Синдром на поликистозните яйчници – Диагноза

Посетете личния си лекар, ако имате някакви типични симптоми на синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) .

Вашият общопрактикуващ лекар ще попита за вашите симптоми, за да помогне да се изключат други възможни причини и да провери кръвното ви налягане .

Те също така ще ви уредят да направите редица тестове за хормони, за да разберете дали излишното производство на хормони е причинено от СПКЯ или друго свързано с хормона състояние.

Може да се нуждаете и от ултразвуково сканиране , което може да покаже дали имате голям брой фоликули в яйчниците (поликистозни яйчници). Фоликулите са пълни с течност торбички, в които се развиват яйца.

Може да се нуждаете и от кръвен тест за измерване на хормоналните нива и скрининг за диабет или висок холестерол .

Критерии за диагностика

Диагноза на СПКЯ обикновено може да бъде поставена, ако са изключени други редки причини за същите симптоми и отговаряте на поне 2 от следните 3 критерия:


  • имате нередовни или редки менструални периоди – това показва, че яйчниците ви не отделят редовно яйцеклетки (овулация)
  • кръвни тестове, показващи, че имате високи нива на „мъжки хормони“, като тестостерон (или понякога само признаци на излишък от мъжки хормони, дори ако кръвното изследване е нормално)
  • сканирания, показващи, че имате поликистозни яйчници

Тъй като само 2 от тях трябва да присъстват, за да се диагностицира СПКЯ, не е задължително да се подлагате на ултразвуково сканиране, преди състоянието да може да бъде потвърдено.

Препращане към специалист

Ако сте диагностицирани със СПКЯ, може да се лекувате от личния си лекар или да бъдете насочени към специалист, било то гинеколог (специалист по лечение на състояния на женската репродуктивна система) или ендокринолог (специалист по лечение на хормонални проблеми).

Вашият личен лекар или специалист ще обсъди с вас най-добрия начин за управление на вашите симптоми. Те ще препоръчат промени в начина на живот и ще ви дадат необходимите лекарства.


Последващи действия

В зависимост от фактори като вашата възраст и тегло, може да ви бъдат предложени годишни проверки на кръвното налягане и скрининг за диабет, ако сте диагностицирани с PCOS.