Шизофрения – Да живееш с

Повечето хора с шизофрения се възстановяват, въпреки че много от тях ще получат периодично връщане на симптомите (рецидиви).

Подкрепата и лечението могат да ви помогнат да управлявате състоянието си и въздействието, което има върху живота ви.

Грижата за собственото ви здраве също може да улесни лечението на вашето състояние и да помогне за намаляване на тревожността, депресията и умората. Тя може да ви помогне да имате по-добро качество на живот и да бъдете по-активни и независими.

Грижата за себе си включва:

 • поддържане на добро физическо и психическо здраве
 • предотвратяване на заболявания или злополуки
 • ефективно справяне с леки заболявания и дългосрочни състояния

Като част от подхода на програмата за грижи, вие ще бъдете в контакт с вашия здравен екип редовно.

Поддържането на добри отношения с екипа означава, че можете лесно да обсъдите симптомите или притесненията си. Колкото повече знаят, толкова повече могат да ви помогнат.

Откриване на признаците на остър шизофреничен епизод

Научаването да разпознавате признаците, че се разболявате, може да ви помогне да управлявате болестта си. Признаците могат да включват загуба на апетит, безпокойство или стрес или нарушен сън.

Можете също така да забележите, че се развиват някои по-леки симптоми като:

 • чувство на подозрение или страх
 • притесняващи се за мотивите на хората
 • чувайки тихи гласове от време на време
 • трудно се концентрира

Може също да поискате от някой, на когото имате доверие, да ви каже, ако забележи, че поведението ви се променя.

Разпознаването на първоначалните признаци на остър шизофреничен епизод може да бъде полезно, тъй като може да бъде предотвратено чрез използването на антипсихотични лекарства и допълнителна подкрепа.

Ако имате друг остър епизод на шизофрения, трябва да се спазва вашият писмен план за грижи, особено всяко предварително изявление или кризисен план.

Планът ви за грижи ще включва вероятните признаци на развиващ се рецидив и стъпките, които трябва да се предприемат, включително номера за спешни контакти.

Прочетете за лечението на шизофрения за информация относно предварителните изявления.

Прием на Вашето лекарство

Важно е да приемате лекарството си, както е предписано, дори ако започнете да се чувствате по-добре. Непрекъснатото лекарство може да помогне за предотвратяване на рецидиви.

Ако имате въпроси или притеснения относно лекарството, което приемате, или някакви странични ефекти, говорете с личния лекар или координатора на грижите.

Също така може да е полезно да прочетете информационната листовка, която се доставя с лекарството за възможни взаимодействия с други лекарства или добавки.

Струва си да се консултирате с вашия здравен екип, ако планирате да вземете лекарства без рецепта, като болкоуспокояващи или хранителни добавки, тъй като те понякога могат да повлияят на вашето лекарство.


Здравословен живот

Бъдете здрави

Освен мониторинг на вашето психично здраве, вашият медицински екип и личният лекар трябва да следят и вашето физическо здраве.

Здравословният начин на живот, включително балансирана диета с много плодове и зеленчуци и редовни упражнения, е полезен за вас и може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет . Също така трябва да се опитате да избегнете твърде много стрес и да имате редовен режим на сън.

Трябва да имате преглед при личен лекар поне веднъж годишно, за да наблюдавате риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет. Това включва записване на теглото ви, проверка на кръвното налягане и провеждане на подходящи кръвни изследвания.

Спри да пушиш

Честотата на тютюнопушене при хора с шизофрения е 3 пъти по-висока, отколкото при общата популация. Ако сте пушач, имате по-висок риск от развитие на рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Спирането на тютюнопушенето има явни ползи за физическото здраве, но също така е доказано, че подобрява психичното здраве на хората с шизофрения.

Разберете как спирането на тютюнопушенето може да подобри вашето психично здраве .

Изследванията показват, че имате до 4 пъти по-голяма вероятност да се откажете от тютюнопушенето, ако използвате поддръжка на , както и да спрете да пушите лекарства, като пластири, венци или инхалатори.

Попитайте личния си лекар за това или посетете уебсайта на Smokefree, за да научите повече.

