Тежки периоди – лечение

Предлагат се различни възможности за лечение за тежки периоди.

Не всички лечения може да са подходящи за вас. Какви възможности за лечение ви се предлагат ще зависят от:

 • Вашите симптоми
 • вашето общо здраве
 • основната причина за вашите обилни менструации, ако има 1
 • независимо дали се опитвате за бебе или искате да забременеете в бъдеще
 • вашите лични предпочитания

Трябва да обсъдите ползите и рисковете от различните възможности с Вашия лекар, включително всяко въздействие върху бъдещата плодовитост от някои лечения.

Вътрематочна система (IUS)

IUS или вътрематочната система, освобождаваща левоноргестрел, е малко пластмасово устройство, поставено в утробата ви от лекар или медицинска сестра. Той бавно освобождава хормон, наречен прогестоген.

Той предпазва лигавицата от утробата ви да расте бързо и освен това е контрацептив. IUS не влияе върху шансовете ви да забременеете, след като спрете да го използвате.

Възможните странични ефекти от използването на IUS включват:

IUS често е предпочитаното първо лечение за жени с обилно менструално кървене, но може да отнеме поне 6 менструации, за да започнете да виждате ползите.

Прочетете повече за IUS .

Транексамова киселина

Може да Ви бъдат предписани таблетки транексамова киселина, ако IUS е неподходящ или чакате допълнителни тестове или друго лечение.

Таблетките действат, като помагат на кръвта в утробата ви да се съсирва.

Таблетките с транексамова киселина обикновено се приемат 3 пъти на ден в продължение на максимум 4 дни. Започвате да приемате таблетките веднага щом започне менструацията ви.

Таблетките с транексамова киселина не са форма на контрацепция и няма да повлияят на шансовете Ви да забременеете. Ако е необходимо, транексамовата киселина може да се комбинира с нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС).

Възможните нежелани реакции на транексамовата киселина включват:

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

НСПВС също могат да се използват за лечение на тежки периоди, ако IUS не е подходящ или ако чакате допълнителни тестове или различно лечение.

Те се приемат под формата на таблетки от началото на или непосредствено преди менструацията, докато спре кървенето.

НСПВС, използвани за лечение на обилно менструално кървене, включват:

Мефенаминовата киселина и напроксенът се отпускат само по лекарско предписание.

НСПВС действат като намаляват производството на организма на хормоноподобно вещество, наречено простагландин, което е свързано с обилни периоди. НСПВС също могат да помогнат за облекчаване на болката в периода . Те не са форма на контрацепция.

Можете да продължите да приемате НСПВС толкова дълго, колкото е необходимо, ако те намаляват кървенето и не причиняват значителни странични ефекти.

Уверете се, че не приемате повече от препоръчителната дневна доза, посочена в опаковката.

Комбинирани орални контрацептивни хапчета

Комбинираното противозачатъчно хапче може да се използва за лечение на обилни менструации. Съдържа хормоните естроген и прогестоген.

Ползата от използването на комбинирани орални контрацептиви като лечение за тежки периоди е, че те предлагат по-лесно обратима форма на контрацепция от IUS.

Те също така имат предимството да регулират вашия менструален цикъл и да намалят болката в периода.

Хапчето действа, като предотвратява отделянето на яйцеклетка от яйчниците ви всеки месец. Стига да го приемате правилно, той трябва да предотвратява бременността.

Честите нежелани реакции на комбинираните орални контрацептивни хапчета включват:

 • промени в настроението
 • гадене (гадене)
 • главоболие
 • чувствителност на гърдите

Прочетете повече за комбинираното хапче .

Циклични прогестагени

Ако други лечения не са помогнали, може да ви бъде предложен вид лекарство, наречено цикличен прогестаген.

Приема се под формата на таблетки за част от менструалния цикъл. Вашият лекар ще Ви посъветва как да го приемате.

Това не е ефективна форма на контрацепция и може да има неприятни странични ефекти, включително:

 • чувствителност на гърдите
 • кървене между менструациите


Аблация на ендометриума

Аблация на ендометриума включва изтъняване, премахване или унищожаване на лигавицата на утробата (ендометриума). Това може да облекчи вашите менструации или да ги спре всички заедно, в зависимост от това колко от лигавицата на утробата ви остава.

За аблация на ендометриума могат да се използват различни техники, включително:

 • аблация на ендометриума с помощта на топлина – електрически източник, радиовълни или лазери се използват за унищожаване на лигавицата на матката чрез вагината и шийката на матката
 • аблация на ендометриума с помощта на ултразвукова енергия – високите нива на ултразвукова енергия извън тялото се използват за унищожаване на миома, без да се уврежда здравата лигавица на матката

Тези процедури могат да се извършват или под местна упойка, или под обща упойка . Те са доста бързи и обикновено можете да се приберете вкъщи в същия ден.

Възможно е да получите някои вагинални кръвоизливи, като лек период, в продължение на няколко дни след аблация на ендометриума. Използвайте санитарни кърпи, а не тампони. Някои жени могат да имат кървави отделяния за 3 или 4 седмици.

Можете също така да изпитате спазми в корема, като болки в менструацията, за ден или 2 след процедурата. Те могат да бъдат лекувани с болкоуспокояващи, като парацетамол или ибупрофен .

Някои жени съобщават, че изпитват по-силна или продължителна болка след аблация на ендометриума. В този случай трябва да говорите с личния си лекар или с член на екипа на болничната помощ, който може да Ви предпише по-силно обезболяващо средство.

Едва ли ще можете да забременеете след аблация на ендометриума. Ако го направите, ще имате повишен риск от спонтанен аборт или други усложнения. Процедурата не се препоръчва, ако все пак искате да имате деца.

Понякога аблация на ендометриума не олекотява периодите или тежки периоди може да се върнат. Ако това се случи, може да ви бъде предложено повторно лечение.

Емболизация на маточната артерия (ОАЕ)

Ако обилните менструации са причинени от миома, ОАЕ може да е опция.

Това включва блокиране на кръвоносните съдове, които доставят миомата, което води до тяхното свиване. Под рентгеново ръководство малка тръба се вкарва в големия кръвоносен съд на бедрото ви.

Малки частици се инжектират през тръбата, за да блокират артериите, доставящи кръв към миомата.

Прочетете повече за ОАЕ на нашата страница за лечение на миома.

Миомектомия

Миомектомията е друга възможност за лечение на тежки периоди, причинени от миома. Тя включва операция за отстраняване на миома от стената на утробата ви.

Прочетете повече за миомектомията на нашата страница за лечение на миома.

Премахване на утробата (хистеректомия)

Хистеректомията ще спре всички бъдещи периоди, но трябва да се обмисли само след като бъдат изпробвани или обсъдени други възможности.

Времето за операция и възстановяване е по-дълго, отколкото при други видове операции за лечение на тежки периоди.

Няма да можете да забременеете след хистеректомия.

Хистеректомията се използва само за лечение на тежки периоди след задълбочена дискусия с вашия специалист относно предимствата и недостатъците на процедурата.