Сърповидно-клетъчна болест – Диагноза

Сърповидно-клетъчната болест обикновено се открива по време на бременност или скоро след раждането.

Кръвни тестове също могат да се извършват по всяко време, за да се провери състоянието или да се провери дали сте носител на сърповидни клетки и има ли риск да имате дете със заболяването.

Сърнично-клетъчен скрининг по време на бременност

Проверка за проверка дали бебето е изложено на риск от раждане със сърповидно-клетъчна болест се предлага на всички бременни жени в Англия.

В части на Англия, където сърповидно-клетъчната болест е по-често, на бременни жени се предлага кръвен тест, за да се провери дали носят сърповидни клетки.

В райони, където сърповидно-клетъчната болест е по-рядка, се използва въпросник за произхода на вашето семейство, за да се определи дали трябва да си направите кръвен тест за сърповидни клетки.

Можете също така да поискате кръвен тест, дори ако семейството ви не предполага, че бебето ви е изложено на висок риск от сърповидно-клетъчна болест.

Скринингът в идеалния случай трябва да се извършва преди да сте бременна 10 седмици, така че вие и вашият партньор да имате време да обмислите възможността за допълнителни тестове, за да разберете дали бебето ви ще се роди със сърповидно-клетъчна болест.

Научете повече за скрининга за сърповидно-клетъчна болест по време на бременност

Скрининг за новородено за сърповидно-клетъчна болест

В Англия се предлага скрининг за сърповидно-клетъчна болест като част от теста за кръвни точки на новороденото (тест за убождане в петата).

Това може да помогне за:

  • посочете дали вашето бебе има сърповидно-клетъчна болест, ако скринингът за бременност предполага, че е изложен на висок риск, но сте решили да не правите тестове за потвърждаване на диагнозата по това време
  • идентифицирайте всички бебета със сърповидно-клетъчна болест, чиито родители не са били изследвани по време на бременност
  • покажете дали вашето бебе има черта на сърповидните клетки
  • вземете някои други наследствени състояния, като муковисцидоза

Ако скринингът за новородено предполага, че вашето бебе може да има сърповидно-клетъчна болест, ще се извърши втори кръвен тест, за да се потвърди диагнозата.

Научете повече за теста за кръвни точки на новороденото

Тестване за сърповидно-клетъчни носители

Кръвен тест може да се направи по всяко време, за да се установи дали носите сърповидни клетки и има ли риск да имате дете със сърповидно-клетъчна болест.

Това е известно също като притежание на сърповидно-клетъчна черта.

Изследването може да бъде особено полезно, ако имате фамилна анамнеза за сърповидно-клетъчна болест или е известно, че вашият партньор носи чертата на сърповидно-клетъчните клетки.

Ако смятате, че бихте могли да бъдете превозвач, поискайте тест от Вашата лична хирургия или най-близкия сърповидно-клетъчен център и център за таласемия .

Тест могат да направят както мъже, така и жени.

Научете повече за сърповидно-клетъчните носители