Синдром на хронична умора (CFS / ME) – Диагноза

Няма тест за синдром на хронична умора (CFS), но има ясни насоки, които да помогнат на лекарите да диагностицират състоянието.

Вашият лекар трябва да ви попита за вашата медицинска история и да ви направи физически преглед.

Те могат също така да ви предложат тестове като кръвни тестове или тестове на урина, за да се изключат други състояния, като анемия (липса на червени кръвни клетки), недостатъчна активност на щитовидната жлеза или проблеми с черния дроб и бъбреците.

Може да отнеме известно време, за да се диагностицира CFS / ME, тъй като първо трябва да се изключат други състояния с подобни симптоми.

Междувременно може да ви бъдат дадени някои съвети за управление на симптомите.

Прочетете повече за съвети за начина на живот за CFS / ME .

Насоки за диагностициране на CFS / ME

Насоките на Националния институт за здравни грижи (NICE) казват, че лекарите трябва да обмислят диагностицирането на CFS / ME, ако пациентът има силна умора, която не може да бъде обяснена с други причини и умората:

  • започна наскоро, продължи дълго време или продължава да се връща
  • означава, че не можете да правите нещата, които сте правили
  • се влошава след активност или нежно упражнение, като кратка разходка

Трябва да имате и някои от тези симптоми:

Вашият личен лекар трябва да се консултира със специалист, ако не е сигурен относно диагнозата или ако имате тежки симптоми.

Ако дете или младеж под 18 години имат симптоми на възможна CFS / ME, те трябва да бъдат насочени към педиатър в рамките на шест седмици след първото посещение на лекаря за техните симптоми.

Тъй като симптомите на CFS / ME са подобни на тези при много често срещани заболявания, които обикновено се подобряват сами, може да се обмисли диагноза CFS / ME, ако не се подобрите толкова бързо, колкото се очаква.

Диагнозата трябва да бъде потвърдена от лекар, след като бъдат изключени други състояния и ако симптомите Ви са продължили поне:

  • четири месеца при възрастен
  • три месеца при дете или млад човек

За по-подробна информация вижте NICE насоките за диагностицирането на CFS / ME .