Постхерпетична невралгия – лечение

Има някои неща, които можете да направите сами, за да се опитате да намалите дискомфорта от постхерпетичната невралгия. Лекарствата също могат да се използват за облекчаване на болката.

Самопомощ

За да помогнете за намаляване на болката и дразненето при постхерпетична невралгия:

  • носете удобно облекло – памучното или копринено облекло обикновено причинява по-малко дразнене
  • използвайте студени опаковки – някои хора смятат, че охлаждането на засегнатата област помага на този пакет


Кремове и мазилки

Вашият лекар може да предпише лечения, които прилагате директно върху болезнената област.

Лидокаинови мазилки

Лидокаиновите мазилки са залепващи мазилки, които съдържат местна упойка . Те могат да бъдат полезни, когато болката засяга съня или активността през деня. Те не могат да се използват повече от 12 часа наведнъж.

Крем за капсаицин

Капсаицинът е веществото, което прави лютите чушки люти. Смята се, че работи за нервна болка, като спира нервите, изпращащи съобщения за болка до мозъка.

Вашият лекар може да предпише капсаицин като крем с ниски дози. Прилагате го върху засегнатата област няколко пъти на ден, но само когато обривът е заздравял. Действа, като променя начина, по който функционират нервните окончания.

Капсаициновите пластири с висока якост също могат да се използват за лечение на постхерпетична невралгия. Те се предлагат в специализирани клиники за болка и се прилагат като единично лечение в клиниката или в болницата. Ако е ефективно, лечението може да се повтори, обикновено на всеки няколко месеца, в зависимост от това как симптомите Ви са се подобрили.

Лекарства

Лекарствата може да не спрат напълно болката, но могат да помогнат за нейното намаляване. Може да се наложи да опитате редица различни видове лекарства, за да намерите най-подходящата за вас комбинация или комбинация.

Често използваните болкоуспокояващи не действат при постхерпетична невралгия. Но вашият лекар може да предложи първоначално да се използва парацетамол или комбинация от парацетамол и кодеин, за да се види дали има ефект.

Някои лекарства, използвани за лечение на депресия, действат и при болки в нервите, така че може да Ви бъде препоръчано да опитате едно от тях.

Антидепресанти

Амитриптилин и дулоксетин са двата основни антидепресанта, предписани за постхерпетична невралгия.

Обикновено ще започнете с ниска доза, която може да бъде увеличена в зависимост от ползите и страничните ефекти. Може да отнеме няколко седмици, за да усетите пълните ефекти.

Честите нежелани реакции включват сухота в устата , запек , замайване и сънливост. Не всеки получава странични ефекти.

Ако тези лекарства все още не помогнат след няколко седмици или ако причиняват значителни странични ефекти, дозата ви ще трябва постепенно да се намалява, за да се предотврати ефекта на отнемане.

Антиконвулсанти

Габапентин и прегабалин са двата основни антиконвулсанта, предписвани при пост-херпесна невралгия.

Подобно на антидепресантите, използвани при постхерпетична невралгия, те трябва да започват с ниска доза, която постепенно се увеличава в продължение на няколко дни или седмици. Обикновено те трябва да се приемат няколко седмици, преди да започнат да влизат в сила.

Не всеки получава нежелани реакции, когато приема габапентин и прегабалин. Възможните нежелани реакции могат да включват замаяност, сънливост, лоша памет, повишен апетит и наддаване на тегло.

Ако тези лекарства все още не помогнат след няколко седмици или ако причиняват значителни странични ефекти, дозата ви ще трябва постепенно да се намалява.

Други лечения

Ако болката ви се влоши въпреки лечението, може да бъдете насочени към специализирана болна клиника. Докато чакате срещата си, може да ви бъде предложено лекарство, наречено трамадол .

Трамадол може да предизвика пристрастяване, ако се приема продължително, така че трябва да се предписва за възможно най-кратко време и да се спира, ако не помогне.

Ако други лекарства не са помогнали, може да се препоръчат по-силни болкоуспокояващи, като лекарства на основата на морфин. Те могат да бъдат започнати от личен лекар, но може да се наложи да бъдат прегледани от специалист по болка. Ако тези лекарства не помогнат, те трябва да бъдат спрени.

Националният институт за здравни грижи (NICE) има списък с въпроси относно лекарствата, използвани за лечение на невропатична болка , които може да поискате да зададете на вашия специалист по болка.

Живот с постхерпетична невралгия

Животът с постхерпетична невралгия може да бъде много труден, тъй като може да повлияе на способността ви да извършвате прости ежедневни дейности, като обличане и къпане. Това може да доведе и до допълнителни проблеми, включително екстремна умора, затруднения в съня и депресия .

Прочетете повече за получаване на помощ за вашата болка и начини за управление на хронична болка .

Британското общество за болка , Pain Concern и Pain UK също могат да предоставят допълнителна помощ и подкрепа.