Рак на пикочния мехур – Лечение

Възможностите за лечение на рак на пикочния мехур до голяма степен зависят от това колко напреднал е ракът.

Леченията обикновено се различават между ранен стадий, немускулно инвазивен рак на пикочния мехур и по-напреднал мускулно инвазивен рак на пикочния мехур.

Вашият медицински екип

Всички болници използват мултидисциплинарни екипи за лечение на рак на пикочния мехур. Това са екипи от специалисти, които работят заедно, за да вземат решения за най-добрия начин да продължите с лечението си.

Членовете на вашия екип могат да включват:

 • уролог – хирург, специализиран в лечението на състояния, засягащи пикочните пътища
 • клиничен онколог – специалист по химиотерапия и лъчетерапия
 • патолог – специалист по болна тъкан
 • рентгенолог – специалист по откриване на заболяване с помощта на образни техники

Трябва да ви бъдат дадени данните за контакт на специалист по клинична медицинска сестра, който ще бъде в контакт с всички членове на вашия медицински екип. Те ще могат да отговарят на въпроси и да ви подкрепят през цялото лечение.

Решаването какво лечение е най-добро за вас може да бъде трудно. Вашият медицински екип ще направи препоръки, но не забравяйте, че окончателното решение е ваше.

Преди да обсъдите възможностите си за лечение, може да ви е полезно да напишете списък с въпроси, които да зададете на вашия екип.


Немускулно инвазивен рак на пикочния мехур

Ако сте диагностицирани с немускулно инвазивен рак на пикочния мехур (етапи CIS, Ta и T1), препоръчителният ви план за лечение зависи от риска ракът да се върне или разпространи извън лигавицата на пикочния мехур.

Този риск се изчислява, като се използват редица фактори, включително:

 • броя на туморите в пикочния мехур
 • дали туморите са с диаметър по-голям от 3 см (1 инч)
 • дали сте имали рак на пикочния мехур и преди
 • степента на раковите клетки

Тези лечения са разгледани по-подробно по-долу.

Малък риск

Нискорисковият немускулно инвазивен рак на пикочния мехур се лекува с трансуретрална резекция на тумор на пикочния мехур (TURBT). Тази процедура може да се извърши по време на първата ви цистоскопия, когато се вземат тъканни проби за тестване (вижте диагностициране на рак на пикочния мехур ).

TURBT се извършва под обща анестезия . Хирургът използва инструмент, наречен цистоскоп, за да локализира видимите тумори и да ги отреже от лигавицата на пикочния мехур. Раните се запечатват (каутеризират) с помощта на лек електрически ток и може да ви бъде даден катетър за източване на кръв или остатъци от пикочния мехур през следващите няколко дни.

След операцията трябва да Ви бъде приложена еднократна доза химиотерапия директно в пикочния мехур, като се използва катетър. Разтворът за химиотерапия се съхранява в пикочния мехур около час, преди да бъде изцеден.

Повечето хора могат да напуснат болницата по-малко от 48 часа след ТУРБТ и са в състояние да възстановят нормалната си физическа активност в рамките на 2 седмици.

Трябва да Ви бъдат предложени контролни срещи на 3 и 9 месеца, за да проверите пикочния мехур, като използвате цистоскопия . Ако ракът Ви се върне след 6 месеца и е малък, може да Ви бъде предложено лечение, наречено фулгурация. Това включва използването на електрически ток за унищожаване на раковите клетки.

Среден риск

Хората с неинмузивен рак на пикочния мехур с междинен риск, трябва да получат курс от поне 6 дози химиотерапия. Течността се поставя директно в пикочния мехур с помощта на катетър и се държи там около час, преди да се източи.

Трябва да ви бъдат предложени последващи срещи на 3, 9 и 18 месеца, след това веднъж годишно. При тези срещи пикочният ви мехур ще бъде проверен с помощта на цистоскопия. Ако ракът ви се върне в рамките на 5 години, ще бъдете насочени обратно към специализиран урологичен екип.

Някои остатъци от химиотерапевтичното лекарство могат да останат в урината ви след лечението, което може силно да раздразни кожата ви. Помага, ако уринирате, докато сте седнали и че внимавате да не се пръснете или тоалетната седалка. След като отделите урина, измийте кожата около гениталиите си със сапун и вода.

Ако сте сексуално активни, важно е да използвате бариерен метод за контрацепция , като презерватив. Това е така, защото лекарството може да присъства в спермата или вагиналните течности, което може да причини дразнене.

Също така не трябва да се опитвате да забременеете или да бащите дете, докато правите химиотерапия за рак на пикочния мехур, тъй като лекарството може да увеличи риска от раждане на дете с вродени дефекти.

Висок риск

На хората с високорисков немускулно инвазивен рак на пикочния мехур трябва да се предложи втора операция TURBT в рамките на 6 седмици от първоначалното разследване (вж. Диагностика на рак на пикочния мехур ). Може да се наложи CT сканиране или MRI сканиране .

