Синдром на хронична умора (CFS / ME) – Лечение

Лечението на CFS / ME има за цел да помогне за облекчаване на симптомите.

Вашето лечение ще бъде съобразено с вашите симптоми. Ранната диагноза, приемането на лекарства за контрол на някои симптоми и извършването на промени в начина на живот могат да помогнат.

CFS / ME може да продължи дълго време, но симптомите на повечето хора ще се подобрят с времето.

Някои хора се възстановяват напълно и могат да се върнат към предишните си дейности. Други продължават да имат симптоми или периоди, когато техните симптоми се влошават.

Планове за лечение на CFS / ME

Няма един-единствен начин за управление на CFS / ME, който да работи за всички, но има редица възможности за лечение.

Националният институт за здравни грижи (NICE) казва, че трябва да ви бъде предложен план за лечение, съобразен с вашите симптоми.

Вашият лекар трябва да обсъди с вас всички възможности и да обясни ползите и рисковете от всяко лечение.

Те трябва да работят с вас, за да разработят план за лечение, който ви подхожда и отчита вашите обстоятелства и предпочитания.

Може да се нуждаете от съвет относно промяна на начина на живот, специализирано лечение или комбинация от двете.

Ако симптомите Ви са тежки, Вашият лекар трябва да поиска съвет от специалист.

Вашият план за лечение трябва да се преразглежда редовно.

Специализирани лечения

Съществуват редица специализирани лечения за CFS / ME.

Когнитивна поведенческа терапия (CBT)

Ако имате лека или умерена CFS / ME, трябва да ви бъде предложена когнитивна поведенческа терапия (CBT) .

CBT е говорещо лечение, което може да ви помогне да управлявате CFS / ME, като промените начина, по който мислите и се държите.

Тя може да ви помогне да:

 • приемете вашата диагноза
 • почувствайте повече контрол над симптомите си
 • предизвиквайте чувства, които биха могли да предотвратят подобряването на симптомите Ви
 • придобийте по-добро разбиране за това как вашето поведение може да повлияе на състоянието

Вашият CBT терапевт в идеалния случай ще има опит в справянето с CFS / ME и лечението ще се предлага индивидуално.

Използването на CBT не означава, че CFS / ME се счита за психологично състояние. Използва се за лечение на различни дългосрочни състояния.

Градуирана тренировъчна терапия (GET)

Градуираната тренировъчна терапия (GET) е структурирана програма за упражнения, която има за цел постепенно да увеличи колко дълго можете да извършвате физическа активност.

Обикновено това включва упражнения, които повишават сърдечната честота, като плуване или ходене . Вашата програма за упражнения ще бъде адаптирана към вашите физически възможности.

GET трябва да се извършва само с помощта на обучен специалист с опит в лечението на CFS / ME и, ако е възможно, трябва да се предлага индивидуално.

След като разберете какво вече можете да правите удобно, продължителността на тренировките и интензивността постепенно ще се увеличават.

Като част от вашата тренировъчна програма вие и вашият терапевт ще си поставите цели, като ходене до магазините или градинарство. Може да отнеме седмици, месеци или дори години, докато постигнете тези цели, но е важно да не се опитвате да правите твърде много твърде рано.

Управление на дейността

Управлението на дейностите включва поставяне на индивидуални цели и постепенно увеличаване на нивата на активност.

Може да бъдете помолени да водите дневник за текущата си активност и периоди на почивка, за да установите базовата си линия. След това дейностите могат постепенно да се увеличават по начин, който намирате за управляем.

Лекарства

Няма специфично лекарство за лечение на CFS / ME, но лекарството може да се използва за облекчаване на някои от симптомите.

Болкоуспокояващите без рецепта могат да помогнат за облекчаване на главоболието , както и при болки в мускулите и ставите. Вашият лекар може да Ви предпише по-силни болкоуспокояващи, въпреки че те трябва да се използват само краткосрочно.

Може да бъдете насочени към клиника за лечение на болка, ако имате продължителна болка.

