Ухапвания и ужилвания от насекоми – Симптоми

Ухапване или ужилване от насекоми често причинява малка, червена бучка по кожата, която може да бъде болезнена и сърбяща.

Много ухапвания ще се изчистят в рамките на няколко часа или дни и могат безопасно да бъдат лекувани у дома.

Може да е трудно да установите какво ви е ухапало или ужилило, ако не сте видели да се случи. Но не се притеснявайте, ако не сте сигурни – лечението на повечето ухапвания и ужилвания е подобно.

Ужилвания от оси и стършели

Ужилване от оса или стършел

Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Ужилването на оса или стършел причинява внезапна, остра болка в началото. След това върху кожата ви може да се образува подут червен знак, който може да продължи няколко часа и може да бъде болезнен и сърбящ.

Понякога по-голяма площ около ужилването може да бъде болезнена, зачервена и подута до една седмица. Това е незначителна алергична реакция, която обикновено не е причина за притеснение.

Няколко души могат да получат сериозна алергична реакция ( анафилаксия ), причиняваща затруднено дишане, замайване и подуто лице или уста. Незабавно наберете 112 за линейка, ако имате тези симптоми.

жило на пчела

ужилване от пчела

Кредит:

LOUISE MURRAY / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Ужилването от пчела е подобно на ужилване от оса, но ужилването често остава в раната. Вижте лечението на ухапвания от насекоми за съвет как да го премахнете безопасно.

Убождането може да причини болка, зачервяване и подуване за няколко часа. Както при ужилванията от оси, някои хора могат да имат лека алергична реакция, която продължава до една седмица.

Понякога могат да се появят и сериозни алергични реакции, причиняващи затруднено дишане, замаяност и подуване на лицето или устата. Незабавно наберете 112 за линейка, ако имате тези симптоми.

Ухапване от комари

Ухапване от комари

Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Ухапванията от комари често причиняват малки червени бучки по кожата ви. Те обикновено са много сърбящи. Някои хора също могат да развият мехури, пълни с течност.

Комарите не причиняват големи вреди във Великобритания, но в някои части на света те могат да разпространят сериозни заболявания като малария .

Потърсете веднага медицинска помощ, ако развиете тревожни симптоми, като висока температура, студени тръпки, главоболие и гадене след ухапване от комар в чужбина.

Ухапвания от кърлежи

Ухапваща кърлежи кожа
Кърлежи на бледа кожа
Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Отбележете върху по-тъмна кожа
Отбележете върху по-тъмна кожа
Кредит:

СИНКЛЕР ПЪТЕЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Обикновено ухапванията от кърлежи не са болезнени, така че може да не осъзнаете, че сте били ухапани веднага.

Симптомите на ухапване от кърлеж могат да включват:

  • малка червена бучка по кожата
  • подуване
  • сърбеж
  • образуване на мехури
  • синини

Кърлежите в Обединеното кралство понякога могат да носят потенциално сериозна инфекция, наречена лаймска болест , така че те трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро, ако откриете такава, прикрепена към кожата ви.

Посетете личния си лекар, ако развиете някакви симптоми на лаймска болест , като обрив, който прилича на „бичи поглед на дартс“ или треска.

Конски ухапвания

Ухапване на конска муха

Кредит:

BOB GIBBONS / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА и John Devlin / Alamy Stock Photo

Ухапването от конска муха може да бъде много болезнено и ухапаният участък от кожата обикновено ще бъде зачервен и повдигнат.

Можете също така да изпитате:

Ухапването на конска муха може да отнеме известно време, за да се излекува и може да се зарази. Посетете личния си лекар, ако имате симптоми на инфекция, като гной или нарастваща болка, зачервяване и подуване.

Ухапване от мушица или комари

Мушица ухапва

Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Ухапванията от мушици и ухапвания често приличат на ухапвания от комари.

Те обикновено причиняват малки червени бучки, които могат да бъдат болезнени и много сърбящи, а понякога могат да се подуят тревожно.

Някои хора също могат да развият мехури, пълни с течност.

