Синдром след полиомиелит – симптоми

Синдромът след полиомиелит може да причини широк спектър от симптоми, които могат значително да повлияят на ежедневието.

Те са склонни да се развиват постепенно и да се влошават много бавно с течение на времето.

Чести симптоми

Умора

Умората е най-честият симптом на синдрома след полиомиелит. Тя може да приеме много форми, включително:

  • мускулна умора – където мускулите ви се чувстват много уморени и тежки, особено след физическа активност
  • обща умора – там, където чувствате непреодолимо чувство на физическо изтощение, сякаш не сте спали дни
  • умствена умора – там, където ви е все по-трудно да се концентрирате, имате проблеми с запомнянето на нещата и правите грешки, които обикновено не правите

Организирането на вашите дейности, така че да не се напрягате много и да правите редовни почивки, ще помогне за намаляване на умората.

Мускулна слабост

Нарастващата мускулна слабост е друг често срещан симптом на синдрома след полиомиелит. Може да бъде лесно да объркате мускулната слабост с мускулната умора, но те са различни.

Мускулната слабост е мястото, където все по-често не можете да използвате засегнатите мускули, независимо дали се чувствате уморени или не. Слабост може да възникне в мускулите, които преди това са били засегнати от инфекция с полиомиелит, както и в мускулите, които преди това не са били засегнати.

Може да има и свързано свиване на засегнатите мускули, известно като атрофия.

Болки в мускулите и ставите

Болката в мускулите и ставите също е често срещана при синдрома след полиомиелит. Мускулната болка обикновено се усеща като дълбока болка в мускулите или мускулни крампи и спазми.

Болката често се влошава, след като сте използвали засегнатите мускули. Това може да бъде особено обезпокоително през нощта след ежедневни дейности.

Болката в ставите е подобна на артрита и се състои от болезненост, скованост и намален обхват на движение.

Свързани симптоми

Освен често срещаните симптоми на синдрома след полиомиелит, редица свързани симптоми могат да се развият и от комбинацията от умора, мускулна слабост и болки в мускулите и ставите.

Качване на тегло

Поради гореспоменатите симптоми, повечето хора със синдром след полиомиелит стават по-малко физически активни, отколкото преди.

Това често може да доведе до наддаване на тегло и в някои случаи до затлъстяване . Това от своя страна може да влоши всяка умора, мускулна слабост и болка.

Трудности при ходене

Освен наддаването на тегло, комбинацията от умора, слабост и болка също може да затрудни ходенето, което води до увеличаване на проблемите с подвижността.

Много хора със синдром след полиомиелит ще се нуждаят от помощ за ходене, като патерици или тояга на някакъв етап, а някои хора евентуално ще трябва да използват инвалидна количка.

Затруднено дишане

Някои хора със синдром след полиомиелит смятат, че дишането може да бъде трудно, тъй като дихателните мускули стават по-слаби.

Това може да причини проблеми като задух , прекъснато дишане по време на сън (сънна апнея) и повишен риск от инфекции на гръдния кош .

Ако имате синдром след полиомиелит, важно е да получите медицинска помощ възможно най-скоро, ако имате симптоми на възможна гръдна инфекция, като кашлица обезцветена храчка или кръв, болка в гърдите и хрипове.

Сънна апнея

Сънната апнея засяга много хора със синдром след полиомиелит. Стените на гърлото се отпускат и стесняват по време на сън, прекъсвайки нормалното дишане.

Това може да причини проблеми като чувство на много сън през деня, главоболие и повишена умора.

Проблеми с преглъщането

Слабостта на мускулите, които използвате за дъвчене и преглъщане, може да доведе до проблеми с преглъщането (дисфагия) , като задушаване или запушване, когато се опитате да преглътнете.

Възможно е да почувствате промени в гласа и речта си, като например пресипналост, ниска сила на звука или звук, който звучи назално, особено след като говорите известно време или когато сте уморени.

Проблемите с преглъщането обикновено са леки и прогресират много бавно. Логопед и езиков терапевт може да помогне.

Чувствителност към студ

Някои хора със синдром след полиомиелит установяват, че стават много чувствителни към ниски температури или внезапен спад на температурата в резултат на лошо кръвоснабдяване.

Поради тази непоносимост към студ, хората със синдром след полиомиелит може да се наложи да носят допълнителни слоеве дрехи, за да се опитат да останат удобни.