Скрининг за рак на гърдата – Когато се предлага

Жените в Англия, които са на възраст от 50 до 71-ия си рожден ден и са регистрирани при личен лекар, се канят автоматично на прожекция на всеки 3 години.

Но е в процес на разширяване на програмата като изпитание, предлагайки скрининг на някои жени на възраст от 47 до 73 години.

Първо ще бъдете поканени за прожекция в рамките на 3 години след вашия 50-ти рожден ден, въпреки че в някои области ще бъдете поканени от 47-годишна възраст като част от изпитанието за удължаване на възрастта.

Ако искате да промените уговорената среща, свържете се с името и адреса в писмото си с покана.

Може да имате право на скрининг за рак на гърдата преди 50-годишна възраст, ако имате много висок риск от развитие на рак на гърдата.

Ако сте на 71 или повече години, ще спрете да получавате покани за скрининг.

Но все още отговаряте на условията за скрининг и можете да уговорите среща директно с местното звено за скрининг на гърдите.

Намерете скрининг звена за рак на гърдата във вашия район

Как да се откажа от скрининга на гърдите?

Ако не искате да бъдете поканени за скрининг на гърдата в бъдеще, свържете се с личния си лекар или със скрининг звеното за рак на гърдата и поискайте да бъдат премахнати от списъка на жените, отговарящи на условията за скрининг.

Ще трябва да подпишете формуляр, за да кажете, че вече не искате да бъдете поканени.

Ако промените решението си по-късно, можете просто да помолите личния лекар или скрининговата клиника да ви върнат в списъка.


Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата

Ако смятате, че може да имате повишен риск от рак на гърдата, тъй като имате фамилна анамнеза за рак на гърдата (женски или мъжки) или рак на яйчниците , говорете с личния си лекар, за да можете да бъдете насочени към болнична клиника с висок риск.

Клиниката може да ви насочи за генетично изследване, ако прецени, че е подходящо.

Прочетете за генетичното консултиране и прогностичните генетични тестове за рискови гени .

Скрининг за жени с висок риск от рак на гърдата

Ако е установено, че имате повишен риск от развитие на рак на гърдата, може да правите годишни MRI сканирания или мамографии в зависимост от вашата възраст и конкретното ниво на риск.

Ядрено-магнитен резонанс понякога се използват вместо мамографии, защото те са по-добри при откриване на рак, ако имате плътна гръдна тъкан.

Частен скрининг на гърдите

Програмите за скрининг на се грижат за вас през целия процес на скрининг, включително по-нататъшно лечение и грижи, ако имате нужда от това.

В случай на частен скрининг, грижата и лечението, от които може да се нуждаете след скрининга, може да не са достъпни от доставчика.

Можете обаче да бъдете върнати обратно в по всяко време, ако частната мамография е необичайна.

За повече информация прочетете брошурата на Мислите ли да имате частен скринингов тест?