Целиакия – лечение

Целиакията обикновено се лекува, като просто изключите от диетата си храни, които съдържат глутен.

Това предотвратява увреждане на лигавицата на червата (червата) и свързаните с тях симптоми, като диария и стомашна болка .

Ако имате целиакия, трябва да се откажете от всички източници на глутен за цял живот. Вашите симптоми ще се върнат, ако ядете храни, съдържащи глутен, и това ще причини дълготрайно увреждане на вашето здраве.

Това може да звучи обезсърчително, но вашият личен лекар може да ви даде помощ и съвет относно начините за управление на вашата диета. Вашите симптоми трябва да се подобрят значително в рамките на седмици след започване на безглутенова диета. Въпреки това може да отнеме до 2 години, докато храносмилателната ви система заздравее напълно.

Вашият общопрактикуващ лекар ще ви предложи годишен преглед, по време на който ще бъдат измервани височината и теглото ви и преглед на симптомите. Те също така ще ви попитат за вашата диета и ще преценят дали имате нужда от допълнителна помощ или специализиран хранителен съвет.

Диета без глутен

Когато за първи път сте диагностицирани с цьолиакия, ще бъдете насочени към диетолог, който да ви помогне да се приспособите към новата си диета без глутен. Те могат също така да гарантират, че вашата диета е балансирана и съдържа всички нужни хранителни вещества.

Ако имате целиакия, вече няма да можете да ядете храни, които съдържат ечемик, ръж или пшеница, включително фарина, брашно от Греъм, грис, твърда, кус кус и спелта.

Дори ако консумирате само малко количество глутен, като лъжица паста, може да имате много неприятни чревни симптоми. Ако продължавате да консумирате редовно глутен, ще имате по-голям риск от развитие на остеопороза и рак в по-късен живот.

Прочетете повече за усложненията на цьолиакия .

Като протеин, глутенът не е от съществено значение за вашата диета и може да бъде заменен с други храни. Много алтернативи без глутен са широко достъпни в супермаркетите и магазините за здравословни храни, включително тестени изделия, основи за пица и хляб. Някои общопрактикуващи лекари могат да предоставят храни без глутен по лекарско предписание.

Много основни храни – като месо, зеленчуци, сирене, картофи и ориз – естествено не съдържат глутен, така че все пак можете да ги включите в диетата си. Вашият диетолог може да ви помогне да определите кои храни са безопасни за консумация и кои не. Ако не сте сигурни, използвайте списъците по-долу като общо ръководство.

Храни, съдържащи глутен (опасни за консумация)

Ако имате целиакия, не яжте следните храни, освен ако не са означени като версии без глутен:

 • хляб
 • тестени изделия
 • зърнени храни
 • бисквити или бисквити
 • торти и сладкиши
 • пайове
 • сосове и сосове

Важно е винаги да проверявате етикетите на храните, които купувате. Много храни – особено тези, които се обработват – съдържат глутен в добавки, като аромат на малц и модифицирано хранително нишесте.

Глутенът може да се намери и в някои нехранителни продукти, включително червило, пощенски марки и някои видове лекарства.

Кръстосано замърсяване може да възникне, ако храни без глутен и храни, които съдържат глутен, се приготвят заедно или се сервират с едни и същи прибори.

Храни без глутен (безопасни за консумация)

Ако имате целиакия, можете да ядете следните храни, които естествено не съдържат глутен:

 • повечето млечни продукти, като сирене, масло и мляко
 • Плодове и зеленчуци
 • месо и риба (макар и без панирани или очукани)
 • картофи
 • ориз и оризови юфка
 • безглутенови брашна, включително ориз, царевица, соя и картофи

По закон храната, обозначена като без глутен, може да съдържа не повече от 20 части на милион (ppm) глутен.

За повечето хора с цьолиакия тези следи от глутен няма да създадат проблем. Въпреки това, малък брой хора не могат да понасят дори следи от глутен и трябва да имат диета, напълно без зърнени храни.

Уебсайтът на Celiac UK съдържа повече за закона за безглутеновите храни , както и информация и съвети за безглутенова диета и начин на живот .

