Хемохроматоза – усложнения

Ако хемохроматозата не бъде диагностицирана и лекувана рано, желязото може да се натрупа в организма и да причини сериозни проблеми.

Увреждане на черния дроб

Черният дроб може да бъде много чувствителен към въздействието на желязото и много хора с хемохроматоза ще имат известна степен на увреждане на черния дроб.

Това често няма да причини никакви очевидни симптоми в началото, но може да бъде открито по време на тестове за хемохроматоза.

Ако се появят значителни белези на черния дроб (цироза) , може да изпитате:

  • умора и слабост
  • загуба на апетит
  • отслабване
  • гадене
  • много сърбяща кожа
  • нежност или болка около черния дроб
  • пожълтяване на очите и кожата (жълтеница)

Цирозата също увеличава риска от развитие на рак на черния дроб .

Хирургията и медицината могат да помогнат за облекчаване на симптомите на цироза, но единственият начин да се постигне пълно излекуване е да се направи чернодробна трансплантация .

Диабет

Диабетът е състояние, при което нивото на кръвната захар на човек става твърде високо. Това може да се случи при хора с хемохроматоза, ако високите нива на желязо увреждат панкреаса.

Панкреасът е орган, който произвежда инсулин. Инсулинът е хормон, който се използва за промяна на захарта (глюкозата) от вашата диета в енергия.

Ако панкреасът е повреден, той може да не произвежда достатъчно инсулин, което може да доведе до повишаване нивото на захар в кръвта.

Симптомите могат да включват:

Промените в начина на живот, като здравословно хранене и редовни упражнения, могат да помогнат, въпреки че някои хора трябва да приемат лекарства, за да контролират нивото на кръвната си захар.

Прочетете повече за това как се лекува диабетът

Артрит

При тежки и напреднали случаи на хемохроматоза високите нива на желязо могат да увредят ставите. Това е известно като артрит .

Основните симптоми на артрит са:

Може да е възможно да облекчите симптомите с болкоуспокояващи и стероидни лекарства .

Ако са настъпили значителни увреждания, може да се наложи засегнатата става да се замени с изкуствена, като подмяна на тазобедрената става или подмяна на коляното .

Сърдечни проблеми

Ако излишъкът от желязо се натрупва в сърцето, това може да увреди мускулите на сърцето (кардиомиопатия) .

Това може да доведе до сърдечна недостатъчност , където сърцето е станало толкова повредено, че се бори да изпомпва кръвта около тялото правилно.

Симптомите на сърдечна недостатъчност включват:

  • задух
  • силна умора и слабост
  • подуване на краката, глезените и стъпалата (оток)

Сърдечната недостатъчност обикновено може да се лекува с лекарство.

Прочетете повече за това как се лекува сърдечната недостатъчност .