Хидроцефалия – Причини

Причините за хидроцефалията (излишната течност в мозъка) са слабо разбрани.

Смята се, че хидроцефалията, присъстваща при раждането (вродена хидроцефалия), може да е резултат от мозъчен дефект, ограничаващ потока на цереброспиналната течност (CSF).

Хидроцефалията, която се развива при възрастни и деца (придобита хидроцефалия), често се причинява от заболяване или нараняване, което засяга мозъка.

Хидроцефалията, която се развива при възрастни хора (хидроцефалия с нормално налягане), може също да е резултат от инфекция, заболяване или нараняване, но в много случаи не е ясно какво причинява състоянието.

Хидроцефалия от раждането

Хидроцефалията, присъстваща при раждането (вродена хидроцефалия) може да бъде причинена от определени здравословни състояния, като спина бифида .

Може да се развие и при бебета, родени преждевременно, преди 37 седмица от бременността.

Някои недоносени бебета имат кървене в мозъка, което може да блокира потока на CSF и да причини хидроцефалия.

Други възможни причини за вродена хидроцефалия включват:

  • мутация на Х хромозомата – това е известно като Х-свързана хидроцефалия
  • редки генетични нарушения – като малформация на Dandy Walker
  • арахноидни кисти – пълни с течност торбички, разположени между мозъка или гръбначния мозък и арахноидната мембрана

В много случаи на вродена хидроцефалия причината е неизвестна.

Хидроцефалия, която се развива при деца и възрастни

Хидроцефалията, която се развива при деца и възрастни (придобита хидроцефалия), обикновено е резултат от нараняване или заболяване.

Възможните причини за придобита хидроцефалия включват:

Някои хора се раждат със стеснени проходи в мозъка, които ограничават потока на цереброспиналната течност, но не причиняват никакви симптоми чак след години.

Хидроцефалия при възрастни хора

По-възрастните хора понякога могат да развият хидроцефалия с нормално налягане (NPH) след мозъчно увреждане, кървене в мозъка или инфекция. Но често не е ясно защо се случва NPH.

Възможно е NPH да е свързана с други здравословни състояния, които влияят на нормалния кръвен поток – например диабет , сърдечни заболявания или с високо ниво на холестерол в кръвта.