Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) – Причини

Ако имате свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), щитовидната жлеза произвежда твърде много от тиреоидните хормони.

Това води до високи нива на двата основни хормона на щитовидната жлеза, трийодтиронин (наричан още Т3) и тироксин (наричан още Т4) в тялото ви.

Има редица състояния, които могат да доведат до свръхактивност на щитовидната жлеза.

Болест на Грейвс

Около 3 на всеки 4 души със свръхактивна щитовидна жлеза имат заболяване, наречено болест на Грейвс.

Болестта на Грейвс е автоимунно състояние, при което имунната ви система по погрешка атакува щитовидната жлеза, поради което тя става свръхактивна.

Причината за болестта на Грейвс е неизвестна, но засяга най-вече млади или жени на средна възраст и често протича в семейства. Пушенето също може да увеличи риска от него.


Възли на щитовидната жлеза

По-рядко щитовидната жлеза може да стане свръхактивна, ако се развият бучки (възли) на щитовидната жлеза.

Възлите обикновено не са ракови (доброкачествени), но те могат да съдържат щитовидна тъкан, което може да доведе до производството на излишни хормони на щитовидната жлеза.

Не е известно защо някои хора развиват възли на щитовидната жлеза, но те обикновено засягат хора над 60-годишна възраст.


Лекарство

Повишеното ниво на йод в тялото ви може да накара щитовидната жлеза да произвежда излишни хормони на щитовидната жлеза.

Това може понякога да се случи, ако приемате лекарство, което съдържа йод, като амиодарон, който понякога се използва за контрол на неравномерен сърдечен ритъм (аритмия) .

Свръхактивната щитовидна жлеза, причинена от лекарство, обикновено ще се подобри, след като спрете да приемате това лекарство, въпреки че може да отнеме няколко месеца, докато нивата на щитовидната ви хормона се нормализират.

Други причини

Други възможни причини за свръхактивна щитовидна жлеза включват: