Целиакия – Диагноза

Рутинните тестове за цьолиакия не се препоръчват, освен ако нямате симптоми или повишен риск от тяхното развитие.

Тестването за цьолиакия включва:

  • кръвни тестове – за подпомагане на идентифицирането на хора, които могат да имат целиакия
  • биопсия – за потвърждаване на диагнозата

Докато се тествате за цьолиакия, ще трябва да ядете храни, съдържащи глутен, за да сте сигурни, че тестовете са точни. Също така не трябва да започвате диета без глутен, докато диагнозата не бъде потвърдена от специалист, дори ако резултатите от кръвните тестове са положителни.

Кръвен тест

Вашият общопрактикуващ лекар ще вземе кръвна проба и ще я изследва за антитела, обикновено присъстващи в кръвния поток на хора с цьолиакия.

Трябва да включите глутен в диетата си, когато се извършва кръвен тест, защото избягването му може да доведе до неточен резултат.

Ако в кръвта Ви бъдат открити антитела срещу цьолиакия, Вашият лекар ще Ви насочи за биопсия на червата.

Понякога обаче е възможно да имате цьолиакия и да нямате тези антитела в кръвта си.

Ако продължите да имате симптоми, подобни на цьолиакия, въпреки че имате отрицателен кръвен тест, вашият общопрактикуващ лекар все пак може да ви препоръча да направите биопсия.


Биопсия

Биопсията се извършва в болница, обикновено от гастроентеролог (специалист по лечение на състояния на стомаха и червата). Биопсията може да помогне за потвърждаване на диагнозата цьолиакия.

Ако трябва да направите биопсия, ендоскоп (тънка, гъвкава тръба със светлина и камера в единия край) ще бъде вкаран в устата ви и внимателно предаден в тънките черва.

Преди процедурата ще ви бъде дадена местна упойка, която да ви изтръпне гърлото и може би успокоително, което да ви помогне да се отпуснете.

Гастроентерологът ще прекара малък инструмент за биопсия през ендоскопа, за да вземе проби от лигавицата на тънките черва. След това пробата ще бъде изследвана под микроскоп за признаци на целиакия.

Тестове след диагностика

Ако сте диагностицирани с цьолиакия, може да имате и други тестове, за да прецените как състоянието ви е повлияло досега.

Може да имате допълнителни кръвни изследвания, за да проверите нивата на желязо и други витамини и минерали в кръвта. Това ще помогне да се определи дали целиакията е довела до развитие на анемия (липса на желязо в кръвта) в резултат на лошо храносмилане.

Ако изглежда, че имате дерматит херпетиформис (сърбящ обрив, причинен от непоносимост към глутен), може да имате кожна биопсия, за да го потвърдите. Това ще се извърши под местна упойка и включва малка проба от кожата, взета от засегнатата област, за да може да се изследва под микроскоп.

В някои случаи на цьолиакия може да се препоръча и сканиране с DEXA . Това е вид рентгенова снимка, която измерва костната плътност. Може да се наложи, ако личният лекар смята, че състоянието ви може да е започнало да изтънява костите ви.

При целиакия липсата на хранителни вещества, причинена от лошо храносмилане, може да направи костите слаби и чупливи (остеопороза) . Сканирането с DEXA не е тест за артрит и измерва само костната плътност, за да се види дали сте изложени на риск от костни фрактури с напредването на възрастта.

Местни групи

Много хора се чувстват съкрушени, когато за първи път са диагностицирани с целиакия. Преминаването към безглутенова диета може да обърка, особено ако вече години ядете храни, които съдържат глутен.

През първите няколко месеца след диагностицирането много хора случайно ядат храни, които съдържат глутен, което може да предизвика връщане на симптомите им.

Можете да научите повече за цьолиакия и да получите практически съвети относно преминаването към безглутенова диета, като се свържете с местната група за подкрепа на целиакия.

Групите за подкрепа предоставят помощ и подкрепа за хора с цьолиакия, включително наскоро диагностицирани и тези, които живеят с това състояние от години.

Уебсайтът на Celiac UK предоставя допълнителна информация, както и съвети и подробности за групите за поддръжка във вашия район.

NICE насоки

Указанията от 2015 г., публикувани от Националния институт за здравни грижи (NICE), предоставят подробности за това кога трябва да се провеждат тестове за цьолиакия.

Възрастни или деца трябва да бъдат тествани, ако имат следните признаци или симптоми:

Тестването се препоръчва и ако имате роднина от първа степен (родител, брат или сестра) с целиакия.

Прочетете NICE насоките за разпознаването, оценката и управлението на цьолиакия .