Рак на пикочния мехур – Усложнения

Диагнозата рак на пикочния мехур и някои лечения за това състояние могат да окажат значително влияние върху живота ви.

Емоционално въздействие

Емоционалното въздействие на живота с рак на пикочния мехур може да бъде огромно. Много хора съобщават, че изпитват своеобразен ефект на „влакчета“. Например, може да почувствате понижение при получаване на диагноза, нагоре, когато ракът бъде отстранен, и отново надолу, когато се опитвате да се примирите с последствията от вашето лечение.

Този тип емоционални смущения понякога могат да предизвикат чувство на депресия .

Признаците, че може да сте депресирани, включват:

  • като имате непрекъснато чувство на тъга или безнадеждност
  • вече не се наслаждавате на нещата, на които сте се радвали

Свържете се с личния си лекар за съвет, ако смятате, че може да сте депресирани. Има редица лечения за депресия, включително антидепресанти и терапии като когнитивна поведенческа терапия (CBT) .

Прочетете повече за справяне с рака .

Отклоняване на урината

Ако пикочният ви мехур бъде отстранен, по време на операцията ще бъде създаден алтернативен начин за отделяне на урина от тялото ви. Това се нарича отклоняване на урина.

Съществуват различни видове отклоняване на урина, които са описани по-долу. В някои случаи може да сте в състояние да направите избор въз основа на личните си предпочитания. Въпреки това, определени възможности за лечение не са подходящи за всички.

Вашият медицински екип може да предостави информация за най-подходящите за вас опции.

Уростомия

По време на радикална цистектомия се извършва уростомия. Малка част от тънките черва се отстранява и се свързва с вашите уретери (двете тръби, които обикновено извеждат урина от бъбреците).

След това хирургът създава малка дупка в повърхността на корема ви и отвореният край на отстраненото черво се поставя в тази дупка, създавайки отвор, известен като стома.

Над стомата се поставя специална водоустойчива торбичка за събиране на урина. Стома сестра ще ви научи как да се грижите за стомата си и как и кога да смените чантата.

АсоциациятаУростомия“ е благотворителна организация със седалище в Обединеното кралство, която предоставя информация и помощ на хора, които наскоро са имали или предстои да имат уростомия.

Отклоняване на урината на континента

Уринарното отклоняване на континента е подобно на уростомия, но без външна торба. Вместо това част от червата ви се използва за създаване на торбичка в тялото ви, която съхранява урина.

Уретерите са свързани с торбичката, а торбичката е свързана с отвор в коремната стена. Клапан в отвора (стома) предотвратява изтичането на урина.

Торбичката се изпразва с помощта на тънка, гъвкава тръба (катетър). Повечето хора трябва да изпразват торбичката си около 4 или 5 пъти на ден.

Реконструкция на пикочния мехур

В някои случаи може да е възможно да се създаде нов пикочен мехур, известен като неомехур. Това включва премахване на част от червата и реконструкция в балоновиден сак, преди да го свържете с уретрата (тръбата, която извежда урината от тялото) в единия край и уретерите в другия край. Реконструкцията на пикочния мехур обаче не е подходяща за всички.

Ще бъдете научени как да изпразвате черния си мехур, като отпускате мускулите в таза, като същевременно стегнете мускулите на корема си.

Вашият неопухур няма да съдържа същите видове нервни окончания като истинския пикочен мехур, така че няма да получите отличителното усещане, което ви казва да отделяте урина. Някои хора изпитват усещане за ситост в корема, докато други са съобщили, че се чувстват като че ли трябва да преминат вятър.

Поради загубата на нормална функция на нервите, повечето хора с необулър изпитват някои епизоди на уринарна инконтиненция , която обикновено се случва през нощта, докато спят.

Може да ви е от полза да изпразвате неопухера си в определени часове през деня, включително преди да си легнете, за да предотвратите инконтиненция.

Фондът за подкрепа на на Guy’s и St Thomas ‘разполага с повече информация и съвети относно лечението на рак на пикочния мехур .

Сексуални проблеми

Еректилна дисфункция

Свържете се с вашия личен лекар или онкологична сестра, ако загубите способността да постигнете или поддържате ерекция след радикална цистектомия. Възможно е да бъдете лекувани с вид лекарство, известно като фосфодиестераза тип 5 инхибитори (PDE5). PDE5 работят, като увеличават кръвоснабдяването на пениса ви.

PDE5s понякога се комбинират с устройство, наречено вакуумна помпа, което се състои от цилиндър, свързан към помпа. Пенисът се поставя вътре в цилиндъра и въздухът се изпомпва. Това създава вакуум, който кара кръвта да тече в пениса. След това около основата на пениса се поставя гумен пръстен, който позволява поддържането на ерекция за около 30 минути.

Прочетете повече за лечение на еректилна дисфункция .

Стесняване на влагалището

Както лъчетерапията, така и цистектомията могат да доведат до скъсяване и стесняване на влагалището на жената, което може да направи проникващия секс болезнен или труден.

Налични са 2 основни възможности за лечение, ако имате стеснена вагина. Първият е да нанесете хормонален крем върху зоната, който трябва да помогне за увеличаване на влагата във влагалището ви.

Второто е да се използват вагинални дилататори. Това са пластмасови устройства с конусовидна форма с различни размери, които са предназначени да разтягат внимателно вагината ви и да я правят по-еластична.

Обикновено се препоръчва да използвате дилататори за период от 5 до 10 минути всеки ден, като започнете с дилатора, който се вписва най-лесно и постепенно увеличавате размера си, тъй като вагината ви се разтяга през следващите седмици.

Много жени намират това за смущаващ въпрос за обсъждане, но използването на дилататори е добре познато лечение за стесняване на влагалището. Вашата специалист по онкологична сестра трябва да може да предостави повече информация и съвети.

Може да откриете, че колкото по-често правите проникващ секс, толкова по-малко болезнено става. Въпреки това може да минат няколко месеца, преди да се почувствате емоционално готови да бъдете интимни със сексуален партньор.

Уебсайтът за поддръжка на рак на Macmillan съдържа отлична информация и видео за рака и сексуалността .