Трансплантация на панкреас – Какво се случва

Трансплантацията на панкреас се извършва под обща анестезия. Това означава, че ще спите и няма да усетите нищо по време на процедурата.

  • Ще бъде направено изрязване на корема ви, от малко под гръдната кост до под корема.
  • Донорният панкреас обикновено се поставя в дясната страна на корема и е свързан с кръвоносните съдове, които носят кръв до крака ви.
  • Малка част от тънките черва на донора ще бъдат прикрепени или към тънките черва, или към пикочния мехур, за да позволят на храносмилателните сокове да се оттичат от панкреаса на донора.
  • Ако имате комбинирана трансплантация на панкреас и бъбрек, бъбрекът ще бъде поставен ниско от лявата страна на корема.
  • Старият панкреас няма да бъде отстранен, тъй като той ще продължи да произвежда храносмилателни сокове, докато донорният панкреас произвежда инсулин.

Операцията по трансплантация на панкреас може да отнеме от 4 до 5 часа.

Ако се нуждаете и от бъбречна трансплантация по едно и също време, операцията може да отнеме около 6 до 8 часа.

Вашият нов панкреас трябва да започне да произвежда инсулин веднага.

Трансплантация на островчета

Малък брой хора с диабет тип 1 може да имат малко по-различна процедура, при която само клетките, които произвеждат инсулин (островни клетки), се трансплантират от донорен панкреас в черния дроб.

Това се нарича трансплантация на островчета и обикновено се извършва под местна упойка, което означава, че сте будни, но оперираната зона е вцепенена.

Тънка, гъвкава тръба (катетър) се вкарва през корема и черния дроб във вената, която снабдява черния дроб с кръв. След това в него се инжектират островни клетки донори.

Ако операцията е успешна, донорните клетки ще започнат да произвеждат инсулин. Това може да помогне на хората, които изпитват тежки епизоди на опасно ниско ниво на кръвната захар, които се появяват без предупреждение.

Лечението с инсулин често все още е необходимо след операцията, но епизодите на ниска кръвна захар трябва да бъдат по-лесни за контролиране.

Както при конвенционалната трансплантация на панкреас, ще трябва да приемате лекарства, за да потискате имунната си система до края на живота си.

За повече информация вижте насоките на Националния институт за здравни грижи (NICE) относно алогенна трансплантация на островни клетки на панкреаса при захарен диабет тип 1 .

След операцията

След като трансплантацията завърши, обикновено ще бъдете преместени в отделение за интензивно лечение (ICU) или отделение с висока зависимост (HDU).

Ще бъдете много внимателно обгрижвани и към вас ще бъдат прикрепени различни тръби и машини, които помагат да наблюдавате здравето си и поддържате функциите на тялото си.

Научете повече за възстановяването след трансплантация на панкреас