Язви под налягане (рани под налягане) – Лечение

Възможностите за лечение на язви под налягане (рани) обикновено включват редовно промяна на позицията ви, използване на специални матраци за намаляване или облекчаване на натиска и превръзки, които помагат за излекуването на язвата. В някои случаи може да се наложи операция.

Смяна на позицията

Преместването и редовната смяна на позицията ви помага да се облекчи натискът върху вече развилите се язви. Той също така помага да се предотврати развитието на язви под налягане.

След като вашият екип за грижи направи оценка на риска от развитие на язви под налягане, той ще изготви график за преместване. Това посочва колко често трябва да се движите или да бъдете преместени, ако не можете да го направите сами.

За някои хора това може да бъде толкова често, колкото веднъж на 15 минути. Други може да се наложи да бъдат премествани само веднъж на всеки два до четири часа.

Може да ви бъде предоставено обучение и съвети относно:

 • правилни седнали и легнали позиции
 • как можете да регулирате своите седнали и легнали позиции
 • как най-добре да поддържате краката си, за да облекчите натиска върху петите
 • всяко специално оборудване, от което се нуждаете, и как да го използвате


Матраци и възглавници

Ако сте изложени на риск от язви под налягане или имате леки язви, вашият екип за грижи ще препоръча специално проектирана статична пяна или динамичен матрак.

Ако имате по -сериозна язва , ще ви е необходима по-усъвършенствана система матрак или легло, като матрак, свързан с помпа, която доставя постоянен поток въздух в самия матрак.

Предлагат се и гама от възглавници за пяна или за преразпределяне на налягането. Попитайте вашия болногледач за най-подходящите за вас видове.

Но според Националния институт за здраве и грижи (NICE) има ограничени доказателства за това какви видове устройства за преразпределяне на налягането са най-добри за облекчаване и профилактика на язви под налягане на различни места, като петите или бедрата.

Превръзки

Специално проектирани превръзки могат да се използват за предпазване от язви под налягане и ускоряване на лечебния процес.

Тези превръзки включват:

 • алгинатни превръзки – те са направени от водорасли и съдържат натрий и калций, за които е известно, че ускоряват лечебния процес
 • хидроколоидни превръзки – съдържат специален гел, който насърчава растежа на нови кожни клетки в язвата, като същевременно поддържа околната здрава кожа суха
 • други видове превръзки – като пени, филми, хидрофибри / желиращи влакна, гелове и антимикробни (антибиотични) превръзки също могат да се използват

Попитайте своя болногледач за това кой вид превръзка те използват за лечение на вашата язва под налягане.

Марлевите превръзки не се препоръчват нито за профилактика, нито за лечение на язви под налягане.

Кремове и мехлеми

Локалните антисептични или антимикробни (антибиотични) кремове и мехлеми обикновено не се препоръчват за лечение на язви под налягане.

Но може да са необходими бариерни кремове за защита на кожата, която е била повредена или раздразнена от инконтиненция.


Антибиотици

Антибиотици могат да бъдат предписани за лечение на заразена язва или ако имате сериозна инфекция, като например:

Диета и хранене

Храненето на здравословна, балансирана диета, която съдържа достатъчно протеини и голямо разнообразие от витамини и минерали, може да ускори лечебния процес.

Ако вашата диета е лоша, може да посетите диетолог. Те могат да изготвят подходящ хранителен план за вас.

Също така е важно да поддържате прием на течности, за да избегнете дехидратация , тъй като дехидратирането може да забави лечебния процес.

Премахване на увредена тъкан

В някои случаи може да се наложи да се отстранят мъртвите тъкани от язвата под налягане, за да се подпомогне заздравяването. Това е известно като дебридмънт.

Ако има малко количество мъртва тъкан, тя може да бъде отстранена с помощта на специално проектирани превръзки.

По-големи количества мъртва тъкан могат да бъдат отстранени с помощта на:

 • водни струи под високо налягане
 • ултразвук
 • хирургически инструменти, като скалпели и форцепс

Трябва да се използва местна упойка, за да се изтръпне зоната около язвата, така че дебридирането (ако не се лекува с превръзка) не ви причинява болка.

Хирургия

Тежките язви под налягане може да не се лекуват сами. В такива случаи може да се наложи операция за запечатване на раната, ускоряване на зарастването и минимизиране на риска от инфекция.

Хирургичното лечение включва:

 • почистване на раната и затваряне чрез сближаване на краищата на язвата
 • почистване на раната и използване на тъкан от здрава кожа наблизо за затваряне на язвата

Операцията на язва под налягане може да бъде предизвикателна, особено защото повечето хора, които се подлагат на процедурата, вече са в лошо здравословно състояние.

Рисковете след операцията включват:

Посъветвайте се с вашия хирург за ползите и рисковете от операцията, ако това се препоръчва за вас.