедем, са:

  • икатибант – лекарство, прилагано чрез инжектиране, което блокира ефектите на някои от химикалите, отговорни за подуването
  • Замяна на инхибитор на С1 естераза – лечение, прилагано чрез инжекция, което повишава нивата на С1 естераза инхибитор в кръвта

Понякога заместителят на С1 естераза може също да се използва малко преди операция или стоматологично лечение, тъй като може да намали риска от това да предизвика оток.

Може да ви бъде дадено лекарство, което да държите вкъщи, и да бъдете научени как сами да си поставяте инжекциите.