Акупунктура

Акупунктурата е лечение, получено от древната китайска медицина. Фини игли се поставят на определени места в тялото с терапевтична или превантивна цел.

Той се използва в много практики на НЗС за общопрактикуващи лекари, както и в повечето болнични клиники и хосписи във Великобритания.

Акупунктурата често се разглежда като форма на допълваща или алтернативна медицина (CAM) .

Как работи акупунктурата

Западната медицинска акупунктура е използването на акупунктура след медицинска диагноза. Включва стимулиране на сензорни нерви под кожата и в мускулите.

Това води до това, че организмът произвежда естествени вещества, като облекчаващи болката ендорфини. Вероятно тези естествено освободени вещества са отговорни за благоприятните ефекти, които изпитва акупунктурата.

Курсът на акупунктура обикновено създава по-продължително облекчаване на болката, отколкото когато се използва еднократно лечение.

Традиционната акупунктура се основава на убеждението, че енергия или „жизнена сила“ протича през тялото в канали, наречени меридиани. Тази жизнена сила е известна като Ци (произнася се „чий“).

Практикуващи, които използват акупунктура по традиционния начин, вярват, че когато Ци не тече свободно през тялото, това може да причини заболяване. Те също така вярват, че акупунктурата може да възстанови потока на Ци и по този начин да възстанови здравето.

Употреба на акупунктура

Акупунктурни лекари – понякога наричани акупунктури – използват акупунктура за лечение на широк спектър от здравословни състояния. Използването на акупунктура обаче не винаги се основава на строги научни доказателства.

Националният институт за здравни грижи (NICE) предоставя насоки за относно използването на лечения и грижи за пациентите.

Понастоящем NICE препоръчва да се разглежда акупунктурата само като вариант за лечение на:

Акупунктурата често се използва и за лечение на други мускулно-скелетни състояния (на костите и мускулите) и състояния на болка, включително:

  • хронична болка, като болка във врата
  • болки в ставите
  • зъбна болка
  • следоперативна болка

Въпреки това, доказателствата за ефективността на акупунктурата в сравнение с други лечения са неясни.

Акупунктура върху

Акупунктурата понякога се предлага в , най-често от общопрактикуващи лекари или физиотерапевти, въпреки че достъпът е ограничен.

Повечето пациенти с акупунктура плащат за частно лечение. Цената на акупунктурата варира в широки граници между практикуващите.

Ако се лекувате от специалист по акупунктура за здравословно състояние или обмисляте акупунктура, препоръчително е да обсъдите това с личния си лекар.

Как се извършва акупунктура

Първоначалната акупунктурна сесия обикновено трае от 20 минути до 1 час и включва оценка на вашето общо здравословно състояние, медицинска история и физически преглед, последвано от поставяне на иглите за акупунктура.

Курсовете на лечение често включват няколко отделни сесии, но това може да варира.

Поставяне на иглите

Отблизо на гърба на жената с игли за акупунктура

Кредит:

Picture Partners / Alamy Stock Photo


Иглите се вкарват на определени места по тялото, които практикуващите наричат акупунктурни точки.

По време на сесията обикновено ще бъдете помолени да седнете или да легнете. Може също да бъдете помолени да премахнете някои дрехи, така че практикуващият да има достъп до определени части на тялото ви.

Използваните игли са много фини и обикновено са дълги няколко сантиметра. Те трябва да бъдат предварително стерилизирани игли за еднократна употреба, които се изхвърлят веднага след употреба.

Практикуващите акупунктура избират конкретни точки за поставяне на иглите в зависимост от вашето състояние. По време на типична сесия могат да се използват няколко точки, в зависимост от броя на симптомите, които имате.

Иглите могат да бъдат вкарани точно под кожата или по-дълбоко, така че да достигнат до мускулите. След като иглите са поставени на място, те могат да останат в положение за период от няколко минути до около 30 минути.

При поставяне на иглите може да почувствате изтръпване или тъпа болка, но не трябва да изпитвате значителна болка. Ако го направите, уведомете незабавно вашия практикуващ.

Безопасност и регулиране на акупунктурата

В Англия няма законово регулиране на акупунктурата.

Ако решите да имате акупунктура, препоръчително е да проверите дали специалистът по акупунктура е или регулиран медицински специалист, като лекар, медицинска сестра или физиотерапевт, или член на национална акупунктурна организация.

Можете да намерите акредитиран регистър на лекарите по акупунктура на уебсайта на Органа за професионални стандарти за здравеопазване и социални грижи.

Когато това се прави от квалифициран специалист, акупунктурата обикновено е много безопасна. Рядко някои хора изпитват леки, краткосрочни странични ефекти като:

  • болка, при която иглите пробиват кожата
  • кървене или синини, когато иглите пробиват кожата
  • сънливост
  • гадене
  • виене на свят или припадък
  • влошаване на вече съществуващи симптоми

Ако имате нарушение на кървенето, като хемофилия , или приемате антикоагуланти , говорете с личния си лекар, преди да имате акупунктура.

Обикновено не се препоръчва акупунктура, ако имате метална алергия или инфекция в областта, където могат да се поставят игли.

По принцип е безопасно да имате акупунктура, когато сте бременна. Въпреки това, уведомете Вашия лекар по акупунктура, ако сте бременна, тъй като определени акупунктурни точки не могат да се използват безопасно по време на бременност.

Прочетете повече за безопасността на допълнителните терапии по време на бременност .