Антидепресантите могат да бъдат полезни за хора с CFS / ME, които изпитват болка или имат проблеми със съня. Амитриптилин е ниска доза трицикличен антидепресант, който може да бъде предписан за облекчаване на мускулната болка.

NICE има повече информация и съвети относно специализирани грижи за CFS / ME .

Промени в начина на живот

Освен специализирано лечение на CFS / ME, извършването на промени в начина на живот също може да помогне.

Диета и добавки

Важно е да се храните редовно и да имате здравословна, балансирана диета . Трябва да ви бъдат предложени практически съвети как да постигнете това, ако например симптомите на CFS / ME ви затрудняват да пазарувате или да приготвяте храна.

Ако ви е гадно (гадене), яденето на скорбялни храни, яденето малко и често и отпиването на бавни напитки може да помогне. Ако това не помогне, може да се предпишат лекарства.

Диетите, които изключват определени видове храни, не се препоръчват за хора с CFS / ME. Няма и достатъчно доказателства за препоръчване на добавки като витамин В12 , витамин С , магнезий или коензим Q10.

Сън, почивка и релаксация

Може да имате проблеми със съня, които влошават симптомите на CFS / ME. Например можете:

 • имате проблеми със заспиването
 • имате не освежаващ или неспокоен сън
 • се нуждаете от прекомерно количество сън
 • спи през деня и бъди буден през нощта

Трябва да получите съвет как да установите нормален режим на сън. Прекалено много сън обикновено не подобрява симптомите на CFS / ME и сънят през деня може да ви спре да спите през нощта.

Трябва постепенно да променяте режима на съня си и Вашият лекар трябва да преразглежда как протича редовно. Ако вашият сън не се подобри след извършване на промени, може да имате основен проблем със съня, който ще трябва да бъде решен.

Вероятно ще трябва да почивате през деня и Вашият лекар трябва да Ви посъветва за най-добрия начин да направите това. Например, те могат да предложат да ограничите всеки период на почивка до 30 минути и да ви научат на техники за релаксация, като дихателни упражнения .

Ако имате тежка CFS / ME и трябва да прекарате голяма част от времето си в леглото, това може да причини проблеми, включително рани под налягане и кръвни съсиреци. Тези проблеми и как да ги избегнете, трябва да бъдат обяснени на вас и вашите полагащи грижи.

Други промени в начина на живот за управление на CFS / ME

Други начини за управление на CFS / ME включват:

 • оборудване – някои хора може да се нуждаят от синя значка за паркиране, инвалидна количка, стълбищен лифт или други приспособления за дома си
 • промени в мястото на работа или обучение – когато сте готови и достатъчно добре да се върнете на работа или обучение, Вашият лекар трябва да може да Ви посъветва за промени, които биха могли да улеснят завръщането Ви

Има ограничени или няма доказателства за препоръчване:

 • крачка – това е техника, която много хора с CFS / ME намират за полезна за управление на техните симптоми; общата цел е да балансирате почивката и активността, за да избегнете влошаването на умората и другите симптоми, но няма достатъчно изследвания за темпото, за да се потвърди дали подобрява CFS / ME или има някакви рискове
 • почивка напълно – няма доказателства, че това помага
 • допълнителна медицина – няма достатъчно доказателства, че е полезна за CFS / ME

Не бива да предприемате енергични упражнения без надзор, като ходене на фитнес или бягане, тъй като това може да влоши симптомите ви.

NICE има повече информация за управлението на CFS / ME

Неуспехи или рецидиви

Срив или рецидив е, когато симптомите Ви се влошават за определен период от време.

Те са обща част от CFS / ME и могат да бъдат причинени от редица фактори, като инфекция или непланирана дейност. Понякога няма ясна причина.

Лекуващите ви лекари могат да ви помогнат да се справите с неуспех или рецидив, като:

 • включително повече почивки с текущите нива на дейности
 • научавайки ви на техники за релаксация и дишане
 • насърчава ви да бъдете оптимисти за вашето възстановяване

NICE има повече информация и съвети за управление на неуспехите и рецидивите .