Рак на гърдата при жените – Лечение

Ако имате рак на гърдата, трябва да ви бъде назначен мултидисциплинарен екип (MDT), който е група от специалисти, които работят заедно, за да осигурят най-доброто лечение и грижи.

Основните лечения за рак на гърдата са:

Може да имате едно от тези лечения или комбинация. Видът или комбинацията от лечения, които имате, ще зависи от начина на диагностициране на рака и етапа, в който е.

Ракът на гърдата, диагностициран при рутинен скрининг, може да е в ранен стадий, но ракът на гърдата, диагностициран, когато имате симптоми, може да е на по-късен етап и да изисква различно лечение.

Вашият MTD трябва да обсъди с вас кои лечения са най-подходящи.

Изборът на подходящо лечение за вас

Когато решавате кое лечение е най-добро за вас, вашите лекари ще вземат предвид:

По всяко време трябва да можете да обсъдите лечението си с вашия екип за грижи и да задавате въпроси.

Искате ли да знаете повече?

Онлайн инструментът Predict ви помага да разберете как различните лечения за ранен инвазивен рак на гърдата могат да ви повлияят.

Преглед на лечението

Хирургията обикновено е първият вид лечение на рак на гърдата. Видът на операцията, която имате, ще зависи от вида рак на гърдата, който имате.

Операцията обикновено е последвана от химиотерапия или лъчетерапия или, в някои случаи, хормонални или целеви терапии.

Отново, лечението, което ще имате, ще зависи от вида на рака на гърдата.

Вашият лекар ще обсъди с вас най-подходящия план за лечение. Химиотерапията или хормоналната терапия понякога ще бъде първото лечение.

Вторичен рак на гърдата

Повечето видове рак на гърдата се откриват на ранен етап. Но малка част от жените откриват, че имат рак на гърдата, след като той се разпространи в други части на тялото (метастази).

Ако случаят е такъв, видът на лечението, което имате, може да е различен. Вторичният рак, наричан още „напреднал“ или „метастатичен“ рак, не е лечим.

Лечението има за цел да постигне ремисия, при която ракът се свива или изчезва, а вие се чувствате нормални и можете да се наслаждавате пълноценно на живота.

Искате ли да знаете повече?

Хирургия

Има 2 основни типа хирургия при рак на гърдата:

 • операция за запазване на гърдата, при която се отстранява раковата бучка (тумор)
 • мастектомия, където се отстранява цялата гърда

В много случаи мастектомията може да бъде последвана от реконструктивна хирургия, за да се опита да пресъздаде гърдата.

Проучванията показват, че операцията за запазване на гърдата, последвана от лъчетерапия, е толкова успешна, колкото и пълната мастектомия при лечението на ранен стадий на рак на гърдата.

Операция за опазване на гърдите

Операцията за запазване на гърдата варира от лумпектомия или широка локална ексцизия, при която се отстранява туморът и малко околна тъкан на гърдата, до частична мастектомия или квадрантектомия, където се отстранява до една четвърт от гърдата.

Ако имате операция за опазване на гърдите, количеството на отстранената тъкан на гърдата ще зависи от:

 • вида рак, който имате
 • размера на тумора и къде се намира в гърдата ви
 • количеството околна тъкан, което трябва да бъде отстранено
 • размера на гърдите ви

Вашият хирург винаги ще премахне участък от здрава гръдна тъкан около тумора, който ще бъде изследван за следи от рак.

Ако в здравата тъкан няма рак, има по-малък шанс ракът да се върне.

Ако в околната тъкан се открият ракови клетки, може да се наложи да се отстранят повече тъкани от гърдата ви.

След операция за опазване на гърдите обикновено ви се предлага лъчетерапия за унищожаване на останалите ракови клетки.

Мастектомия

Мастектомията е отстраняване на цялата гръдна тъкан, включително зърното.

Ако няма очевидни признаци, че ракът се е разпространил във вашите лимфни възли, може да имате мастектомия, където гърдата ви се отстранява, заедно с биопсия на сентинелни лимфни възли.

