Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – Лечение

Понастоящем няма лечение за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), но лечението може да помогне да се забави прогресията на състоянието и да се контролират симптомите.

Леченията включват:

 • спиране на тютюнопушенето – ако имате ХОББ и пушите, това е най-важното нещо, което можете да направите
 • Инхалатори и таблетки – за да улеснят дишането
 • белодробна рехабилитация – специализирана програма за упражнения и образование
 • операция или белодробна трансплантация – въпреки че това е опция само за много малък брой хора

Вашият лекар ще обсъди с вас различните възможности за лечение.

Спри да пушиш

Ако пушите, спирането е най-ефективният начин да предотвратите влошаване на ХОББ.

Въпреки че всяко увреждане на белите дробове и дихателните пътища не може да бъде обърнато, отказването от тютюнопушенето може да помогне за предотвратяване на допълнителни щети.

Това може да е цялото лечение, което е необходимо в ранните етапи на ХОББ, но никога не е късно да се спре – дори хората с по-напреднала ХОББ ще се възползват от отказването.

Ако смятате, че имате нужда от помощ за спиране на пушенето, можете да се свържете с Smokefree за безплатни съвети и подкрепа. Може също да пожелаете да говорите с личен лекар относно процедурите за спиране на тютюнопушенето, които са на ваше разположение.

Научете повече за подкрепата за спиране на тютюнопушенето или намерете услуга за спиране на пушенето близо до вас .

Инхалатори

Ако ХОББ засяга дишането Ви, обикновено ще Ви бъде даден инхалатор. Това е устройство, което доставя лекарство директно в белите дробове, докато вдишвате.

Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви посъветват как да използвате правилно инхалатора и колко често да го използвате.

Има няколко различни вида инхалатори за ХОББ. Основните видове включват:

Бронходилататорни инхалатори с кратко действие

За повечето хора с ХОББ бронходилататорните инхалатори с кратко действие са първото използвано лечение.

Бронходилататорите са лекарства, които улесняват дишането, като отпускат и разширяват дихателните Ви пътища.

Има 2 вида инхалатор за бронходилататор с кратко действие:

 • бета-2 агонистични инхалатори – като салбутамол и тербуталин
 • антимускаринови инхалатори – като ипратропиум

Инхалаторите с кратко действие трябва да се използват, когато се чувствате без дъх, максимум 4 пъти на ден.

Бронходилататорни инхалатори с продължително действие

Ако изпитвате симптоми редовно през целия ден, ще се препоръча дългодействащ бронходилататорен инхалатор.

Те действат по подобен начин на бронходилататорите с кратко действие, но всяка доза продължава поне 12 часа, така че те трябва да се използват само веднъж или два пъти на ден.

Има 2 вида инхалатор с бронходилататор с продължително действие:

 • бета-2 агонистични инхалатори – като салметерол, формотерол и индакатерол
 • антимускаринови инхалатори – като тиотропий, гликопирониум и аклидиний

Някои нови инхалатори съдържат комбинация от дългодействащ бета-2 агонист и антимускариново средство.

Стероидни инхалатори

Ако все още оставате без дъх, когато използвате инхалатор с продължително действие или имате чести обостряния (обостряния), вашият лекар може да предложи да включите стероиден инхалатор като част от лечението.

Стероидните инхалатори съдържат кортикостероидни лекарства , които могат да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища.

Обикновено стероидните инхалатори се предписват като част от комбиниран инхалатор, който също включва лекарство с продължително действие.

Таблетки

Ако симптомите Ви не се контролират с инхалатори, Вашият лекар може да препоръча и прием на таблетки или капсули.

Теофилин таблетки

Теофилинът е вид бронходилататор. Не е ясно как точно действа теофилинът, но изглежда намалява подуването (възпалението) в дихателните пътища и отпуска мускулите, които ги облицоват.

Теофилинът се предлага под формата на таблетки или капсули и обикновено се приема два пъти дневно.

