Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) – усложнения

Няколко усложнения могат да се развият, ако имате свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), особено ако състоянието не се лекува.

Проблеми с очите

Проблеми с очите, известни като заболяване на щитовидната жлеза или офталмопатия на Грейвс, засягат около 1 на 3 души с свръхактивна щитовидна жлеза, причинена от болестта на Грейвс.

Проблемите могат да включват:

Много случаи са леки и се подобряват, тъй като вашата свръхактивна щитовидна жлеза се лекува, но за около 1 на всеки 20 до 30 случая съществува риск от загуба на зрение .

Ако имате проблеми с очите, вероятно ще бъдете насочени към очен специалист (офталмолог) за лечение, като капки за очи, стероидни лекарства или евентуално операция.

Научете повече за това как се лекува очното заболяване на щитовидната жлеза .

Недействаща щитовидна жлеза

Лечението на свръхактивна щитовидна жлеза често води до ниски нива на хормоните. Това е известно като слабо функционираща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) .

Симптомите на недостатъчно активна щитовидна жлеза могат да включват:

Понижената активност на щитовидната жлеза понякога е само временна, но често това е постоянно и е необходимо дългосрочно лечение с лекарства за хормони на щитовидната жлеза.

Научете повече за това как се лекува слабо активната щитовидна жлеза .

Проблеми с бременността

Ако имате свръхактивна щитовидна жлеза по време на бременност и състоянието ви не е добре контролирано, това може да увеличи риска от:

Кажете на Вашия лекар, ако планирате бременност или мислите, че може да сте бременна.

Те ще искат да проверят дали състоянието ви е под контрол и може да препоръчат преминаване към лечение, което няма да засегне вашето бебе, като лекарството пропилтиоурацил.

Ако не планирате бременност, важно е да използвате контрацепция, тъй като някои лечения за свръхактивна щитовидна жлеза могат да навредят на нероденото бебе.

Буря на щитовидната жлеза

В редки случаи недиагностицирана или лошо контролирана свръхактивна щитовидна жлеза може да доведе до сериозно, животозастрашаващо състояние, наречено щитовидна буря.

Това е внезапно обостряне на симптомите, които могат да бъдат предизвикани от:

  • инфекция
  • бременност
  • не приемате лекарството правилно
  • увреждане на щитовидната жлеза, като удар в гърлото

Симптомите на щитовидната буря включват:

Бурята на щитовидната жлеза е спешна медицинска помощ. Ако смятате, че вие или някой от вашите грижи го изпитвате, обадете се на 112, за да поискате незабавно линейка.

Други проблеми

Свръхактивната щитовидна жлеза също може да увеличи шансовете ви за развитие: