Хемохроматоза – лечение

Понастоящем няма лечение за хемохроматоза, но има лечения, които могат да намалят количеството желязо в тялото ви.

Това може да помогне за облекчаване на някои от симптомите и да намали риска от увреждане на органи като сърцето, черния дроб и панкреаса.

Флеботомия

Най-често използваното лечение за хемохроматоза е процедура за отстраняване на част от кръвта ви, известна като флеботомия или венезия.

Процедурата е подобна на даването на кръв. Лягате на стол и иглата се използва за оттичане на малко количество кръв, обикновено около 500 ml, от вената на ръката ви.

Отстранената кръв включва червени кръвни клетки, които съдържат желязо и тялото ви ще изразходва повече желязо, за да ги замести, което помага да се намали количеството желязо в тялото ви.

Има 2 основни етапа на лечение:

  • индукция – кръвта се отстранява често (обикновено седмично), докато нивата на желязото ви станат нормални; това понякога може да отнеме до една година или повече
  • поддръжка – кръвта се отстранява по-рядко (обикновено 2 до 4 пъти годишно), за да поддържате нивата на желязо под контрол; това обикновено е необходимо до края на живота ви


Хелатотерапия

Лечение, наречено хелатотерапия, може да се използва в малък брой случаи, когато редовните флеботомии не са възможни, тъй като е трудно да се отстранява редовно кръвта – например, ако имате много тънки или крехки вени.

Това включва прием на лекарство, което премахва желязото от кръвта и го освобождава в урината или кака.

Често използвано лекарство е деферазирокс. Предлага се под формата на таблетка, която обикновено се приема веднъж дневно.

Той не е лицензиран за лечение на хемохроматоза, което означава, че не е претърпял обширни клинични изпитвания за тази употреба. Но Вашият лекар може да го препоръча, ако смятат, че възможните ползи надвишават всякакви рискове.

Диета и алкохол

Не е необходимо да правите големи промени в диетата си, като например да избягвате всички храни, съдържащи желязо, ако имате хемохроматоза.

Това е малко вероятно да бъде от голяма помощ, ако провеждате 1 от горепосочените лечения и може да означава, че не получавате цялото хранене, от което се нуждаете.

Обикновено ще бъдете посъветвани да:


  • имат общо взето здравословна, балансирана диета
  • избягвайте зърнените закуски, които са били „подсилени“ с допълнително желязо
  • избягвайте приема на добавки с желязо и витамин С – те могат да бъдат вредни за хора с високи нива на желязо
  • внимавайте да не ядете сурови стриди и миди – те могат да съдържат вид бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции при хора с високо ниво на желязо
  • избягвайте да пиете прекомерно количество алкохол – това може да повиши нивото на желязо в тялото ви и да натовари допълнително черния дроб