Хидроцефалия – Диагноза

Мозъчните сканирания се използват за диагностициране на хидроцефалия (излишна течност в мозъка).

Вродена и придобита хидроцефалия

КТ и ЯМР често се използват в комбинация за потвърждаване на диагноза хидроцефалия, присъстваща от раждането (вродена) и хидроцефалия, която се развива по-късно при деца и възрастни (придобити).

Те сканират мозъка в детайли. Те могат да покажат натрупването на течност в мозъка и повишеното налягане, както и да подчертаят всички структурни дефекти, които могат да причинят проблема.

Понякога вродена хидроцефалия се открива преди раждането, по време на ултразвуково сканиране на бременността.

Хидроцефалия с нормално налягане

Хидроцефалията с нормално налягане (NPH) може да бъде трудна за диагностициране, тъй като симптомите започват постепенно и са подобни на тези при по-често срещани състояния, като болестта на Алцхаймер .

Важно е да се постави правилна диагноза, тъй като за разлика от болестта на Алцхаймер, симптомите на НПХ могат да бъдат облекчени с лечение.

Вашите лекари ще преценят:

  • как ходиш (походката ти)
  • вашите умствени способности
  • симптоми, които засягат контрола на пикочния мехур, като уринарна инконтиненция
  • външния вид на мозъка ви (с помощта на сканиране)

NPH може да бъде диагностициран, ако имате затруднения при ходене, психични проблеми и проблеми с пикочния мехур и нива на цереброспиналната течност (CSF), които са по-високи от обикновено. Възможно е обаче да нямате всички тези симптоми.

Могат да се направят и допълнителни тестове, за да се реши дали бихте се възползвали от операция, като например:

  • лумбална пункция
  • тест за лумбален дренаж
  • тест за лумбална инфузия

Лумбална пункция

Лумбалната пункция е процедура, при която се взема проба от ликвор от долната част на гръбначния стълб. След това се проверява налягането на пробата от CSF.

Премахването на част от ликвора по време на лумбална пункция може да помогне за подобряване на симптомите. Ако това се случи, може да се възползвате от операция (вижте лечението на хидроцефалия, за да разберете повече).

Тест за лумбален дренаж

Може да имате лумбален дренаж, ако лумбалната пункция не подобри симптомите Ви.

Под местна упойка се поставя тръба между костите на гръбначния стълб (прешлен), за да се отцеди голямо количество ликвор. Това се прави в продължение на няколко дни, за да се види дали симптомите Ви се подобряват.

Тест за лумбална инфузия

По време на теста за лумбална инфузия течността се инжектира бавно в долната част на гръбначния стълб, докато се измерва налягането.

Вашето тяло трябва да абсорбира излишната течност и налягането да остане ниско. Ако тялото ви не може да абсорбира излишната течност, налягането ще се повиши, което може да означава NPH и че операцията ще бъде полезна.