Ако ракът се е разпространил във вашите лимфни възли, вероятно ще се нуждаете от по-широко отстраняване (изчистване) на лимфни възли от областта под ръката (аксила).

Реконструкция

Реконструкцията на гърдата е операция за създаване на нова форма на гърдата, която прилича колкото е възможно повече на другата ви гърда.

Реконструкцията може да се направи едновременно с мастектомия (незабавна реконструкция) или може да се направи по-късно (забавена реконструкция).

Това може да стане или чрез поставяне на гръден имплант или чрез използване на тъкан от друга част на тялото ви, за да се създаде нова гърда.

Операция на лимфни възли

За да се установи дали ракът се е разпространил, може да се направи процедура, наречена биопсия на сентинелни лимфни възли.

Сентинелните лимфни възли са първите лимфни възли, които раковите клетки достигат, ако се разпространят. Те са част от лимфните възли под мишниците (аксиларни лимфни възли).

Положението на сентинелните лимфни възли варира, така че те се идентифицират с помощта на комбинация от радиоизотоп и синьо багрило.

Сензорните лимфни възли се изследват в лабораторията, за да се види дали има ракови клетки. Това дава добър индикатор дали ракът се е разпространил.

Ако има ракови клетки в сентинелните възли, може да се наложи по-нататъшна операция за отстраняване на повече лимфни възли под ръката ви.

Искате ли да знаете повече?

Лъчетерапия

Радиотерапията използва контролирани дози радиация за унищожаване на раковите клетки. Обикновено се дава след операция и химиотерапия, за да се убият всички останали ракови клетки.

Ако се нуждаете от лъчетерапия, лечението ще започне около месец след операцията или химиотерапията, за да даде шанс на тялото ви да се възстанови.

Вероятно ще имате сесии за лъчетерапия 3 до 5 дни в седмицата, в продължение на 3 до 5 седмици. Всяка сесия ще продължи няколко минути.

Видовете лъчетерапия

Видът на лъчетерапията, която имате, ще зависи от вида на рака на гърдата и вида на операцията, която имате. Някои жени може изобщо да не се нуждаят от лъчетерапия.

Видовете лъчетерапия включват:

 • лъчетерапия на гърдата – след операция, съхраняваща гърдите, радиацията се прилага върху цялата останала тъкан на гърдата
 • лъчетерапия на гръдната стена – след мастектомия се прилага лъчетерапия върху гръдната стена
 • тласък на гърдите – на някои жени може да се предложи усилване на лъчетерапия с високи дози в района, където е отстранен ракът; това обаче може да повлияе на външния вид на гърдите ви, особено ако имате големи гърди и понякога може да има други странични ефекти, включително втвърдяване на гръдната тъкан (фиброза)
 • лъчетерапия на лимфните възли – където лъчетерапията е насочена към подмишницата (аксилата) и околната област, за да убие всеки рак, който може да бъде в лимфните възли

Страничните ефекти на лъчетерапията

Страничните ефекти на лъчетерапията включват:

Искате ли да знаете повече?

Химиотерапия

Химиотерапията включва използване на противораково (цитотоксично) лекарство за унищожаване на раковите клетки.

Обикновено се използва след операция за унищожаване на всички ракови клетки, които не са били отстранени. Това се нарича адювантна химиотерапия.

В някои случаи може да имате химиотерапия преди операция, която често се използва за свиване на голям тумор. Това се нарича нео-адювантна химиотерапия.

Няколко различни лекарства се използват при химиотерапия и често се дават 2 до 3 наведнъж.

Изборът на лекарство и комбинацията ще зависи от вида на рака на гърдата, който имате и докъде се е разпространил.

Химиотерапията обикновено се дава като амбулаторно лечение, което означава, че няма да се налага да останете в болница за една нощ.

Лекарствата обикновено се дават чрез капково вкарване право във вената.

В някои случаи може да Ви бъдат дадени таблетки, които можете да приемате у дома. Може да имате химиотерапия веднъж на 2 до 4 седмици и след това да имате почивка. Всяка сесия на лечение е известна като цикъл. Може да имате до 8 цикъла на химиотерапия.

