Ходжкинов лимфом – усложнения

Някои хора, лекувани от ходжкинов лимфом, изпитват дългосрочни проблеми, дори ако са били излекувани.

Някои от основните усложнения на лимфома на Ходжкин са описани по-долу.

Отслабена имунна система

Наличието на отслабена имунна система е често усложнение на лимфома на Ходжкин и може да стане по-тежко, докато се лекувате.

Ако имате слаба имунна система, вие сте по-уязвими към инфекции и има повишен риск от развитие на сериозни усложнения от инфекции. В някои случаи може да ви бъде препоръчано да приемате редовни дози антибиотици, за да предотвратите инфекции.

Също така е важно незабавно да съобщите за всички симптоми на инфекция на вашия личен лекар или екип за грижи, тъй като може да е необходимо своевременно лечение, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Симптомите на инфекция включват:

Ваксинация

Трябва да се уверите, че всички ваксинации са актуални.

Важно е обаче да говорите с вашия личен лекар или екип за грижи за това, тъй като може да не е безопасно да имате „живи“ ваксини (ваксини, съдържащи отслабена форма на вируса или организма, срещу които се ваксинира) до няколко месеца след лечението завършва.

Примерите за живи ваксини включват:

Безплодие

Химиотерапията и лъчетерапията за ходжкинов лимфом могат да причинят безплодие . Това понякога е временно, но може да бъде и постоянно.

Вашият екип за грижи ще прецени риска от безплодие при вашите специфични обстоятелства и ще ви уведоми вашите възможности.

В някои случаи може да е възможно мъжете да съхраняват проби от сперматозоидите си, а жените да съхраняват яйцеклетките си преди лечението, така че те могат да се използват за опитване на бебе след това.

Втори рак

Хората, които са имали лимфом на Ходжкин, са по-склонни да получат лимфом, левкемия или други видове рак в бъдеще. Химиотерапията и лъчетерапията допълнително увеличават този риск.

„Втори рак“, като рак на гърдата или рак на белия дроб , обикновено се развива повече от 10 години след като сте лекувани от лимфом на Ходжкин. В редки случаи други видове рак, като левкемия или други лимфоми, се развиват само след няколко години.

Можете да помогнете за намаляване на риска от втори рак, като възприемете здравословен начин на живот, като не пушите, поддържате здравословно тегло с балансирана диета и редовно спортувате.

Трябва да съобщите за всички симптоми, които биха могли да предполагат друг рак, на Вашия ОПЛ на ранен етап и да присъствате на всички срещи за скрининг на рак, на които сте поканени.

Други здравословни проблеми

Рискът от развитие на други здравословни състояния в бъдеще, като сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания, също е по-висок при хора, които са имали ходжкинов лимфом.

Трябва да съобщите за неочаквани симптоми, като увеличаване на задуха, на Вашия лекар за допълнителни съвети.