усложнения от инфаркт

Потенциалните усложнения от инфаркт могат да варират в широки граници, от леки до животозастрашаващи.

Някои хора изпитват „лек“ инфаркт (въпреки че все пак може да бъде много сериозен) без свързани усложнения. Това е известно и като неусложнен сърдечен удар.

Други хора изпитват голям сърдечен удар, който има широк спектър от потенциални усложнения и може да се наложи широко лечение.

Аритмия

Аритмията е ненормален сърдечен ритъм и може да включва:

Аритмии могат да се развият след инфаркт в резултат на увреждане на сърдечните мускули. Повредените мускули нарушават електрическите сигнали, които контролират сърцето.

Някои аритмии, като тахикардия, са леки и причиняват симптоми като:

Други аритмии могат да бъдат животозастрашаващи, включително:

 • пълен сърдечен блок , при който електрическите сигнали не могат да пътуват от едната страна на сърцето до другата, така че сърцето ви не може да изпомпва кръвта правилно
 • камерна аритмия, при която сърцето започва да бие по-бързо, преди да влезе в спазъм и спира да изпомпва напълно; това е известно като внезапен сърдечен арест

Тези животозастрашаващи видове аритмия могат да бъдат основна причина за смърт през 24 до 48 часа след инфаркт.

Степента на преживяемост обаче се е подобрила значително от изобретяването на преносимия дефибрилатор – външно устройство, което доставя електрически удар на сърцето и го „нулира“ в правилния ритъм.

Леките аритмии обикновено могат да бъдат контролирани с лекарства като бета-блокери .

По-обезпокоителни брадикардии, които причиняват повтарящи се и продължителни симптоми, може да се наложи да бъдат лекувани с пейсмейкър . Това е електрическо устройство, имплантирано хирургично в гърдите, за да помогне за регулиране на сърдечния ритъм.

Научете повече за внезапния сърдечен арест от благотворителната организация Sudden Cardiac Arrest UK .

Сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност се случва, когато сърцето ви не е в състояние ефективно да изпомпва кръвта около тялото ви. Може да се развие след инфаркт, ако сърдечният ви мускул е силно повреден. Това обикновено се случва в лявата част на сърцето (лявата камера).

Симптомите на сърдечна недостатъчност включват:

 • задух
 • умора (умора)
 • подуване на ръцете и краката поради натрупване на течност

Сърдечната недостатъчност може да бъде лекувана с комбинация от лекарства и в някои случаи с хирургическа намеса.

Научете повече за лечението на сърдечна недостатъчност .

Кардиогенен шок

Кардиогенният шок е подобен на сърдечната недостатъчност, но по-сериозен. Той се развива, когато сърдечният мускул е бил повреден толкова силно, че вече не може да изпомпва достатъчно кръв, за да поддържа много от функциите на тялото.

Симптомите включват:

 • психическо объркване
 • студени ръце и крака
 • намалена нужда да пикаеш или да не пикаеш изобщо
 • учестен пулс и дишане
 • бледа кожа
 • затруднено дишане

Може да се използва вид лекарство, наречено вазопресори (или инотропи). Вазопресорите помагат за изстискването (свиването) на кръвоносните съдове, което повишава кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

След като първоначалните симптоми на кардиогенен шок са стабилизирани, може да се наложи операция за подобряване на функционирането на сърцето. Това може да включва перкутанна коронарна интервенция (PCI) , заедно с поставянето на малка помпа, известна като интрааортна балонна помпа. Това може да помогне за подобряване на притока на кръв от сърцето.

Друг вариант е присаждането на коронарна артерия (където кръвоносен съд от друга част на тялото ви се използва за заобикаляне на запушване).

Разкъсване на сърцето

Сърдечното разкъсване е изключително сериозно, но относително необичайно усложнение на сърдечен удар, при което сърдечните мускули, стени или клапи се разделят (разкъсване).

Това може да се случи, ако сърцето е значително увредено по време на инфаркт и обикновено се случва 1 до 5 дни след това.

Симптомите са същите като тези при кардиогенен шок . За отстраняване на щетите обикновено се изисква операция на открито сърце.

Перспективата за хора, които имат сърдечно разкъсване, е лоша; изчислено е, че 1 на 2 души умира в рамките на 5 дни от настъпването на руптурата.