Ревматоиден артрит – симптоми

Основните симптоми на ревматоидния артрит са болки в ставите, подуване и скованост. Може да причини и по-общи симптоми и възпаление в други части на тялото.

Симптомите на ревматоиден артрит често се развиват постепенно в продължение на няколко седмици, но някои случаи могат да прогресират бързо в продължение на няколко дни.

Симптомите варират от човек на човек. Те могат да идват и си отиват или да се променят с течение на времето. Може да изпитате пристъпи, когато състоянието ви се влоши и симптомите ви се влошат.

Симптоми, засягащи ставите

Ревматоидният артрит засяга главно ставите. Може да причини проблеми във всяка става в тялото, въпреки че малките стави в ръцете и краката често са първите, които се засягат.

Ревматоидният артрит обикновено засяга симетрично ставите (двете страни на тялото едновременно и в еднаква степен), но това не винаги е така.

Болка

Болката в ставите, свързана с ревматоиден артрит, обикновено е пулсираща и болезнена болка. Често е по-лошо сутрин и след период на бездействие.

Скованост

Ставите, засегнати от ревматоиден артрит, могат да се почувстват сковани. Например, ако ръцете ви са засегнати, може да не успеете да сгънете напълно пръстите си или да оформите юмрук.

Подобно на болки в ставите, сковаността често е по-лоша сутрин или след период на бездействие.

Сутрешната скованост, която е симптом на друг вид артрит, наречен остеоартрит , обикновено изчезва в рамките на 30 минути след ставане, но сутрешната скованост при ревматоиден артрит често продължава по-дълго от това.

Подуване, топлина и зачервяване

Лигавицата на ставите, засегнати от ревматоиден артрит, се възпалява, което може да доведе до подуване на ставите и да стане горещо и нежно при допир.

При някои хора под кожата около засегнатите стави могат да се развият и твърди отоци, наречени ревматоидни възли.

Допълнителни симптоми

Освен проблемите, засягащи ставите, някои хора с ревматоиден артрит имат и по-общи симптоми, като:

  • умора и липса на енергия
  • висока температура
  • изпотяване
  • лош апетит
  • отслабване

Възпалението, което е част от ревматоидния артрит, понякога може да причини проблеми и в други области на тялото, като:


  • сухи очи – ако очите са засегнати
  • болка в гърдите – ако са засегнати сърцето или белите дробове

Научете повече за усложненията на ревматоидния артрит .