Основните странични ефекти на химиотерапията са причинени от нейното влияние върху нормалните, здрави клетки, като имунните клетки.

Страничните ефекти на химиотерапията включват:

Много нежелани реакции могат да бъдат предотвратени или контролирани с лекарства, които Вашият лекар може да Ви предпише.

Химиотерапевтичната медицина може също да спре производството на естроген в тялото ви, за който е известно, че насърчава растежа на някои видове рак на гърдата.

Ако не сте преживели менопаузата, вашите периоди могат да спрат, докато провеждате химиотерапия.

След като приключите курса на химиотерапия, яйчниците ви трябва да започнат да произвеждат естроген отново.

Но това не винаги се случва и може да влезете в ранна менопауза . Това е по-вероятно при жени над 40 години, тъй като те са по-близо до менопаузалната възраст.

Вашият лекар ще обсъди с вас въздействието, което ще окаже лечението върху фертилитета Ви.

Химиотерапия при вторичен рак на гърдата

Ако ракът на гърдата ви се е разпространил извън гърдите и лимфните възли в други части на тялото ви, химиотерапията няма да излекува рака, но може да свие тумора, да облекчи симптомите и да помогне за удължаване на живота ви.

Искате ли да знаете повече?

Хормонално лечение

Някои видове рак на гърдата се стимулират да растат от хормоните естроген или прогестерон, които се намират естествено в тялото ви. Те са известни като рак на положителните хормонални рецептори.

Хормоналната терапия понижава нивата на естрогенни или прогестеронови хормони в тялото ви или спира техните ефекти.

Видът на хормоналната терапия, която имате, ще зависи от стадия и степента на рака, към кой хормон е чувствителен, от вашата възраст, дали сте преживели менопаузата и какъв друг тип лечение провеждате.

Вероятно ще имате хормонална терапия след операция и химиотерапия, но понякога се дава преди операция, за да се свие тумор и да се улесни премахването му.

Хормоналната терапия може да се използва като единственото лечение за рак на гърдата, ако общото ви здравословно състояние ви пречи да се подложите на операция, химиотерапия или лъчетерапия.

В повечето случаи ще трябва да приемате хормонална терапия в продължение на 5 години или повече след операция.

Ако видът рак на гърдата, който имате, не е чувствителен към хормони, хормоналната терапия няма да има ефект.

Тамоксифен

Тамоксифен спира естрогена да се свързва с положителни за естроген рецептор ракови клетки. Приема се всеки ден като таблетка или течност.

Инхибитори на ароматазата

Ако сте преживели менопаузата, може да ви бъде предложен инхибитор на ароматазата.

Този тип лекарства блокират ароматазата, вещество, което помага на организма да произвежда естроген след менопаузата. Преди менопаузата естрогенът се произвежда от яйчниците.

Могат да се предложат 3 инхибитора на ароматазата. Това са анастрозол, екземестан и летрозол. Те се приемат като таблетка веднъж дневно.

Аблация или потискане на яйчниците

При жени, които все още не са преживели менопаузата, естрогенът се произвежда от яйчниците.

Аблация или потискане на яйчниците спира яйчниците да работят и да произвеждат естроген.

Аблация може да се направи с помощта на операция или лъчетерапия. Това трайно спира яйчниците да работят и означава, че ще изпитате менопаузата рано.

Потискането на яйчниците включва използването на лекарство, наречено госерелин, което е лутеинизиращ хормон-освобождаващ хормон агонист (LHRHa).

Вашите менструации ще спрат, докато го приемате, въпреки че те трябва да започнат отново, след като лечението завърши.

Ако наближавате менопаузата (около 50-годишна възраст), вашите периоди може да не започнат отново, след като спрете да приемате гозерелин.

Goserelin идва под формата на инжекция веднъж месечно.

Искате ли да знаете повече?

Целеви терапии

Целевите терапии са лекарства, които променят начина на работа на клетките и спомагат за спиране на растежа и разпространението на рака. Не всички видове рак на гърдата могат да бъдат лекувани с целенасочени терапии

Целевата терапия, която най-често се използва за лечение на рак на гърдата, е трастузумаб (известен също с марката херцептин).

