Рак на простатата – Живот с

В зависимост от вида рак на простатата, който имате, животът ви може да бъде засегнат по различни начини.

Ракът на простатата често се влошава бавно и мъжете може да го имат години без симптоми. През това време мъжете с нискорисков рак на простатата, който не се е разпространил извън простатната жлеза, може да не се нуждаят от лечение.

Мъжете, чийто рак е по-вероятно да се разпространи, могат да решат да се подложат на операция или лъчетерапия, която има за цел да излекува рака. Тези лечения обаче могат да имат странични ефекти.

Искате ли да знаете повече?

Въздействие върху ежедневните дейности

Ако нямате симптоми, ракът на простатата трябва да има малък или никакъв ефект върху ежедневните ви дейности. Трябва да можете да работите, да се грижите за семейството си, да извършвате обичайните си социални и развлекателни дейности и да се грижите за себе си.

Въпреки това може да се притеснявате за бъдещето си. Това може да ви накара да се почувствате тревожни или депресирани и да повлияе на съня ви.

Ако ракът на простатата ви прогресира, може да не се чувствате достатъчно добре, за да направите всичко, което сте свикнали. След операция или друго лечение, като лъчетерапия или химиотерапия, вероятно ще се почувствате уморени и ще ви трябва време за възстановяване.

Ако имате напреднал рак на простатата, който се е разпространил в други части на тялото ви, може да имате симптоми, които ви забавят и затрудняват нещата. Може да се наложи да намалите работното си време или да спрете да работите изобщо.

Какъвто и етап да е достигнал вашият рак на простатата, опитайте се да си дадете време да правите нещата, които ви харесват, и да прекарвате време с тези, които се грижат за вас.

Искате ли да знаете повече?

Усложнения на рак на простатата

Проблеми с ерекцията

Ако имате еректилна дисфункция , говорете с личния си лекар. Може да е възможно да Ви лекуваме с тип лекарство, наречено фосфодиестераза тип 5 инхибитори (PDE5). PDE5 работят, като увеличават кръвоснабдяването на пениса ви.

Най-често използваният PDE5 е силденафил (Виагра). Налични са други PDE5, ако силденафил не е ефективен.

Друга алтернатива е устройство, наречено вакуумна помпа. Това е обикновена тръба, свързана към помпа. Поставяте пениса си в тръбата и след това изпомпвате целия въздух.

Това създава вакуум, който кара кръвта да тече към пениса ви. След това поставяте гумен пръстен около основата на пениса си. Това поддържа кръвта на място и ви позволява да поддържате ерекция за около 30 минути.

Уринарна инконтиненция

Ако уринарната инконтиненция е лека, може да успеете да я контролирате, като научите някои прости упражнения. Упражненията за тазово дъно могат да засилят контрола ви върху пикочния мехур.

За изпълнение на упражнения за тазовото дъно:

  1. Седнете или легнете удобно, с леко разтворени колене.
  2. Стиснете или повдигнете отпред, сякаш се опитвате да спрете преминаването на урина, след това стиснете или повдигнете отзад, сякаш се опитвате да спрете преминаването на вятъра.
  3. Задръжте тази контракция толкова дълго, колкото можете (поне 2 секунди, увеличавайки до 10, докато се подобрявате).
  4. Отпуснете се за същото количество време, преди да повторите.

Ако инконтиненцията на урината Ви е по-тежка, може да е възможно да се лекувате с операция. Това би включвало имплантиране на изкуствен сфинктер – сфинктерът е мускул, използван за контрол на пикочния мехур.

Искате ли да знаете повече?

Връзки

Диагнозата рак на простатата често сближава семействата и приятелите, въпреки че може да окаже натиск и върху връзките.

Повечето хора искат да помогнат, въпреки че може да не знаят какво да правят. За някои хора е трудно да говорят за рак и може да се опитат да го избегнат.

Да бъдеш отворен и честен относно това как се чувстваш и какво могат да ти помогнат семейството и приятелите, може да улесни другите. Но не се притеснявайте да кажете на хората, че искате малко време за себе си, ако това е, което ви трябва.

Искате ли да знаете повече?

Говорейки с другите

Ако имате въпроси, Вашият лекар или медицинска сестра може да Ви успокоят или да Ви е полезно да говорите с обучен консултант, психолог или специализирана телефонна линия за помощ. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Някои мъже намират за полезно да говорят с други мъже с рак на простатата в местна група за поддръжка или чрез интернет чат стая.

Искате ли да знаете повече?

Пари и финансова подкрепа

Ако се наложи да намалите или спрете работата заради рака на простатата, може да ви е трудно да се справите финансово. Ако имате рак на простатата или се грижите за някой, който го има, може да имате право на финансова подкрепа:

Разберете по-рано каква помощ ви е на разположение. Говорете със социалния работник във вашата болница, който може да ви даде необходимата информация.

Безплатни рецепти

Хората, лекувани от рак, имат право да кандидатстват за сертификат за освобождаване, който им дава безплатни рецепти за всички лекарства, включително лекарства за несвързани заболявания.

Сертификатът е валиден 5 години и можете да кандидатствате за него чрез вашия личен лекар или специалист по рак.

Искате ли да знаете повече?