Цистит – Причини

Циститът обикновено се причинява от бактериална инфекция, въпреки че понякога се случва, когато пикочният мехур е раздразнен или повреден по друга причина.

Бактериални инфекции

Смята се, че повечето инфекции се появяват, когато бактериите, които живеят безвредно в червата или по кожата, попаднат в пикочния мехур през уретрата (тръбата, която извежда урината от тялото ви) и започнат да се размножават.

Циститът е много по-често при жените, отколкото при мъжете, вероятно защото анусът (задният проход) е по-близо до уретрата при жените и уретрата е много по-къса.

Не винаги е очевидно как бактериите попадат в пикочния мехур.

Но някои неща могат да увеличат риска това да се случи, включително:

Какво може да увеличи риска?

Има редица неща, които могат да увеличат шансовете ви за развитие на инфекция в пикочния мехур.

Някои от тях са описани на тази страница.

Не можете да изпразните пикочния си мехур

Ако не успеете да изпразните напълно пикочния си мехур, бактериите, които попаднат вътре, може да не бъдат изхвърлени, когато отидете до тоалетната и да се размножават по-лесно.

Възможно е да не успеете да изпразните напълно пикочния си мехур, ако:

Менопауза

При жените, които са преминали през менопаузата или преминават през нея, лигавицата на уретрата може да се свие и да се изтъни поради липса на хормон естроген.

Естественият баланс на бактериите във влагалището също може да се промени, което може да позволи на потенциално вредните бактерии да станат по-чести.

Това може да направи уретрата по-уязвима към инфекция, която може да се разпространи в пикочния мехур.

Диабет

По-вероятно е да получите цистит, ако имате диабет , състояние, при което нивото на захар в тялото ви става твърде високо.

Високите нива на захар в урината могат да осигурят добра среда за размножаване на бактериите, така че всички бактерии, попаднали в пикочния мехур, са по-склонни да причинят цистит.

Други причини за цистит

Циститът може да бъде причинен и от увреждане или дразнене на уретрата и пикочния мехур.

Това може да е резултат от:

Циститът също е свързан с развлекателната употреба на лекарството кетамин.