Рак на панкреаса – Лечение

Лечението на рак на панкреаса зависи от вида, местоположението и стадия на вашия рак (доколко е разпространен).

Вашата възраст, общото здравословно състояние и личните ви предпочитания също ще бъдат взети предвид при вземането на решение за вашия план за лечение.

Ако ракът не се е разпространил, може да е възможно да се премахне туморът по време на операция. Ако това не е възможно, фокусът ще бъде върху предотвратяването на нарастването на тумора и причиняването на допълнителни вреди.

Понякога не е възможно да се отървете от рака или да го забавите, така че лечението ще има за цел да облекчи симптомите Ви и да Ви направи възможно най-удобни.

Ракът на панкреаса е много труден за лечение. В ранните си стадии този вид рак рядко причинява симптоми, така че често не се открива, докато не е доста напреднал. Ако туморът е голям или се е разпространил, лечението или излекуването на рака е много по-трудно.

Искате ли да знаете повече?

Обсъждане на Вашето лечение

Решаването какво лечение е най-добро за вас може да бъде труден процес. Трябва да се вземат много неща, така че е важно да поговорите за възможните алтернативи с член на семейството или приятел.

Трябва също така да проведете задълбочена дискусия с Вашия лекар, който да Ви каже плюсовете и минусите на наличните лечения.

Ако на някакъв етап не разбирате възможностите за лечение, които са ви обяснени, не забравяйте да попитате Вашия лекар или медицинска сестра за повече подробности.

Има три основни начина за лечение на рак на панкреаса:

Някои видове рак на панкреаса изискват само една форма на лечение, докато други могат да изискват две или комбинация от трите.

Искате ли да знаете повече?

Операция за отстраняване на тумора

Операцията обикновено е единственият начин ракът на панкреаса да бъде напълно излекуван. Тъй като обаче състоянието обикновено се прогресира до момента на диагностицирането му, хирургическата намеса не винаги е подходяща.

Ако ракът ви се е разпространил в други части на тялото, хирургичното отстраняване на тумора няма да ви излекува.

Хирургията при рак на панкреаса обикновено е опция само за хора, които имат добро общо ниво на здраве. Това е така, защото операцията на панкреаса често е дълга и сложна и процесът на възстановяване може да бъде бавен.

Понякога рисковете от операция могат да надхвърлят потенциалните ползи.

Вашият лекар ще обсъди с вас дали операцията е подходящ вариант. Има няколко възможни хирургични процедури, които са описани по-долу.

Уипъл процедура

Процедурата с Уипъл е най-честата операция, използвана за лечение на рак на панкреаса, и включва отстраняване на главата на панкреаса.

Вашият хирург трябва също да премахне първата част от тънките черва (червата), жлъчния мехур (който съхранява жлъчката) и част от жлъчния канал. Понякога част от стомаха също трябва да бъде премахната.

Краят на жлъчния канал и останалата част от панкреаса ви е свързан с тънките черва. Това позволява на жлъчката и хормоните и ензимите, произведени от панкреаса, да продължат да се отделят във вашата система.

След този тип операция някои хора трябва да приемат ензими, които да им помогнат да усвоят храната. Това е известно като заместителна терапия с панкреатични ензими.

Процедурата с Whipple включва дълга и интензивна операция, но е по-лесно да се възстанови от пълната панкреатектомия.

Дистална панкреатектомия

Дисталната панкреатектомия включва отстраняване на опашката и тялото на панкреаса.

Вашата слезка обикновено също ще бъде премахната по едно и също време. Част от стомаха, червата, лявата надбъбречна жлеза, левия бъбрек и лявата диафрагма (мускулът, който отделя гръдната кухина от корема) също могат да бъдат премахнати.

Подобно на процедурата с Уипъл, дисталната панкреатектомия е дълга и сложна операция, която няма да бъде извършена, освен ако Вашият лекар не прецени, че е необходимо.

Тотална панкреатектомия

По време на пълна панкреатектомия целият ви панкреас ще бъде премахнат. Това понякога се налага поради положението на тумора.

Вашият хирург също ще премахне:

 • жлъчен канал
 • жлъчен мехур
 • далак
 • част от тънките черва
 • част от стомаха (понякога)
 • околните лимфни възли (част от имунната система)

След пълна панкреатектомия ще трябва да приемате ензими, за да помогнете на храносмилателната система да смила храната. Също така ще имате диабет до края на живота си, защото панкреасът произвежда инсулин – хормонът, който регулира кръвната захар.

