Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) – Диагноза

Посетете личен лекар, ако мислите, че имате свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм).

Диагнозата ще се основава на вашите симптоми и резултатите от кръвен тест, който оценява колко добре работи щитовидната жлеза.

Кръвен тест за функция на щитовидната жлеза

Личният лекар може да организира кръвен тест за проверка на нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Това е известно като тест за функция на щитовидната жлеза.

Тестът проверява нивата на:

  • тироид-стимулиращ хормон (TSH) – хормон, произведен от хипофизната жлеза (жлеза в основата на мозъка), който контролира производството на тиреоидни хормони
  • трийодтиронин (Т3) – един от основните хормони на щитовидната жлеза
  • тироксин (Т4) – друг от основните хормони на щитовидната жлеза

Нивата на хормоните на щитовидната жлеза ще бъдат сравнени с нормалните за здрав човек на вашата възраст. Ниското ниво на TSH и високите нива на T3 и / или T4 обикновено означава, че имате свръхактивна щитовидна жлеза.

Лекарите могат да посочат тези измервания като „свободни“ T3 и T4 (FT3 и FT4).

Това, което се счита за нормално, варира в зависимост от неща като вашата възраст и точната техника на тестване, използвана от лабораторията.

Научете повече за кръвен тест за TSH

Допълнителни тестове

Ако нивата на хормоните на щитовидната жлеза са високи, може да бъдете насочени към специалист за допълнителни тестове, за да разберете какво го причинява.

Допълнителни кръвни изследвания

Може да имате друг кръвен тест за търсене на антитела срещу щитовидната жлеза.

Те обикновено се откриват, ако имате болест на Грейвс, често срещана причина за свръхактивна щитовидна жлеза.

Може да се направи и кръвен тест, наречен скорост на утаяване на еритроцитите (ESR), за да се провери за възпаление в тялото ви.

Ако има признаци на възпаление, увеличаването на хормоните на щитовидната жлеза се причинява от тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза).

Научете повече за ESR кръвен тест .

Сканиране на щитовидната жлеза

Сканиране на щитовидната жлеза може да се използва за търсене на проблеми като бучки (възли) на щитовидната жлеза.

Ще бъдете помолени да погълнете малко количество леко радиоактивно вещество, което ще бъде абсорбирано от щитовидната жлеза. Може да се прилага и чрез инжектиране.

След това се прави сканиране, за да се види колко от веществото е абсорбирано и да се изследват размерите и формата на щитовидната жлеза.