причини за рак на яйчниците

Ракът на яйчниците се случва, когато клетките в яйчниците растат и се размножават неконтролируемо, образувайки бучка тъкан, наречена тумор.

Не е ясно защо точно това се случва, но има фактори, които могат да увеличат риска от рак на яйчниците.

Увеличаване на възрастта

Рискът от рак на яйчниците се увеличава с напредването на възрастта, като повечето случаи се случват след менопаузата .

Около 8 на всеки 10 жени, диагностицирани с рак на яйчниците, са над 50, но някои редки видове рак на яйчниците могат да се появят при по-млади жени.

Семейна история и гени

По-вероятно е да получите рак на яйчниците, ако имате анамнеза за това в семейството си, особено ако го е имал близък роднина (сестра или майка).

Понякога това може да се дължи на факта, че сте наследили дефектна версия на ген, наречен BRCA1 или BRCA2. Те увеличават риска от развитие на рак на яйчниците и гърдата .

Но наличието на роднини с рак на яйчниците не означава, че определено имате дефектен ген. Смята се, че само около 1 на всеки 10 рака на яйчниците се причинява от 1 от тези гени.

Благотворителната организация за рак на яйчниците има инструмент, който ви помага да проверите дали семейната ви история ви излага на риск от рак на яйчниците .

Говорете с личен лекар, ако се притеснявате, че семейната ви история може да означава, че имате по-висок риск от рак на яйчниците. Те могат да ви насочат към генетичен съветник, който може да ви предложи тест за проверка за дефектни гени.

Прочетете повече за генетичните тестове за гени с риск от рак .

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Предполага се, че приемането на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) може да увеличи риска от рак на яйчниците. Но проучванията, разглеждащи това, досега са имали противоречиви резултати.

Смята се, че ако има някакво увеличение на случаите на рак на яйчниците при жени, приемащи ХЗТ, рискът е много малък.

Счита се, че всеки повишен риск от рак на яйчниците намалява след спиране на приема на ХЗТ.

Ендометриоза

Изследванията показват, че жените с ендометриоза може да имат по-голяма вероятност да развият рак на яйчниците.

При ендометриоза клетките, които обикновено подреждат утробата, растат другаде в тялото, например в яйчниците или корема.

Тези клетки все още се държат така, сякаш са в утробата, включително кървене по време на периоди . Но тъй като няма начин кървенето да напусне тялото, то се улавя и причинява болка в засегнатата област.

Други фактори

Други неща, които могат да увеличат риска от рак на яйчниците, включват:

  • наднормено тегло или затлъстяване – отслабването чрез редовни упражнения и здравословна диета може да помогне за намаляване на риска
  • пушене – спирането на тютюнопушенето може да помогне за намаляване на риска от рак на яйчниците и много други сериозни здравословни проблеми
  • излагане на азбест – белезникав материал, който се е използвал в сгради за изолация, подови настилки и покриви в миналото, но вече не се използва
  • използване на талк – някои изследвания предполагат, че използването на талк на прах между краката ви може да увеличи риска от рак на яйчниците, но доказателствата за това са непоследователни и всяко увеличение на риска вероятно ще бъде много малко

Още информация