Вашият уролог и специалист по клинична медицинска сестра ще обсъдят с вас възможностите за лечение, които ще бъдат:

 • курс на лечение с Bacillus Calmette-Guérin (BCG) – като се използва вариант на ваксината BCG
 • операция за отстраняване на пикочния мехур (цистектомия)

BCG ваксината се прекарва в пикочния мехур през катетър и се оставя за 2 часа, преди да се източи. Повечето хора се нуждаят от седмично лечение за период от 6 седмици. Честите нежелани реакции на BCG включват:

 • честа нужда от уриниране
 • болка при уриниране
 • кръв в урината (хематурия)
 • грипоподобни симптоми, като умора, треска и болки
 • инфекции на пикочните пътища

Ако лечението с BCG не работи или нежеланите реакции са твърде силни, ще бъдете насочени обратно към специализиран урологичен екип.

Трябва да Ви бъдат предложени контролни срещи на всеки 3 месеца през първите 2 години, след това на всеки 6 месеца през следващите 2 години, след това веднъж годишно. При тези срещи пикочният ви мехур ще бъде проверен с помощта на цистоскопия .

Ако решите да направите цистектомия, вашият хирург ще трябва да създаде алтернативен начин на урината да напусне тялото ви (отклоняване на урина). Вашият специалист по клинична медицинска сестра може да обсъди вашите възможности за процедурата и как ще бъде създадено отклоняването на урината.

Прочетете за усложненията при операция на рак на пикочния мехур за повече информация относно отклоняването на урина и сексуалните проблеми след операцията.

След като сте извършили цистектомия, трябва да Ви бъдат предложени контролни срещи, включително КТ на 6 и 12 месеца и кръвни изследвания веднъж годишно. Мъжете се нуждаят от среща, за да проверят уретрата си веднъж годишно в продължение на 5 години.

Мускулно-инвазивен рак на пикочния мехур

Препоръчителният план за лечение на мускулно инвазивен рак на пикочния мехур зависи от това докъде се е разпространил ракът. При рак на пикочния мехур Т2 и Т3 лечението има за цел да излекува състоянието, ако е възможно, или поне да го контролира дълго време.

Вашият уролог, онколог и специалист по клинична медицинска сестра ще обсъдят с вас възможностите ви за лечение, които ще бъдат:

Вашият онколог трябва също да обсъди възможността за химиотерапия преди някое от тези лечения (неоадювантна терапия), ако е подходящо за вас.

Лъчетерапия с радиосенсибилизатор

Лъчетерапията се дава от машина, която излъчва лъчението на пикочния мехур (външна лъчетерапия). Сесиите обикновено се провеждат ежедневно в продължение на 5 дни в седмицата в продължение на 4 до 7 седмици. Всяка сесия продължава около 10 до 15 минути.

Радиосенсибилизатор също трябва да се прилага заедно с лъчетерапия за мускулно инвазивен рак на пикочния мехур. Това е лекарство, което засяга клетките на тумора, за да засили ефекта на лъчетерапията. Има много по-малък ефект върху нормалната тъкан.

Освен че унищожава раковите клетки, лъчетерапията може да увреди и здравите клетки, което означава, че може да причини редица странични ефекти. Те включват:

 • диария
 • възпаление на пикочния мехур (цистит)
 • стягане на влагалището (при жените), което може да направи секса болезнен
 • еректилна дисфункция (при мъжете)
 • загуба на срамната коса
 • безплодие
 • умора
 • затруднено отделяне на урина

Повечето от тези нежелани реакции трябва да преминат няколко седмици след приключване на лечението, въпреки че има малък шанс те да бъдат постоянни.

Наличието на лъчетерапия, насочена към таза, обикновено означава, че ще останете безплодни до края на живота си. Повечето хора, лекувани от рак на пикочния мехур, са твърде стари, за да имат деца, така че това обикновено не е проблем.

След провеждане на лъчетерапия за рак на пикочния мехур, трябва да Ви бъдат предложени контролни срещи на всеки 3 месеца през първите 2 години, след това на всеки 6 месеца през следващите 2 години и всяка година след това. При тези срещи пикочният ви мехур ще бъде проверен с помощта на цистоскопия .

Може да Ви бъдат предложени и КТ на гърдите, корема и таза след 6 месеца, 1 година и 2 години. КТ на пикочните Ви пътища може да се предлага всяка година в продължение на 5 години.

Хирургия или лъчетерапия?

Вашият медицински екип може да препоръча специфично лечение поради вашите индивидуални обстоятелства.

Например, някой с малък пикочен мехур или много съществуващи пикочни симптоми е по-подходящ за операция. Някой, който има единичен тумор на пикочния мехур с нормална функция на пикочния мехур, е по-подходящ за лечение, което запазва пикочния мехур.

Вашата информация обаче също е важна, така че трябва да обсъдите кое лечение е най-подходящо за вас с вашия медицински екип.