Ако приемате антипсихотични лекарства и искате да спрете да пушите, много е важно да говорите с личния си лекар или психиатър, преди да спрете.

Може да се наложи да се следи дозата на лекарствата, отпускани с рецепта, и количеството, което трябва да приемате, може да бъде намалено.

Избягване на наркотици и алкохол

Докато алкохолът и наркотиците могат да осигурят краткосрочно облекчение на вашите симптоми, те вероятно ще влошат симптомите ви в дългосрочен план.

Алкохолът може да причини депресия и психоза, докато незаконните лекарства могат да влошат вашата шизофрения. Наркотиците и алкохолът също могат да реагират зле с антипсихотични лекарства.

Ако в момента употребявате наркотици или алкохол и ви е трудно да спрете, попитайте координатора на грижите или личния лекар за помощ.

Още информация

Кой е на разположение да ми помогне?

По време на лечението на шизофрения ще участвате в много различни услуги. До някои се достига чрез препоръка от личен лекар, други чрез местната власт.

Тези услуги могат да включват:

 • общностни екипи за психично здраве (CMHTs) – те осигуряват основната част от местните специализирани служби за психично здраве и предлагат оценка, лечение и социални грижи на хора, живеещи с шизофрения и други психични заболявания
 • обучена подкрепа от връстници – това включва подкрепата на някой, който сам е имал шизофрения и вече е стабилен и може да бъде достъпен чрез вашия CMHT
 • екипи за ранна интервенция – те осигуряват ранно идентифициране и лечение на хора с първите симптоми на психоза; Вашият личен лекар може да бъде в състояние да Ви насочи директно към екип за ранна намеса
 • кризисни служби – специализирани екипи за психично здраве, които помагат при кризи, които се случват извън нормалното работно време и позволяват на хората да бъдат лекувани вкъщи за остър епизод на заболяването, вместо в болница
 • остри дневни болници – алтернатива на стационарните грижи в болница, където можете да посещавате всеки ден или толкова често, колкото е необходимо
 • асертивни информационни екипи – осигуряват интензивно лечение и рехабилитация в общността за хора с тежки психични проблеми и предоставят бърза помощ в кризисна ситуация; персоналът често посещава хора вкъщи, действа като адвокат, поддържа връзка с други служби (като личния си лекар или социални услуги), а също може да помогне при практически проблеми (като например намиране на жилище и работа) и ежедневни задачи (като пазаруване и готвене )
 • адвокати – обучени и опитни работници, които помагат на хората да съобщят своите нужди или желания, да получат безпристрастна информация и да представят своите виждания пред други хора; те могат да бъдат базирани във вашата болница или групи за подкрепа на психичното здраве или можете да намерите независим адвокат, който да действа от ваше име

Още информация

Заетост и финансова подкрепа

Избягвайте твърде много стрес, включително стрес, свързан с работата. Ако сте нает, може да можете да работите по-кратко или по по-гъвкав начин.

Съгласно Закона за равенството от 2010 г. всички работодатели трябва да направят разумни корекции за хората с увреждания, включително хората с диагноза шизофрения или други психични заболявания.

Няколко организации предоставят подкрепа, обучение и съвети за хора с шизофрения, които желаят да продължат да работят.

Екипът ви за психично здраве в общността е добра първа точка за контакт, за да разберете какви услуги и подкрепа са на разположение за вас.

Благотворителните организации за психично здраве като Mind или Rethink Mental Illness също са отлични източници на информация за обучението и заетостта.

Ако не можете да работите в резултат на психично заболяване, имате право на финансова подкрепа, като обезщетение за неработоспособност.

Още информация

Говорете с другите

Много хора намират за полезно да се срещнат с други хора със същия опит за взаимна подкрепа и да споделят идеи. Това също е важно напомняне, че не сте сами.

Благотворителните организации и групите за подкрепа позволяват на хора и семейства да споделят опит и стратегии за справяне, да правят кампании за по-добри услуги и да предоставят подкрепа.

Полезните благотворителни организации, групи за подкрепа и асоциации включват:

Има и други места, които предлагат подкрепа за хора с шизофрения и други психични заболявания.

Дневни центрове

Дори ако нямате работа или не можете да работите, все пак е важно да излизате навън и да правите ежедневни неща и да давате структура на вашата седмица.

