Спортни наранявания – Лечение

Лечението при спортна травма ще зависи от фактори като колко тежко е нараняването и засегнатата част от тялото ви.

Информация и съвети за лечение на специфични наранявания:

Някои общи лечения, които могат да бъдат полезни за вашето нараняване, включват:

ЦЕНА терапия

Леките наранявания, като леко навяхване и разтягане , често могат първоначално да бъдат лекувани вкъщи, като се използва ЦЕНА терапия за два или три дни.

PRICE означава защита, почивка, лед, компресия и кота.

  • Защита – предпазвайте засегнатата област от допълнителни наранявания – например, като използвате опора.
  • Почивка – избягвайте упражненията и намалете ежедневната си физическа активност. Използването на патерици или тояга може да помогне, ако не можете да натоварите глезена или коляното си. Слинг може да помогне, ако сте наранили рамото си.
  • Лед – прилагайте пакет с лед върху засегнатото място за 15-20 минути на всеки два до три часа. Чанта замразен грах или подобен ще работи добре. Увийте пакета с лед в кърпа, така че да не докосва директно кожата ви и да не причини ледено изгаряне.
  • Компресия – използвайте еластични компресионни превръзки през деня, за да ограничите подуването.
  • Кота – поддържайте наранената част на тялото повдигната над нивото на сърцето си, когато е възможно. Това може също да помогне за намаляване на отока.

Облекчаване на болката

За облекчаване на болката могат да се използват болкоуспокояващи, като парацетамол .

Ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) таблетки или кремове също могат да се използват за облекчаване на болката и намаляване на отока.

Аспирин не трябва да се дава на деца под 16-годишна възраст.

Обездвижване

Имобилизацията понякога може да помогне за предотвратяване на допълнителни щети, като намали движението. Също така може да намали болката, подуването на мускулите и мускулния спазъм.

Например, прашки, шини и отливки могат да се използват за обездвижване на ранени ръце, рамене, китки и крака, докато лекувате.

Ако имате изкълчване, продължителното обездвижване обикновено не е необходимо и трябва да опитате внимателно да движите засегнатата става веднага щом сте в състояние да го направите, без да изпитвате значителна болка.


Физиотерапия

Някои хора, които се възстановяват след дълготрайно нараняване, могат да се възползват от физиотерапията .

Това е специализирано лечение, при което техники като масаж, манипулация и упражнения се използват за подобряване на обхвата на движение, укрепване на околните мускули и връщане на нормалната функция на увредената област.

Физиотерапевтът може също да разработи програма за упражнения, която да спомогне за укрепването на засегнатата част на тялото и да намали риска от повтаряне на нараняването.

Кортикостероидни инжекции

Може да се препоръча инжекция с кортикостероиди, ако имате тежко или продължително възпаление.

Той може да помогне за облекчаване на болката, причинена от вашето нараняване, въпреки че за някои хора облекчаването на болката е минимално или трае само за кратък период от време.

Ако е необходимо, инжектиране на кортикостероиди може да се повтори, но обикновено ще можете да правите само две или три инжекции годишно.

Страничните ефекти могат да включват изтъняване на кожата, загуба на мазнини и инфекция. Лекуващият Ви лекар ще може да обясни по-подробно възможните нежелани реакции.

Хирургия и процедури

Повечето спортни наранявания не изискват операция, но много тежки наранявания като лошо счупени кости може да изискват коригиращо лечение. Това може да включва манипулация или операция за фиксиране на костите с жици, пластини, винтове или пръти.

В някои случаи може да е възможно пренасочване на изместени кости, без да е необходима операция.

Някои други наранявания също могат понякога да изискват операция. Например може да е необходима операция за възстановяване на скъсана връзка на коляното.

Прочетете повече за операцията на лигамент на коляното .

Възстановяване след нараняване

В зависимост от вида на нараняването, което имате, може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца или повече, за да се възстановите напълно.

Не трябва да се връщате към предишното си ниво на активност, докато не се възстановите напълно, но трябва да се стремите внимателно да започнете да движите наранената част на тялото възможно най-скоро.

Нежните упражнения трябва да помогнат за подобряване на обхвата на движение на района. Тъй като движението става по-лесно и болката намалява, могат да се въведат упражнения за разтягане и укрепване.

Уверете се, че не се опитвате да правите твърде много прекалено бързо, защото това може да забави възстановяването. Започнете, като правите чести повторения на няколко прости упражнения, преди постепенно да увеличавате количеството, което правите.

В някои случаи помощта на професионалист, като физиотерапевт или специалист по спортни травми, може да бъде от полза. Те могат да създадат подходяща програма за възстановяване и да ви посъветват относно упражненията, които трябва да правите, и броя на повторенията.