Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) – Видове

Предлагат се различни видове хормонозаместителна терапия (ХЗТ).

Ако обмисляте ХЗТ, говорете с личния си лекар за подходящите за вас опции, както и възможните алтернативи на ХЗТ .

ХЗТ хормони

ХЗТ замества хормоните, които тялото на жената вече не произвежда поради менопаузата .

Двата основни хормона, използвани при ХЗТ, са:

  • естроген – използваните видове включват естрадиол, естрон и естриол
  • прогестоген – синтетична версия на хормона прогестерон, като дидрогестерон, медроксипрогестерон, норетистерон и левоноргестрел

ХЗТ включва или прием на двата тези хормона (комбинирана ХЗТ), или просто приемане на естроген (само естроген ХЗТ).

Повечето жени приемат комбинирана ХЗТ, тъй като приемането на естроген самостоятелно може да увеличи риска от развитие на рак на матката (ендометриума) . Приемането на прогестоген заедно с естроген минимизира този риск.

ХЗТ само с естроген обикновено се препоръчва само за жени, които са отстранили утробата си по време на хистеректомия .

Начини за приемане на ХЗТ

ХЗТ се предлага в няколко различни форми. Говорете с личен лекар за плюсовете и минусите на всяка опция.

Таблетки

Таблетките са една от най-често срещаните форми на ХЗТ. Те обикновено се приемат веднъж дневно.

Както естрогенни, така и комбинирани ХЗТ се предлагат под формата на таблетки. За някои жени това може да е най-простият начин за лечение.

Важно е обаче да знаете, че някои от рисковете от ХЗТ , като кръвни съсиреци , са по-високи при таблетки, отколкото при други форми на ХЗТ (въпреки че общият риск все още е малък).

Кожни петна

Кожните петна също са често срещан начин за приемане на ХЗТ. Прилепвате ги към кожата си и ги подменяте на всеки няколко дни.

Предлагат се само естрогенни и комбинирани пластири за ХЗТ.

Кожните пластири може да са по-добър вариант от таблетките, ако ви се струва неудобно да приемате таблетка всеки ден.

Използването на пластири също може да помогне за избягване на някои странични ефекти на ХЗТ , като лошо храносмилане , и за разлика от таблетките, те не увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци.

Естрогенов гел

Естрогенният гел е все по-популярна форма на ХЗТ. Той се втрива върху кожата ви веднъж на ден.

Подобно на кожните пластири, гелът може да бъде удобен начин за приемане на ХЗТ и не увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Но ако все още имате утробата си, ще трябва да приемате и някаква форма на прогестоген отделно, за да намалите риска от рак на матката.

Импланти

ХЗТ също се предлага като малки подобни на гранули импланти, които се вкарват под кожата ви (обикновено в областта на корема), след като кожата ви е изтръпнала с местна упойка .

Имплантът освобождава естроген постепенно и продължава няколко месеца, преди да се наложи да бъде заменен.

Това може да е удобна опция, ако не искате да се притеснявате за лечението си всеки ден или на всеки няколко дни. Но ако все още имате утробата си, ще трябва да приемате и прогестаген отделно.

Ако приемате различна форма на естроген и трябва да приемате гестаген заедно с него, друга опция за имплантиране е вътрематочната система (IUS) . IUS освобождава прогестагенен хормон в утробата. Той може да остане на място от 3 до 5 години и също така действа като контрацептив.

Имплантите на ХЗТ не са широко достъпни и не се използват много често.

Вагинален естроген

Естрогенът се предлага и като крем, песарий или пръстен, който се поставя във влагалището ви.

Това може да помогне за облекчаване на вагиналната сухота , но няма да помогне с други симптоми като горещи вълни.

Той не носи обичайните рискове от ХЗТ и не увеличава риска от рак на гърдата, така че можете да го използвате, без да приемате прогестаген, дори ако все още имате утроба.

Тестостерон

Тестостеронът се предлага като гел, който втривате върху кожата си. Обикновено се препоръчва само за жени, чието ниско полово влечение (либидо) не се подобрява след използване на ХЗТ. Използва се заедно с друг тип ХЗТ.

Настоящите тестостеронови продукти, предлагани във Великобритания (като Tostran и Testogel), понастоящем не са лицензирани за лечение на ниско сексуално желание. Това означава, че производителите на тези продукти не са посочили, че могат да се използват по този начин. Въпреки това има доказателства, че тестостеронът може да бъде ефективен.

Попитайте личен лекар за повече информация относно тестостероновите продукти.

Процедури за лечение на ХЗТ

Вашето рутинно лечение за ХЗТ зависи от това дали сте в ранните етапи на менопаузата или имате симптоми на менопауза от известно време.

Двата вида рутини са циклична (или последователна) ХЗТ и непрекъсната комбинирана ХЗТ.

Циклична ХЗТ

Цикличната ХЗТ, известна също като последователна ХЗТ, често се препоръчва за жени, приемащи комбинирана ХЗТ, които имат симптоми на менопауза, но все още имат периоди .

Има 2 вида циклична ХЗТ:

  • месечна ХЗТ – приемате естроген всеки ден и приемате гестаген заедно с него през последните 14 дни от менструалния цикъл
  • 3-месечна ХЗТ – приемате естроген всеки ден и приемате гестаген заедно с него в продължение на около 14 дни на всеки 3 месеца

Месечната ХЗТ обикновено се препоръчва за жени, които имат редовни менструации.

3-месечната ХЗТ обикновено се препоръчва за жени с нередовни менструации . Трябва да имате период на всеки 3 месеца.

Полезно е да поддържате редовни менструации, за да знаете кога периодите ви естествено спират и кога е вероятно да преминете към последния етап от менопаузата.

Непрекъснато комбинирано ХЗТ

Непрекъснато комбинирано ХЗТ обикновено се препоръчва за жени в постменопауза. Обикновено се казва, че жената е в постменопауза, ако не е имала период от 1 година.

Непрекъснатото комбинирано ХЗТ включва приемане на естроген и прогестаген всеки ден без почивка.

ХЗТ само с естроген също обикновено се приема всеки ден без почивка.