Венозна язва на крака – Диагноза

Посетете личния си лекар, ако смятате, че имате венозна язва на крака. Язвата е малко вероятно да се лекува без специализирано лечение.

Диагнозата до голяма степен се основава на вашите симптоми и изследване на засегнатия крак, въпреки че може да са необходими допълнителни изследвания.

Анамнеза и преглед

Вашият личен лекар или медицинска сестра ще попита дали имате някакви други симптоми, свързани с венозни язви на крака, като:

  • подуване на глезените
  • обезцветена или твърда кожа

Те ще се опитат да установят причината за язвата, като попитат за основните състояния или предишни наранявания, като например:

Те ще изследват и крака ви, както когато сте изправени, така и легнали.

Разширените вени ще бъдат по-очевидни, когато сте изправени и ще бъде по-лесно да гледате язвата, когато лежите.

Те също така ще усетят пулса ви на глезените ви, за да се уверят, че артериите в крака ви работят правилно.

Доплер изследване

За да се изключи периферна артериална болест (състояние, засягащо артериите) като възможна причина за симптомите, вашият лекар или медицинска сестра ще извършат тест, известен като доплер изследване.

Това включва измерване на кръвното налягане в артериите на глезените и сравняването му с налягането в ръцете.

Ако имате периферно артериално заболяване, кръвното налягане в глезените ви ще бъде по-ниско от ръцете ви.

Важно е да извършите тази проверка, тъй като основното лечение на венозни язви е компресиращи превръзки или чорапи за подобряване на циркулацията на вените в краката ви.

Не е безопасно да се прилага компресия, ако налягането в артерията на глезена е ниско.

Разберете как се лекуват венозни язви на краката

Препращане към специалист

В някои случаи вашият лекар или медицинска сестра може да реши да ви насочи към специалист при състояния, засягащи кръвоносните съдове (съдов специалист).

Например, може да бъдете насочени към съдов специалист, ако вашият лекар или медицинска сестра не са сигурни във вашата диагноза или ако подозират, че язвата ви може да бъде причинена от артериални заболявания, диабет или ревматоиден артрит .

След като вземе вашата медицинска история и ви прегледа, съдовият специалист може да се наложи да организира допълнителни изследвания, за да планира вашето лечение.