Рак на гърдата при жените – Причини

Причините за рак на гърдата не са напълно изяснени, което затруднява да се каже защо една жена може да развие рак на гърдата, а друга не.

Съществуват обаче рискови фактори, които влияят върху вероятността от развитие на рак на гърдата. С някои от тях не можете да направите нищо, но има някои, които можете да промените.

Възраст

Рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава с възрастта. Състоянието е най-често при жени над 50-годишна възраст, които са преминали през менопаузата . Около 8 от 10 случая на рак на гърдата се случват при жени над 50 години.

Всички жени на възраст между 50 и 70 години трябва да бъдат изследвани за рак на гърдата на всеки 3 години като част от Програмата за скрининг на гърдата на .

Жените над 70-годишна възраст все още отговарят на условията да бъдат прожектирани и могат да организират това чрез личния си лекар или местния скрининг.

Научете повече за скрининга на гърдите .

Семейна история

Ако имате близки роднини, които са имали рак на гърдата или рак на яйчниците , може да имате по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Тъй като обаче ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените, е възможно той да се появи при повече от един член на семейството случайно.

Повечето случаи на рак на гърдата не протичат в семейства, но гените, известни като BRCA1 и BRCA2, могат да увеличат риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Възможно е тези гени да бъдат предадени от родител на детето им.

Гените TP53 и CHEK2 също са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Говорете с личен лекар, ако ракът на гърдата или яйчниците протича във вашето семейство и се притеснявате, че може и вие да го получите. Те могат да ви насочат за генетичен тест на , който ще ви каже дали сте наследили един от гените с риск от рак.

Научете повече за прогностични генетични тестове за гени с риск от рак .

Предишен рак на гърдата или бучка

Ако преди това сте имали рак на гърдата или ранни неинвазивни промени в раковите клетки в гърдите, имате по-голям риск да го развиете отново, или в другата гърда, или в същата гърда.

Доброкачествената бучка на гърдата не означава, че имате рак на гърдата, но някои видове бучки на гърдата могат леко да увеличат риска от развитие на рак.

Някои доброкачествени промени в гръдната тъкан, като клетки, които растат необичайно в каналите (атипична дуктална хиперплазия), или анормални клетки във вашите гърди (лобуларен карцином in situ), могат да направят рака на гърдата по-вероятно.

Плътна гръдна тъкан

Гърдите ви са изградени от хиляди малки жлези (лобули), които произвеждат мляко. Тази жлезиста тъкан съдържа по-висока концентрация на клетки на гърдата, отколкото друга тъкан на гърдата, което я прави по-плътна.

Жените с плътна гръдна тъкан могат да имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата, тъй като има повече клетки, които могат да станат ракови.

Плътната тъкан на гърдата също може да направи сканирането на гърдата (мамография) трудно за четене, тъй като всякакви бучки или участъци с абнормна тъкан се виждат по-трудно.

По-младите жени са склонни да имат по-плътни гърди. С напредването на възрастта количеството на жлезистата тъкан в гърдите ви намалява и се заменя с мазнини, така че гърдите ви стават по-малко плътни.

Хормони и хормонални лекарства

Излагане на естроген

Женският хормон естроген понякога може да стимулира клетките на рака на гърдата и да ги накара да растат.

Яйчниците, където се съхраняват вашите яйца, започват да произвеждат естроген, когато започнете пубертета , за да регулирате периодите си.

Рискът от развитие на рак на гърдата може леко да се повиши с количеството естроген, на което е изложено тялото ви.

Например, ако сте започнали да имате периоди в млада възраст и сте преживели менопаузата по-късно от средното, ще сте били изложени на естроген за по-дълъг период от време.

По същия начин липсата на деца или раждането на деца по-късно в живота може леко да увеличи риска от развитие на рак на гърдата, тъй като излагането на естроген не се прекъсва от бременността.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) е свързана с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Всички видове ХЗТ могат да увеличат риска от рак на гърдата, с изключение на вагиналния естроген.

Няма повишен риск от рак на гърдата, ако приемате ХЗТ за по-малко от 1 година.

Но ако приемате ХЗТ за повече от 1 година, имате по-висок риск от рак на гърдата, отколкото жените, които никога не използват ХЗТ.

Повишеният риск от рак на гърдата пада след спиране на приема на ХЗТ, но известен повишен риск остава повече от 10 години в сравнение с жените, които никога не са използвали ХЗТ.

Научете повече за рисковете от ХЗТ .

Противозачатъчни хапчета

Изследванията показват, че жените, които приемат противозачатъчни хапчета, имат леко повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Рискът обаче започва да намалява, след като спрете да приемате хапчето и рискът от рак на гърдата се нормализира 10 години след спирането.

Cancer Research UK има повече информация за противозачатъчните хапчета и риска от рак .

Фактори на начина на живот

Наднормено тегло или затлъстяване

Ако сте преживели менопаузата и имате наднормено тегло или затлъстяване , може да сте по-изложени на риск от развитие на рак на гърдата.

Смята се, че това е свързано с количеството на естрогена в тялото ви, тъй като наднорменото тегло или затлъстяването след менопаузата води до производството на повече естроген.

Алкохол

Пиенето на алкохол увеличава риска от рак на гърдата.

Хората, които пият редовно дори малки количества алкохол, имат по-голям риск от рак на гърдата, отколкото хората, които изобщо не пият алкохол. Колкото повече алкохол пиете, толкова повече се увеличава рискът от рак на гърдата.

Радиация

Някои медицински процедури, които използват лъчение, като рентгенови лъчи и CT сканиране , могат леко да увеличат риска от развитие на рак на гърдата.

Ако сте имали лъчетерапия на гръдния кош за лимфом на Ходжкин , трябва вече да сте получили писмо от Министерството на здравеопазването и социалните грижи с покана за консултация със специалист, за да обсъдите повишения риск от развитие на рак на гърдата.

Посетете личния си лекар, ако не сте се свързали или не сте присъствали на консултация. Обикновено имате право да проверите гърдата си с ЯМР сканиране.

Ако в момента се нуждаете от лъчетерапия за ходжкинов лимфом, вашият специалист трябва да обсъди риска от рак на гърдата, преди да започне лечението ви.

Искате ли да знаете повече?