Много хора ходят редовно в дневна болница, дневен център или център за психично здраве в общността. Те предлагат набор от дейности, които ви позволяват да се активирате отново и да прекарате известно време в компанията на други хора.

Работни проекти

Те осигуряват обучение, което да ви помогне да развиете работните си умения и да ви върне в работата. Те често имат контакти с местни работодатели.

Поддържано настаняване

Това може да е легло или апартамент, където наоколо има някой, който е обучен да ви подкрепя и да ви помага да се справяте с ежедневните проблеми.

Подкрепа от връстници

Може да ви бъде предложена възможност да се срещате редовно с обучен работник за връстници, който сам се е възстановил от психоза или шизофрения.

Още информация

Какво могат да помогнат семейството, приятелите и партньорите?

Приятели, роднини и партньори играят жизненоважна роля в подпомагането на хората с шизофрения да се възстановят и да направят рецидив по-малък.

Не обвинявайте човека с шизофрения или не му казвайте да се „дърпат заедно“, или обвинявайте други хора. Важно е да останете позитивни и подкрепящи, когато се занимавате с приятел или психично заболяване на любимия човек.

Освен че подкрепяте болния от шизофрения, може да искате да получите и подкрепа, за да се справите със собствените си чувства. Няколко доброволчески организации предоставят помощ и подкрепа на болногледачите.

Приятелите и семейството трябва да се опитат да разберат какво е шизофрения, как засяга хората и как могат да помогнат. Можете да осигурите емоционална и практическа подкрепа и да насърчите хората да получат подходяща подкрепа и лечение.

Като част от нечие лечение, може да ви бъде предложена семейна терапия. Това може да осигури информация и подкрепа за болния от шизофрения и неговото семейство.

Приятелите и семейството могат да играят важна роля, като наблюдават психическото състояние на човека, следят за признаци на рецидив и ги насърчават да приемат лекарствата си и да посещават медицински срещи.

Ако сте най-близкият роднина на човек с шизофрения, имате определени права, които могат да се използват за защита на интересите на пациента.

Те включват искане от местния орган за социални услуги да поиска от одобрен специалист по психично здраве да прецени дали болният от шизофрения трябва да бъде задържан в болница.

Още информация

Депресия и самоубийство

Много хора с шизофрения изпитват периоди на депресия . Не пренебрегвайте тези симптоми. Ако депресията не се лекува, тя може да се влоши и да доведе до мисли за самоубийство.

Проучванията показват, че хората с шизофрения са изложени на повишен риск от самоубийство .

Ако през последния месец се чувствате особено притеснени и вече не изпитвате удоволствие от нещата, на които сте се радвали, може да сте депресирани. Вижте Вашия лекар за съвет и лечение.

Незабавно докладвайте за всякакви мисли за самоубийство на вашия личен лекар или координатор на грижите.

Предупредителните признаци за самоубийство

Предупредителните признаци, че хората с депресия и шизофрения може да обмислят самоубийство, включват:

 • сключване на окончателни договорености – като раздаване на притежания, завещание или сбогуване с приятели
 • говорейки за смърт или самоубийство – това може да е пряко твърдение като „Иска ми се да бях мъртва“ или косвени фрази като „Мисля, че мъртвите хора трябва да са по-щастливи от нас“ или „Не би ли било хубаво да заспиш и никога да не се събудиш? „
 • самонараняване – като рязане на ръцете или краката или изгаряне с цигари
 • внезапно повдигане на настроението – това може да означава, че човек е решил да се опита да сложи край на живота си (самоубийство) и се чувства по-добре поради своето решение

Помагане на приятел или роднина самоубиец

Ако видите някой от тези предупредителни знаци:

 • потърсете професионална помощ за лицето, като например от екип за разрешаване на кризи или дежурен психиатър в местния отдел за A&E
 • уведомете ги, че не са сами и вие се грижите за тях
 • предлагат вашата подкрепа при намирането на други решения на техните проблеми

Ако чувствате, че има непосредствена опасност човекът да се опита да сложи край на живота си (самоубийство), останете с него или някой друг да остане с него. Премахнете всички налични средства за самоубийство, като остри предмети и лекарства.

Още информация