Премахването на далака може да увеличи риска от развитие на инфекции и може също да повлияе способността на кръвта да се съсирва. Това означава, че ще трябва да приемате антибиотици до края на живота си и ще ви трябват редовни ваксинации.

Понякога може да се наложи да приемате таблетки за кратък период, за да спрете прилепването на тромбоцитите в кръвта ви един към друг. Тромбоцитите са вид кръвни клетки, които карат кръвта ви да се съсирва (сгъстява).

Хирургия за облекчаване на симптомите

Въпреки че операцията може да не е подходящ начин за премахване на тумора ви, може да ви бъде предложена за облекчаване на симптомите.

Този тип операция няма да излекува вашия рак, но ще означава, че състоянието ви е по-лесно за управление и ще ви направи по-удобни.

За да се помогне за контролиране на жълтеница, стент може да бъде поставен в жлъчния ви канал с помощта на ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP). Това ще помогне да се запази отвореният жлъчен канал и да се предотврати натрупването на билирубин (жълтото химично вещество в жлъчката) и причиняване на жълтеница.

Ако стентът не е подходящ вариант за вас, може да се наложи операция за заобикаляне на блокирания жлъчен канал. Вашият хирург ще пререже жлъчния канал точно над запушването и ще го свърже отново с червата, което позволява на жлъчката ви да се отцеди.

Тези видове операции са много по-малко интензивни от операциите, извършени на панкреаса. Времето за възстановяване е много по-бързо и хората откриват, че тяхната жълтеница се подобрява значително.


Химиотерапия

Химиотерапията е вид лечение на рак, което използва противоракови лекарства или за убиване на раковите (злокачествени) клетки в тялото ви, или за спиране на тяхното размножаване.

Химиотерапевтичното лечение често се използва заедно с хирургия и лъчетерапия (вж. По-долу), за да се гарантира, че възможно най-голяма част от рака се лекува.

Може да се прилага химиотерапия:

 • преди операция – за да се опита да намали рака, така че има по-голям шанс хирургът да може да премахне целия рак
 • след операция – за да се намали рискът ракът да се върне
 • когато операцията не е възможна – да се опитате да намалите рака, да забавите растежа му и да облекчите симптомите си

Някои химиотерапевтични лекарства могат да се приемат през устата (през устата), но някои трябва да се дават директно във вената (интравенозно).

Химиотерапията атакува и нормални, здрави клетки, поради което този тип лечение може да има много странични ефекти. Страничните ефекти могат да варират в зависимост от това кой тип химиотерапия се използва. Най-честите нежелани реакции включват:

 • повръщане
 • гадене
 • рани в устата
 • умора
 • повишен риск от инфекция

Те обикновено са само временни и трябва да се подобрят, след като завършите лечението си.

Лекарствата за химиотерапия също могат да се използват в комбинация, така че Вашият лекар може да предложи да използвате едно лекарство или комбинация от две или три.

Комбинирането на лекарства за химиотерапия може да даде по-голям шанс за свиване или контрол на рака, но увеличава шанса за странични ефекти. Понякога рисковете от химиотерапия могат да надхвърлят потенциалните ползи.

Прочетете повече за химиотерапията .

Лъчетерапия

Лъчетерапията е форма на лечение на рак, който използва високо енергийни греди на радиация , за да помогне свие тумора и облекчават болката.

Страничните ефекти на лъчетерапията могат да включват:

 • умора
 • кожни обриви
 • загуба на апетит
 • диария
 • гадене или повръщане

Тези нежелани реакции обикновено са само временни и трябва да се подобрят след завършване на лечението.

Прочетете повече за лъчетерапията .

Психологическа подкрепа

Болницата трябва да предоставя на вас и на всички лица, които се грижат за вас, персонализирана информация и подкрепа, за да ви помогне да управлявате въздействието, което ракът на панкреаса може да окаже върху ежедневните дейности и вашето психическо благосъстояние.

По време на лечението трябва да има информация и подкрепа, които да помогнат при:

 • умора
 • болка
 • промени в апетита или диетата
 • тревожност или депресия

Искате ли да знаете повече?