Може да се наложи да правите редовни кръвни изследвания по време на лечението, за да проверите нивото на лекарството в кръвта.

Това ще помогне на Вашия лекар да определи най-добрата доза, за да контролира симптомите Ви, като същевременно намали риска от странични ефекти.

Възможните нежелани реакции включват:

Понякога се използва подобно лекарство, наречено аминофилин.

Муколитици

Ако имате постоянна гръдна кашлица с много гъста храчка, Вашият лекар може да препоръча прием на муколитично лекарство, наречено карбоцистеин.

Муколитичните лекарства правят храчките в гърлото по-тънки и по-лесни за изкашляне.

Карбоцистеинът се предлага под формата на таблетки или капсули и обикновено се приема 3 или 4 пъти на ден.

Ако карбоцистеинът не помага на симптомите Ви или не можете да го приемете по медицински причини, се предлага друго муколитично лекарство, наречено ацетилцистеин.

Това се получава като прах, който смесвате с вода. Ацетилцистеиновият прах има неприятна миризма, като гнили яйца, но тази миризма трябва да изчезне, след като я смесите с водата.

Стероидни таблетки

Ако имате особено тежко обостряне, може да ви бъде предписан кратък курс на стероидни таблетки, за да намалите възпалението в дихателните пътища.

Обикновено се препоръчва 5-дневен курс на лечение, тъй като продължителната употреба на стероидни таблетки може да предизвика обезпокоителни странични ефекти като:

 • качване на тегло
 • промени в настроението
 • отслабени кости (остеопороза)

Вашият лекар може да ви даде запас от стероидни таблетки, които да държите у дома, за да ги вземете веднага щом получите лошо обостряне.

По-дългите курсове на стероидни таблетки трябва да се предписват от специалист по ХОББ. Ще Ви бъде дадена най-ниската ефективна доза и ще бъдете внимателно наблюдавани за странични ефекти.

Антибиотици

Вашият лекар може да Ви предпише кратък курс на антибиотици, ако имате признаци на гръдна инфекция, като например:

 • става по-задъхан
 • кашлица повече
 • забелязване на промяна в цвета (като ставане на кафяво, зелено или жълто) и / или консистенция на храчките ви (като ставане на по-плътно)

Понякога може да ви бъде даден курс на антибиотици, който да държите вкъщи и да приемате веднага щом изпитате симптоми на инфекция.

Белодробна рехабилитация

Белодробната рехабилитация е специализирана програма за упражнения и образование, предназначена да помогне на хора с белодробни проблеми като ХОББ.

Тя може да помогне за подобряване на това колко упражнения можете да правите, преди да се почувствате без дъх, както и за симптомите, самочувствието и емоционалното благосъстояние.

Програмите за белодробна рехабилитация обикновено включват 2 или повече групови сесии седмично в продължение на поне 6 седмици.

Типична програма включва:

 • обучение за физически упражнения, съобразено с вашите нужди и способности – като ходене, колоездене и силови упражнения
 • образование за вашето състояние за вас и вашето семейство
 • диетични съвети
 • психологическа и емоционална подкрепа

Програмите се предоставят от редица различни здравни специалисти, включително физиотерапевти , медицински специалисти и диетолози.

Британската белодробна фондация разполага с повече информация за белодробната рехабилитация .