Има плюсове и минуси както на операцията, така и на лъчетерапията.

Плюсовете на радикалната цистектомия включват:

 • лечението се извършва с едно движение
 • няма да имате нужда от редовни цистоскопии след лечение, въпреки че може да са необходими и други по-малко инвазивни тестове

Недостатъците на радикалната цистектомия включват:

 • може да отнеме до 3 месеца, за да се възстанови напълно
 • риск от общи хирургични усложнения, като болка, инфекция и кървене
 • риск от усложнения от употребата на обща упойка
 • трябва да се създаде алтернативен начин за отделяне на урина от тялото ви, който може да включва външна торба
 • висок риск от еректилна дисфункция при мъжете (оценен на около 90%) в резултат на увреждане на нервите
 • след операцията някои жени могат да намерят секса за неудобен, тъй като влагалището им може да е по-малко
 • малък шанс за фатално усложнение, като сърдечен удар , инсулт или дълбока венозна тромбоза (DVT)

Плюсовете на лъчетерапията включват:

 • няма нужда да се прави операция, което често е важно съображение за хората с лошо здраве
 • функцията на пикочния мехур може да не бъде засегната, тъй като пикочният мехур не е отстранен
 • има по-малък шанс да предизвика еректилна дисфункция (около 30%)

Недостатъците на радиотерапията включват:

 • ще ви трябват редовни сесии на лъчетерапия в продължение на 4 до 7 седмици
 • краткосрочните нежелани реакции са чести, като диария, умора и възпаление на пикочния мехур (цистит)
 • малък шанс за трайно увреждане на пикочния мехур, което може да доведе до проблеми с уринирането
 • жените могат да имат стеснена вагина, което прави секса труден и неудобен

Химиотерапия

В някои случаи може да се използва химиотерапия по време на лечение на мускулно инвазивен рак на пикочния мехур. Вместо лекарствата да се поставят директно в пикочния мехур, те се поставят във вената на ръката ви. Това се нарича интравенозна химиотерапия и може да се използва:

 • преди лъчетерапия и операция за намаляване на размера на всички тумори
 • в комбинация с лъчетерапия преди операция (химиорадиация)
 • за забавяне на разпространението на нелечим напреднал рак на пикочния мехур (палиативна химиотерапия)

Няма достатъчно доказателства, за да се каже дали химиотерапията е ефективно лечение, когато се прилага след операция, за да се предотврати връщането на рака. Обикновено се използва само по този начин като част от клинично изпитване . Вижте клинични изпитвания за рак на пикочния мехур за повече информация.

Химиотерапията обикновено се дава веднъж седмично в продължение на 2 седмици, последвана от седмица почивка. Този цикъл ще се повтаря няколко месеца.

Тъй като химиотерапевтичното лекарство се инжектира в кръвта ви, ще получите по-широк спектър от странични ефекти, отколкото ако правите химиотерапия директно в пикочния мехур. Тези нежелани реакции трябва да спрат след приключване на лечението.

Химиотерапията отслабва имунната ви система, което ви прави по-уязвими към инфекция. Важно е да съобщите за медицинския екип за всички симптоми на потенциална инфекция, като висока температура, постоянна кашлица или зачервяване на кожата. Избягвайте близък контакт с хора, за които е известно, че имат инфекция.

Другите странични ефекти на химиотерапията могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • косопад
 • липса на апетит
 • умора

Напреднал или метастатичен рак на пикочния мехур

Препоръчителният план за лечение на локално напреднал или метастатичен рак на пикочния мехур зависи от това докъде се е разпространил ракът. Вашият онколог трябва да обсъди с вас възможностите за лечение, които могат да включват:

 • химиотерапия
 • имунотерапия
 • лечения за облекчаване на симптомите на рак

Химиотерапия

Ако получите курс на химиотерапия, ще ви бъде дадена комбинация от лекарства, за да облекчите страничните ефекти от лечението. Лечението може да бъде спряно, ако химиотерапията не помага или може да се предложи втори курс.

Имунотерапия

Това лекарство е предназначено за възрастни с напреднал или метастатичен рак на пикочния мехур. Действа, като помага на имунната система да разпознава и атакува раковите клетки.

Облекчаване на симптомите на рак

Може да ви бъде предложено лечение за облекчаване на всички симптоми на рак. Това може да включва:

 • лъчетерапия за лечение на болезнено уриниране, кръв в урината, често нуждаеща се от уриниране или болка в областта на таза
 • лечение за източване на бъбреците, ако те се запушат и причинят болка в долната част на гърба


Палиативни или поддържащи грижи

Ако ракът Ви е в напреднал стадий и не може да бъде излекуван, Вашият медицински екип трябва да обсъди как ще протича ракът и какви лечения са на разположение за облекчаване на симптомите.

Можете да бъдете насочени към екип за палиативни грижи, който може да предостави подкрепа и практическа помощ, включително облекчаване на болката.

Прочетете повече за грижата за края на живота .