Хронична лимфоцитна левкемия – лечение

Лечението на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) до голяма степен зависи доколко е развито, когато е диагностицирано.

Може да се наложи първоначално да бъдете наблюдавани, ако е уловено рано. Химиотерапията е основното лечение, ако е по-напреднала.

Лечението често може да помогне да се поддържа CLL под контрол в продължение на много години.

Може да изчезне след първоначално лечение (известно като ремисия), но обикновено се връща (рецидив) няколко месеца или години по-късно и може да се наложи да се лекува отново.

Етапи на CLL

Лекарите използват „етапи“, за да опишат до каква степен се е развила ХЛЛ и да им помогнат да определят кога трябва да се лекува.

Има 3 основни етапа на CLL:

 • етап А – имате увеличени лимфни жлези в по-малко от 3 области (като врата, подмишниците или слабините) и висок брой на белите кръвни клетки
 • етап Б – имате увеличени лимфни жлези в 3 или повече области и висок брой на белите кръвни клетки
 • етап С – имате увеличени лимфни жлези или увеличена далака, висок брой на белите кръвни клетки и нисък брой на червените кръвни клетки или тромбоцитите

Етап B и C CLL обикновено се лекува веднага. Етап А обикновено трябва да се лекува само ако бързо се влошава или започва да причинява симптоми.


Мониторинг на CLL на ранен етап

Може да не е необходимо лечение, ако нямате никакви симптоми, когато сте диагностицирани с ХЛЛ.

Това е така, защото:

 • ХЛЛ често се развива много бавно и може да не причинява симптоми в продължение на много години
 • няма полза от началото на лечението по-рано
 • лечението може да причини значителни странични ефекти

В тези случаи обикновено се нуждаете само от редовни посещения при Вашия лекар и кръвни изследвания, за да наблюдавате състоянието.

Лечението с химиотерапия обикновено се препоръчва само ако развиете симптоми или тестовете покажат, че състоянието се влошава.

Химиотерапия за по-напреднал ХЛЛ

Много хора с ХЛЛ в крайна сметка ще трябва да имат химиотерапия. Това включва прием на лекарства за поддържане на рака под контрол.

Съществуват редица различни лекарства за ХЛЛ, но повечето хора ще приемат 3 основни лекарства в циклите на лечение с продължителност 28 дни.

Тези лекарства са:

 • флударабин – химиотерапевтично лекарство, което обикновено се приема като таблетка в продължение на 3 до 5 дни в началото на всеки цикъл на лечение
 • циклофосфамид – химиотерапевтично лекарство, което също обикновено се приема като таблетка за 3 до 5 дни в началото на всеки цикъл на лечение
 • ритуксимаб – таргетно лекарство срещу рак, дадено във вена в продължение на няколко часа (интравенозна инфузия) в началото на всеки цикъл на лечение

Флударабин и циклофосфамид обикновено могат да се приемат у дома. Ритуксимаб се прилага в болница и понякога може да се наложи да останете в болница за една нощ.

Редица различни лекарства също могат да бъдат изпробвани, ако не можете да ги вземете, опитвали сте ги, но те не са дали резултат или вашият ХЛЛ се е върнал след лечението.

Те включват бендамустин, хлорамбуцил, ибрутиниб, иделализиб, обинутузумаб, офатумумаб и преднизолон ( стероидно лекарство ).

Странични ефекти от лечението

Лекарствата, използвани за лечение на ХЛЛ, могат да причинят някои значителни странични ефекти, включително:

Повечето нежелани реакции ще преминат след спиране на лечението. Уведомете екипа си за грижи, ако имате някакви странични ефекти, тъй като има някои лечения, които могат да помогнат.

Научете повече за страничните ефекти на химиотерапията

Трансплантация на стволови клетки или костен мозък

Понякога се използват трансплантации на стволови клетки или костен мозък, за да се опитат да се отърват напълно от CLL или да го контролират за по-дълги периоди.

Стволовите клетки са клетки, произведени от гъбестия материал, намиращ се в центъра на някои кости (костен мозък) и могат да се превърнат в различни видове кръвни клетки, включително бели кръвни клетки.

Трансплантацията на стволови клетки включва:

 • като имате висока доза химиотерапия и лъчетерапия за унищожаване на раковите клетки в тялото ви
 • отстраняване на стволови клетки от кръвта или костния мозък на донор – това в идеалния случай ще бъде някой, който е тясно свързан с вас, като брат или сестра
 • трансплантация на донорните стволови клетки директно в 1 от вените ви

Това е единственото потенциално лекарство за ХЛЛ, но не се прави много често, тъй като е интензивно лечение и много хора с ХЛЛ са по-възрастни и не са достатъчно добри, за да могат ползите да надвишат рисковете.

Първоначалното лечение с химиотерапия и лъчетерапия може да натовари значително тялото ви и да предизвика обезпокоителни странични ефекти.

Съществува и риск от сериозни проблеми след трансплантацията, като заболяване присадка срещу гостоприемник. Тук трансплантираните клетки атакуват останалите клетки в тялото ви.

Прочетете повече за това какво се случва по време на трансплантация на стволови клетки и рисковете от трансплантация на стволови клетки .

Други лечения за ХЛЛ

Съществуват и редица други лечения, които понякога се използват за лечение на някои от проблемите, причинени от ХЛЛ, особено ако не можете да провеждате химиотерапия или тя не работи.

Те включват:


 • лъчетерапия за свиване на увеличени лимфни жлези или подута далака
 • операция за отстраняване на подут далак
 • антибиотици , противогъбични и антивирусни лекарства, които помагат да се намали рискът от инфекция по време на лечението
 • кръвопреливане за осигуряване на повече червени кръвни клетки и тромбоцити (съсирващи клетки), ако имате тежка анемия или проблеми с кървене и натъртване
 • заместителна терапия с имуноглобулин – трансфузия на антитела, взети от дарена кръв, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекции
 • инжекции с лекарства, наречени гранулоцит-колония стимулиращ фактор (G-CSF), за да се увеличи броят на белите кръвни клетки

Може да се наложи допълнително лечение за всякакви усложнения на ХЛЛ, които се развиват.

Взема решение срещу лечение

Тъй като много от леченията за ХЛЛ могат да имат неприятни странични ефекти, които могат да повлияят на качеството ви на живот, можете да решите да не предприемате определен вид лечение.

Това е изцяло ваше решение и вашият лечебен екип ще уважи всяко ваше решение.

Няма да се бързате да решавате за лечението си и можете да говорите с Вашия лекар, партньор, семейство и приятели, преди да вземете решение.

Облекчаване на болката и сестрински грижи все още ще са на разположение, когато и когато имате нужда от това.


Клинични изпитвания за ХЛЛ

В момента се провеждат няколко клинични изпитвания във Великобритания, за да се опитат да намерят най-добрия начин за лечение на ХЛЛ.

Това са изследвания, които използват нови и експериментални техники, за да видят колко добре работят при лечението и евентуално излекуване на състоянието.

Ако се интересувате от участие в клинично изпитване, вашият екип за грижи може да ви каже дали има някакви работи във вашия район и да обясни ползите и рисковете.

Научете повече за клиничните изпитвания или потърсете в уебсайта на UK Clinical Trials Gateway за подробности за клиничните изпитвания за хронична лимфоцитна левкемия, които в момента се провеждат в Обединеното кралство.