< /div> < /section> < section > < a id = "other-treatments" / >
< h2 > Други лечения < /h2> < p > Ако имате тежки симптоми или имате особено лошо обостряне, понякога може да се наложи допълнително лечение. < /p> < h3 > Небулизирано лекарство < /h3> < p > Небулизираното лекарство може да се използва при тежки случаи на ХОББ, ако инхалаторите не са работили. < /p> < p > Тук се използва машина, която превръща течното лекарство във фина мъгла, която вдишвате през мундщук или маска за лице.Това позволява да се приема голяма доза лекарство наведнъж. < /p> < p > Обикновено ще получите пулверизатор, който да използвате у дома, след като ви бъде показано как да го използвате. < /p> < h3 > Рофлумиласт < /h3> < p > Рофлумиласт е ново лекарство, което може да се използва за лечение на обриви. < /p> < p > Препоръчва се за хора, чиито симптоми внезапно са се влошили поне 2 пъти през последните 12 месеца и които вече използват инхалатори. < /p> < p > Рофлумиласт се предлага под формата на таблетки и лекарството помага за намаляване на възпалението в белите дробове и дихателните пътища. < /p> < p > Страничните ефекти на рофлумиласт включват: < /p> < ul >
< li > чувство и гадене < /li> < li > диария < /li> < li > намален апетит < /li> < li > отслабване < /li> < li > главоболие < /li> < /ul> < h3 > Дългосрочна кислородна терапия < /h3> < p > Ако ХОББ причинява ниско ниво на кислород в кръвта, може да ви бъде препоръчано да имате кислород у дома през носните тръби или маска. < /p> < p > Това може да помогне да се спре нивото на кислород в кръвта да стане опасно ниско, въпреки че не е лечение на основните симптоми на ХОББ, като задух. < /p> < p > Дългосрочното лечение с кислород трябва да се използва поне 16 часа на ден. < /p> < p > Тръбите от машината са дълги, така че ще можете да се придвижвате из дома си, докато сте свързани.Налични са преносими резервоари за кислород, ако трябва да използвате кислород далеч от дома. < /p> < p > Не пушете, когато използвате кислород.Повишеното ниво на кислород е лесно запалимо и запалената цигара може да причини пожар или експлозия. < /p> < p > Научете повече за < a href = "/условия/домашно-nечение-с-кисnород/" > домашната кислородна терапия < /a> .
< h3 > Амбулаторна кислородна терапия < /h3> < p > Някои хора с ХОББ ще се възползват от амбулаторен кислород, който е кислород, който използвате, когато ходите или сте активни по други начини. < /p> < p > Ако нивата на кислород в кръвта ви са нормални, докато си почивате, но спадат, когато тренирате, може да имате възможност да имате амбулаторна кислородна терапия, а не дългосрочна кислородна терапия. < /p> < h3 > Неинвазивна вентилация(NIV) < /h3> < p > Ако сте откарани в болница поради лошо възпаление, може да имате лечение, наречено неинвазивна вентилация(NIV). < /p> < p > Тук се използва преносима машина, свързана с маска, която покрива носа или лицето ви, за да поддържа белите ви дробове и да улесни дишането. < /p> < /section> < section > < a id = "surgery" / >
< h2 > Хирургия < /h2> < p > Операцията обикновено е подходяща само за малък брой хора с тежка ХОББ, чиито симптоми не се контролират с лекарства. < /p> < p > Има 3 основни операции, които могат да бъдат направени: < /p> < ul >
< li > булектомия – операция за отстраняване на джоб с въздух от един от белите дробове, позволяваща на белите дробове да работят по – добре и да правят дишането по – удобно < /li> < li > операция за намаляване на обема на белия дроб – операция за отстраняване на силно увредена част от белия дроб, за да се позволи на по – здравите части да работят по – добре и да направи дишането по – комфортно < /li> < li > < a href = "/условия/транспnантация-на-беnия-дроб/" > трансплантация на белия дроб < /a> – операция за отстраняване и заместване на увредения бял дроб със здрав бял дроб от донор
< /ul> < p > Това са основни операции, извършени под < a href = "/условия/обща-анестезия/" > обща анестезия < /a> , когато спите и представляват значителни рискове.
< p > Ако вашите лекари смятат, че операцията е опция за вас, говорете с тях за това какво включва процедурата и какви са ползите и рисковете. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/хронична-обструктивна-беnодробна-боnест-copd/диагноза/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Диагностика < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/хронична-обструктивна-беnодробна-боnест-copd/живее-с/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Да живееш с < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>