Ухапвания от дървеници

Ухапвания от дървеници

Кредит:

SINCLAIR STAMMERS / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА и Ted Pink / Alamy Stock Photo

Ухапванията от дървеници обикновено се появяват по лицето, шията, ръцете или ръцете. Те обикновено се намират в прави линии по кожата.

Обикновено ухапванията не са болезнени и ако преди това не сте били ухапвани от дървеници, може да нямате никакви симптоми.

Ако преди това сте били ухапвани, може да развиете сърбящи червени подутини, които могат да продължат няколко дни.

Ухапвания от акари

Ухапвания от акари

Кредит:

Jim W. Grace / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Ухапванията от акари причиняват много сърбящи червени бучки по кожата и понякога могат да причинят и мехури.

Акарите обикновено хапят непокрита кожа, но може да бъдете ухапани по корема и бедрата, ако вашият домашен любимец има акари и е седял в скута ви.

Някои акари се заравят в кожата и причиняват състояние, наречено краста .

Ухапвания от бълхи

Ухапвания от бълхи

Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Ухапванията от бълхи могат да причинят малки сърбящи червени бучки, които понякога са групирани в линии или клъстери. От време на време може да се развият мехури.

Бълхите от котки и кучета често хапят под коляното, обикновено около глезените. Можете също така да получите ухапвания от бълхи по предмишниците, ако сте галили или държали домашния си любимец.


Ухапвания от паяк

Фалшива вдовица паяк

Кредит:

Лий Далтън / Алами Сток Снимка

Ухапвания от паяци в Обединеното кралство са необичайни, но някои местни паяци – като фалшивия паяк вдовица – са в състояние да дадат гадна хапка.

Ухапванията от паяк оставят малки следи от пробиви по кожата, които могат да бъдат болезнени и да причинят зачервяване и подуване.

Някои ухапвания от паяци могат да ви накарат да се почувствате или да се разболеете, да се изпотите и да се замайвате. Ухапванията също могат да се заразят или да предизвикат тежка алергична реакция в редки случаи. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате някакви тежки или тревожни симптоми след ухапване от паяк.


Ужилвания и ухапвания от мравки

Най-често срещаната мравка в Обединеното кралство, сортът черна градина, не боли и не хапе, но понякога го правят червени мравки, дървесни мравки и летящи мравки.

Ухапванията и ужилванията от мравки обикновено са безвредни, въпреки че вероятно ще почувствате зърна и бледорозов отпечатък върху кожата ви.

Понякога ухапаното място може да бъде болезнено, сърбящо и подуто.


Ухапвания от калинка

Арликинска калинка

Кредит:

Ричард Бекер / Alamy Stock Photo

Всички калинки могат да хапят, но тип, наречен арлекин калинка, открит в голяма част от Обединеното кралство, е по-агресивен и има тенденция да хапе по-често.

Арликинската калинка може да бъде червена или оранжева с множество петна. Внимавайте за бяло петно на главата му – други калинки нямат тези петна.

Ухапванията от калинки могат да бъдат болезнени, но обикновено не са от какво да се притеснявате.


Ухапвания от бъгове на цветя

Цветен бъг

Кредит:

Найджъл Катлин / Алами Сток Снимка

Цветните бъгове са често срещани насекоми, които се хранят с листни въшки и акари. Можете да идентифицирате обикновената цветна буболечка по мъничкото овално тяло, отразяващи крила и оранжево-кафяви крака.

Ухапванията от цветни бъгове могат да бъдат болезнени и много сърбящи и често се лекуват бавно.


Власинки от гъсеница

Гъсениците на дъбовия процесионен молец са истински вредители. За първи път са открити във Великобритания през 2006 г., а сега се намират в Лондон и части от Югоизточна Англия.

В края на пролетта и лятото гъсениците имат хиляди мънички косми, които могат да причинят сърбящи обриви, проблеми с очите и възпалено гърло – и от време на време затруднено дишане. Гъсениците ходят нагоре-надолу по дърветата в шествия от носа до опашката.

Ако ги намерите или забележите някое от техните бели копринени гнезда, докладвайте го на Комисията по горите или на местния съвет .