Целиакия – Усложнения

Ако имате цьолиакия, е изключително важно да не ядете глутен. Ако имате нелекувана или недиагностицирана целиакия и все още ядете глутен, могат да възникнат няколко усложнения.

Често срещано заблуждение е, че яденето на малко глутен няма да ви навреди. Яденето дори на малки количества може да предизвика симптоми на цьолиакия и да увеличи риска от развитие на усложненията, описани по-долу.

Малабсорбция

Малабсорбцията (когато тялото ви не усвоява напълно хранителните вещества) може да доведе до дефицит на някои витамини и минерали . Това може да причини състояния като:

Недохранване

Тъй като целиакията кара храносмилателната ви система да работи по-малко ефективно, тежки случаи понякога могат да доведат до критична липса на хранителни вещества в тялото ви. Това е известно като недохранване и може да доведе до това тялото ви да не може да функционира нормално или да се възстанови от рани и инфекции.

Ако имате тежко недохранване, може да станете уморени, замаяни и объркани. Мускулите ви могат да започнат да губят далеч и може да ви е трудно да се стопляте. При децата недохранването може да причини забавен растеж и забавено развитие.

Лечението на недохранване обикновено включва увеличаване на броя на калориите във вашата диета и прием на добавки.

Прочетете повече за лечение на недохранване .

Непоносимост към лактоза

Ако имате цьолиакия, е по-вероятно да развиете и непоносимост към лактоза , при която на тялото ви липсва ензимът за смилане на млечната захар (лактоза), съдържаща се в млечните продукти. Непоносимостта към лактоза причинява симптоми като подуване на корема, диария и дискомфорт в корема.

За разлика от глутена при цьолиакия, лактозата не уврежда тялото ви. Но може да получите някои симптоми, свързани с червата, когато ядете храни, съдържащи лактоза, защото не можете да я усвоите правилно.

Непоносимостта към лактоза може да се лекува ефективно, като не се яде и пие млечни продукти, които съдържат лактоза. Може също да се наложи да приемате калциеви добавки – млечните продукти са важен източник на калций, така че ще трябва да компенсирате, че не ги ядете.

Прочетете повече за лечението на непоносимост към лактоза .

Рак

Ракът е много рядко, но сериозно усложнение на цьолиакия.

Някой с целиакия има леко повишен риск от развитие на някои видове рак. Последните изследвания показват, че този повишен риск е по-малък, отколкото се смяташе досега.

Раковите заболявания, свързани с цьолиакия, са рак на тънките черва, лимфом на тънките черва и лимфом на Ходжкин . Повечето хора с целиакия обаче няма да развият нито едно от тях.

Ако спазвате безглутенова диета от 3 до 5 години, рискът от развитие на тези видове рак е същият като този на общото население.

Целиакия при бременност

Лошо контролираната цьолиакия по време на бременност може да увеличи риска от развитие на усложнения, свързани с бременността, като раждане на бебе с ниско тегло при раждане.

Celiac UK има повече информация и съвети относно цьолиакия и бременността . Можете също така да прочетете повече за здравословното хранене по време на бременност .