Някои целенасочени терапии се прилагат чрез капково във вена. Други идват като таблетки.

Страничните ефекти на целевите терапии включват:

 • треперене и неразположение
 • диария
 • чувство и гадене
 • главоболие
 • кашлица
 • кожен обрив

Искате ли да знаете повече?

Риск от инфекция

Някои от лекарствата, използвани за лечение на рак на гърдата, могат да ви направят по-уязвими към инфекции. Трябва незабавно да се свържете с вашия екип за грижи, ако развиете възможни симптоми на инфекция, като например:

 • висока температура
 • усещане за треперене
 • изведнъж се чувствате много зле, въпреки че температурата ви може да е нормална


Бисфосфонати

Ако сте преминали през менопаузата, може да ви бъдат предложени бисфосфонати (золедронова киселина или натриев клодронат).

Последните изследвания показват, че те могат да помогнат за намаляване на риска от разпространение на рак на гърдата в костите и другаде в тялото ви.

Бисфосфонатите вероятно ще Ви бъдат дадени едновременно с химиотерапията или директно във вена, или като таблетки.

Рядко те могат да причинят бъбречни проблеми и остеонекроза на челюстта (когато костта в челюстта умре).

Вашият лекар ще обясни ползите и възможните нежелани реакции преди започване на това лечение.


Психологическа подкрепа

Справянето с рака може да бъде огромно предизвикателство за вас и вашето семейство и приятели. Това може да причини емоционални и практически трудности.

Много жени с рак на гърдата ще трябва да се справят с отстраняването на част или на цялата гърда, което може да бъде много смущаващо.

Често помага да говорите за своите чувства или други трудности с обучен консултант или терапевт. Можете да поискате този вид помощ на всеки етап от заболяването си.

Вашият болничен лекар, специалист медицинска сестра или личен лекар може да ви насочи към съветник .

Ако се чувствате депресирани , говорете с личен лекар. Курсът на антидепресанти може да помогне или личният лекар може да ви насочи към консултант или психотерапевт.

Също така може да помогне да говорите с някой, който е преживял същото като вас. Много благотворителни организации за рак на гърдата имат линии за помощ и онлайн форуми, а персоналът може също да ви свърже с други жени, които са имали лечение на рак.

Искате ли да знаете повече?

Клинични изпитвания

Голям напредък е постигнат в лечението на рак на гърдата и сега повече жени живеят по-дълго и имат по-малко странични ефекти от лечението.

Тези постижения са открити в клинични изпитвания , където новите лечения и комбинации от лечения се сравняват със стандартните.

Всички опити за рак в Обединеното кралство се наблюдават внимателно, за да се гарантира, че си струват и се провеждат безопасно.

Ако сте поканени да участвате в процес, ще получите информация за него и ако искате да участвате, ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие .

Можете да откажете или да се оттеглите от клинично изпитване, без това да повлияе на вашата грижа.

Искате ли да знаете повече?

Допълнителни терапии

Допълнителните терапии са терапии, които могат да помогнат за подобряване на физическото и емоционалното благосъстояние.

Те се прилагат заедно с конвенционалните лечения и включват:

Допълнителните терапии могат да помогнат на някои жени да се справят с диагнозата и лечението си и да осигурят почивка от редовния си план за лечение.

Вашата болница или отделение за гърди може да бъде в състояние да осигури достъп до допълнителни терапии или да предложи къде можете да ги получите.

Важно е да говорите с вашата медицинска сестра специалист по рак на гърдата за всяка допълнителна терапия, която искате да опитате, за да сте сигурни, че тя не пречи на вашето конвенционално лечение.

Искате ли да знаете повече?

Ще финансира ли нелицензирано лекарство?

Възможно е Вашият лекар да предпише лекарство извън употребите, за които е лицензиран, ако желае да поеме лична отговорност за това използване извън лечението.

Може да се наложи да се включи вашата местна група за клинично възлагане (CCG), тъй като тя ще трябва да реши дали да подкрепи решението на Вашия лекар и да плати лекарството от бюджетите на .