причини за сърдечен удар

Сърдечните пристъпи се причиняват от внезапното прекъсване на кръвоснабдяването на сърцето. Без това снабдяване сърдечните мускули могат да бъдат повредени и да започнат да умират.

Без лечение сърдечните мускули ще получат необратими щети.

Ако голяма част от сърцето е повредена по този начин, сърцето спира да бие (известно като сърдечен арест), което води до смърт.

Коронарна болест на сърцето

Ишемичната болест на сърцето (ИБС) е водещата причина за инфаркти. ИБС е състояние, при което коронарните артерии (основните кръвоносни съдове, които снабдяват сърцето с кръв) се запушват с отлагания на холестерол. Тези отлагания се наричат плаки.

Преди инфаркт една от плаките се разкъсва (спуква), причинявайки образуване на кръвен съсирек на мястото на разкъсването. Съсирекът може да блокира доставката на кръв към сърцето, предизвиквайки инфаркт.

Рискът от развитие на ИБС се увеличава от:

Научете повече за причините за ИБС .

По-рядко срещани причини

Тук са описани някои по-рядко срещани причини.

Злоупотреба с наркотици

Използването на стимуланти като кокаин, амфетамини (скорост) и метамфетамини (кристал мет) може да доведе до стесняване на коронарните артерии, ограничавайки кръвоснабдяването и предизвиквайки инфаркт.

Инфарктът от употребата на кокаин е една от най-честите причини за внезапна смърт при младите хора.

Липса на кислород в кръвта (хипоксия)

Ако нивата на кислород в кръвта намалят поради отравяне с въглероден окис или загуба на нормална белодробна функция, сърцето ще получи неокислена кръв.

Това ще доведе до увреждане на сърдечните мускули, което ще предизвика сърдечен удар.