Овес

Овесът не съдържа глутен, но много хора с целиакия избягват да ги ядат, защото могат да се замърсят с други зърнени храни, които съдържат глутен.

Има и някои доказателства, които предполагат, че много малък брой хора все още могат да бъдат чувствителни към продукти, които не съдържат глутен и не съдържат замърсен овес. Това е така, защото овесът съдържа протеин, наречен авенин, който е подходящ за повечето хора с цьолиакия, но може да предизвика симптоми в няколко случая.

Ако, след като обсъдите това с вашия медицински специалист, искате да включите овеса в диетата си, проверете дали овесът е чист и дали няма вероятност да е имало замърсяване.

Трябва да избягвате да ядете овес, докато вашата безглутенова диета влезе в сила и симптомите ви не бъдат разрешени. След като се освободите от симптоми, постепенно въвеждайте отново овеса в диетата си. Ако развиете симптоми отново, спрете да ядете овес.

Съвети за хранене на вашето бебе

Не въвеждайте глутен в диетата на вашето бебе преди да навършат 6 месеца. Кърмата е естествено без глутен, както всички млечни храни за кърмачета.

Ако имате целиакия, Celiac UK препоръчва храни, съдържащи глутен, да се въвеждат постепенно, когато детето е на 6 месеца. Това трябва внимателно да се следи.

Уебсайтът на Celiac UK предоставя подкрепа за родителите .

Други лечения

Освен елиминирането на храни, които съдържат глутен от вашата диета, има и редица други лечения за цьолиакия. Те са описани по-долу.

Ваксинации

При някои хора целиакията може да доведе до по-малко ефективна работа на далака, което ви прави по-уязвими към инфекция.

Следователно може да се наложи да направите допълнителни ваксинации, включително:

Ако обаче далакът ви не е засегнат от цьолиакия, тези ваксинации обикновено не са необходими.

Добавки

Освен че изключва глутена от вашата диета, вашият лекар или диетолог може също да ви препоръча да приемате витаминни и минерални добавки, поне през първите 6 месеца след вашата диагноза.

Това ще гарантира, че получавате всички хранителни вещества, от които се нуждаете, докато храносмилателната ви система се възстановява. Приемът на добавки може също да помогне за коригиране на всички недостатъци, като анемия .

Дерматит херпетиформис

Ако имате дерматит херпетиформис ( сърбящ обрив, който може да бъде причинен от непоносимост към глутен), изрязването на глутена от вашата диета трябва да го изчисти.

Понякога обаче може да отнеме повече време на безглутенова диета за изчистване на обрива, отколкото за контролиране на другите ви симптоми, като диария и болки в стомаха.

Ако случаят е такъв, може да ви бъдат предписани лекарства, за да ускорите времето за зарастване на обрива. Вероятно това ще бъде лекарство, наречено Dapsone, което обикновено се приема през устата (под формата на таблетки) два пъти дневно.

Дапсон може да причини нежелани реакции, като главоболие и депресия , така че винаги ще ви бъде предписвана най-ниската ефективна доза.

Може да се наложи да приемате лекарства до 2 години за контрол на дерматит херпетиформис. След това време трябваше да спазвате безглутенова диета достатъчно дълго, за да може обривът да бъде овладян, без да е необходимо лекарство.

Рефрактерна целиакия

Рефрактерната цьолиакия е по-рядък вид цьолиакия, при която симптомите продължават, дори след преминаване към безглутенова диета. Причините за това са неясни.

Смята се, че около 1 на всеки 140 души с цьолиакия ще развие рефрактерна форма на заболяването.

Ако се подозира рефрактерна целиакия, най-вероятно ще бъдете насочени към поредица тестове, за да сте сигурни, че симптомите Ви не са причинени от друго състояние.

Ако не може да бъде открита друга причина и диагнозата бъде потвърдена, ще бъдете насочени към специалист. Възможностите за лечение включват стероидни лекарства (кортикостероиди) , като преднизолон, които помагат да се блокират вредните ефекти на имунната система.