Синдром на неспокойните крака – причини

В много случаи точната причина за синдрома на неспокойните крака е неизвестна.

Когато не може да бъде открита причина, това е известно като идиопатичен или първичен синдром на неспокойните крака.

Изследванията са идентифицирали специфични гени, свързани със синдрома на неспокойните крака, и той може да работи в семейства. В тези случаи симптомите обикновено се появяват преди 40-годишна възраст.

Допамин

Има доказателства, които предполагат, че синдромът на неспокойните крака е свързан с проблем с част от мозъка, наречена базални ганглии.

Базалните ганглии използват химикал (невротрансмитер), наречен допамин, за да контролират мускулната активност и движение.

Допаминът действа като пратеник между мозъка и нервната система, за да помогне на мозъка да регулира и координира движението.

Ако нервните клетки се повредят, количеството допамин в мозъка се намалява, което причинява мускулни спазми и неволни движения.

Нивата на допамин естествено падат към края на деня, което може да обясни защо симптомите на синдрома на неспокойните крака често са по-лоши вечер и през нощта.

Основно здравословно състояние

Синдромът на неспокойните крака понякога може да възникне като усложнение на друго здравословно състояние или може да е резултат от друг здравен фактор.

Това е известно като вторичен синдром на неспокойните крака.

Можете да развиете вторичен синдром на неспокойни крака, ако:

Задействания

Има редица тригери, които не причиняват синдром на неспокойните крака, но могат да влошат симптомите.

Те включват лекарства като:

Други възможни задействания включват: