Целиакия – симптоми

Симптомите на цьолиакия могат да варират от леки до тежки и често идват и си отиват.

Леките случаи може да не предизвикат забележими симптоми и състоянието често се открива само по време на тестване за друго състояние.

Лечението се препоръчва дори когато симптомите са леки или изобщо не съществуват, тъй като все още могат да възникнат усложнения.

Чести симптоми

Диарията е най-честият симптом на цьолиакия. Причинява се от това, че тялото не може да абсорбира напълно хранителните вещества (малабсорбция, вижте по-долу).

Малабсорбцията може също да доведе до изпражнения (poo), съдържащи необичайно високи нива на мазнини (стеаторея). Това може да ги направи с неприятна миризма, мазни и пенливи. Те също могат да бъдат трудни за пускане в тоалетната.

Други често срещани симптоми, свързани с червата, включват:

И по-общи симптоми могат да включват:

Недохранване

Ако цьолиакия не се лекува, невъзможността за смилане на храната по нормален начин може да доведе до недохранване, което да доведе до умора и липса на енергия.

Недохранването при деца може да доведе до неуспех да расте с очакваните темпове, както по отношение на ръста, така и по отношение на теглото. Децата също могат да имат забавен пубертет .

Дерматит херпетиформис

Въпреки че не е симптом на цьолиакия, ако имате автоимунен отговор на глутен, може да развиете вид кожен обрив, наречен дерматит херпетиформис.

Обривът е сърбящ и има мехури, които се пукат при надраскване. Обикновено се появява на лактите, коленете и задните части, въпреки че може да се появи навсякъде по тялото ви.

Смята се, че около 1 на всеки 5 души с цьолиакия също развиват дерматит херпетиформис.

Точната причина за дерматит херпетиформис не е известна, но както при целиакия, тя е свързана с глутен. Подобно на целиакия, тя трябва да се изчисти след преминаване към диета без глутен.