Molluscum contagiosum – Лечение

Лечението на molluscum contagiosum (MC) не се препоръчва рутинно, тъй като повечето случаи се изчистват сами за около 6 до 18 месеца.

Ако бъде оставен сам, MC няма тенденция да води до образуване на белези или да причинява симптоми, различни от петна. Изстискването или надраскването на петна може да причини болка и кървене и може да увеличи шансовете за белези. Той също така увеличава риска от разпространение на инфекцията.

Много от наличните лечения за МС могат да бъдат болезнени или разстройващи за малките деца, а някои може да увеличат шансовете за трайни белези.

Лечението обикновено се препоръчва само за възрастни и по-големи деца, които имат петна, които са особено грозни и засягат качеството им на живот.

Лечението се препоръчва и за хора с отслабена имунна система, тъй като в тези случаи състоянието може да отнеме няколко години.

Локални лечения

Съществуват редица локални лечения (кремове, лосиони и мехлеми), които могат да се използват за лечение на МС, въпреки че няма достатъчно доказателства, за да се разбере дали някое конкретно лечение е по-ефективно от останалите.

Калиев хидроксид

Калиевият хидроксид е лекарство, предлагано в течна форма, което може да подобри MC чрез разграждане на кожните клетки, заразени от вируса, позволявайки на имунната система да се справи с него.

Течността се прилага два пъти дневно на всяко място. В крайна сметка петната трябва да се възпалят, преди да се излекуват и да изчезнат през следващите няколко седмици.

Трябва да спрете да използвате лекарството, след като петната започват да се възпаляват или след 14 дни, ако лекарството не изглежда да действа.

Страничните ефекти на калиев хидроксид могат да включват зачервяване и леко усещане за парене или сърбеж, което обикновено продължава само няколко минути след прилагането на лекарството.

Подофилотоксин

Подофилотоксинът се предлага в течна форма и отравя клетките на петна. За изготвяне на правилната доза течност се използва специална пръчка за нанасяне, която след това се капе върху всяко място. Може да изпитате леко дразнене.

Лечението трябва да се прилага за няколко дни, последвано от няколко дни без лечение. Това се нарича цикъл на лечение.

Имиквимод

Имиквимод е крем, който може да се използва за лечение на по-големи петна или големи клъстери от петна.

Някои проучвания са установили, че имиквимод обикновено е ефективен само когато се използва от хора с отслабена имунна система. Действа, като стимулира имунната ви система да атакува петна.

Нанасяте крема върху петна, след което го отмивате след 6-10 часа. Това трябва да се прави 3 пъти седмично.

Може да отнеме няколко седмици лечение, преди да забележите подобрение. Честите нежелани реакции на имиквимод включват:

Тези нежелани реакции обикновено са леки и трябва да преминат в рамките на 2 седмици след спиране на лечението.

Бензоил пероксид

Бензоил пероксидът обикновено се предлага под формата на крем или гел. Нанася се върху петната веднъж или два пъти на ден, след измиване и изсушаване на засегнатата област. Използвайте бензоил пероксид пестеливо, защото твърде много може да навреди на кожата ви.

Бензоил пероксидът прави кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина, така че или избягвайте прекомерното излагане на слънчева светлина и ултравиолетова (UV) светлина, или носете слънцезащитен крем. Избягвайте да попадате лекарството върху косата и дрехите, тъй като може да ги избели. Измийте добре ръцете си, след като приключите с прилагането на лекарството.

Честите нежелани реакции на бензоил пероксид включват:

  • суха и зачервена кожа
  • усещане за парене, сърбеж или парене
  • известен пилинг на кожата

Тези нежелани реакции обикновено са леки и трябва да отзвучат след приключване на лечението.

Третиноин

Третиноинът се предлага като течност, която се прилага веднъж или два пъти на ден върху отделни петна. Както при бензоил пероксида, третиноинът може да направи кожата ви чувствителна към слънчева светлина и UV светлина.

Третиноинът не е подходящ за употреба по време на бременност, тъй като може да причини вродени дефекти. Важно е да използвате надежден метод за контрацепция, докато приемате третиноин, ако сте сексуално активна жена.

Най-честите нежелани реакции на третиноин са леко дразнене и смъдене на кожата. Може да отнеме няколко месеца, преди да забележите подобрение на симптомите.

Други лечения

Има редица незначителни процедури, които могат да помогнат за премахване или унищожаване на MC петна.

Те могат да бъдат болезнени, така че обикновено не са подходящи за деца. Те винаги трябва да се извършват от подходящо квалифициран медицински специалист.

Криотерапия

Криотерапията включва замразяване на петна с течен азот за отстраняването им. Всяко петно се замразява за 5-10 секунди, така че върху мястото и околната кожа се образува слой лед.

Може да се наложи няколко сесии на криотерапия, преди всяко място да се изчисти напълно. Ще трябва да изчакате 2 до 3 седмици между всяка лечебна сесия.

Диатермия

Диатермията използва топлина, за да премахне петната. Третираната зона се затъпява с местна упойка и се използва нагрято електрическо устройство за изгаряне на петна.

Кюретаж

Кюретажът премахва петна, като ги изстъргва с тънък метален инструмент, подобен на лъжица, наречен кюрета. Както при диатермията, може да имате местна упойка преди провеждането на този тип лечение.

Лазери с импулсно боядисване

Лазерното лечение с импулсно багрило е сравнително нов вид лечение за MC. Той използва мощен лъч светлина, за да унищожи клетките, които изграждат всяко петно.

Възможно е да получите известно обезцветяване на кожата и дискомфорт в третираните области, но това трябва да се подобри в рамките на няколко седмици. Може да се наложи процедурата да се повтори няколко пъти, за да изчистите всичките си петна.

Лазерното лечение с импулсно боядисване използва скъпо оборудване и неговата наличност в е ограничена. Вероятно ще трябва да платите частно за лечението, което може да бъде скъпо.