Рак на гърдата при жените – Да живееш с

Ракът на гърдата може да повлияе на ежедневието ви по различни начини, в зависимост от това на какъв етап е и лечението, което получавате.

Начинът, по който жените се справят с диагнозата и лечението си, варира от човек на човек, но има няколко форми на подкрепа, ако имате нужда от нея. Не всички от тях работят за всички, но един или повече от тях трябва да помогнат.

Можеш:

  • говорете с приятелите и семейството си – те може да са мощна система за поддръжка
  • общувайте с други хора в същата ситуация
  • разберете колкото е възможно повече за вашето състояние
  • избягвайте да правите твърде много или да се пренапрягате
  • отделете време за себе си

Искате ли да знаете повече?

Възстановяване и проследяване

Възстановяване

Повечето жени с рак на гърдата се оперират като част от лечението си. Връщането към нормалното след операцията може да отнеме време. Важно е да си дадете време за възстановяване.

По време на възстановяването избягвайте вдигането на неща – например деца или тежки чанти за пазаруване – и избягвайте тежката домакинска работа. Може също да Ви бъде препоръчано да не шофирате.

Научете повече за възстановяването от операция .

Някои други лечения, особено лъчетерапия и химиотерапия , могат да Ви уморят много.

Може да се наложи да си починете за известно време от някои от обичайните си дейности. Не се страхувайте да поискате практическа помощ от семейството и приятелите.

Последващи действия

Ако сте имали рак на гърдата, вашият здравен екип ще съгласува план за грижа с вас след приключване на лечението.

Този план съдържа подробности за вашите последващи действия. Ще получите копие от плана, което също ще бъде изпратено на вашия личен лекар.

След приключване на лечението трябва да Ви се предлагат редовни мамографии.

Дългосрочни усложнения

Въпреки че е рядко, лечението на рак на гърдата може да причини нови проблеми като:

  • болка и скованост на ръцете и раменете след операция и кожата в тези области може да е стегната
  • натрупване на излишна лимфна течност, което причинява подуване (лимфедем) – това може да се случи, ако операцията или лъчелечението увреждат лимфната дренажна система в подмишницата

Говорете с вашия здравен екип, ако изпитвате тези или други дългосрочни ефекти от лечението.

Искате ли да знаете повече?

Вашето тяло и гърди след лечение

Справяне с промените в тялото ви

Диагнозата рак на гърдата може да промени начина, по който мислите за тялото си. Всички жени реагират по различен начин на физическите промени, които се случват в резултат на лечението на рак на гърдата.

Някои жени реагират положително, но други се справят по-трудно. Важно е да си дадете време да се примирите с каквито и да било промени в тялото ви.

Искате ли да знаете повече?

Ранна менопауза

Въпреки че повечето случаи на рак на гърдата се наблюдават при жени над 50 години, които са преживели менопаузата , някои по-млади жени трябва да се справят с ранна менопауза, причинена от лечение на рак.

Симптомите могат да включват:

Говорете с вашия медицински екип за всички симптоми, които имате.

Искате ли да знаете повече?

Протеза

Външната протеза за гърди е изкуствена гърда, която може да се носи във вашия сутиен, за да замести обема на гърдата, който е отстранен.

Скоро след мастектомия ще получите леки гърди от пяна, които да носите, докато зоната, засегната от операция или лъчетерапия, не се излекува.

След като се излекува, ще ви бъде предложена силиконова протеза. Протезите се предлагат в много различни форми и размери и трябва да можете да намерите такъв, който ви подхожда.

Искате ли да знаете повече?

Реконструкция

Ако не сте имали незабавна реконструкция на гърдата по време на мастектомия, можете да направите реконструкция по-късно. Това се нарича забавена реконструкция.

Има 2 основни метода за възстановяване на гърдите:

  • реконструкция със собствена тъкан
  • реконструкция с помощта на имплант

Типът, който е най-подходящ за вас, ще зависи от много фактори, включително лечението, което сте имали, продължително лечение и размера на гърдите ви. Говорете с вашия здравен екип за това коя реконструкция е подходяща за вас.

Искате ли да знаете повече?

Връзки и секс

Връзки с приятели и семейство

Не винаги е лесно да се говори за рак, нито за вас, нито за вашето семейство и приятели. Може да усетите, че някои хора се чувстват неловко около вас или ви избягват.

Това, че сте отворени за това как се чувствате и какво могат да помогнат семейството и приятелите ви, може да ги успокои. Не се страхувайте обаче да им кажете, че имате нужда от малко време за себе си, ако това е, което ви трябва.

Искате ли да знаете повече?

Вашият сексуален живот

Ракът на гърдата и неговото лечение може да повлияе на сексуалния ви живот. Обикновено жените губят интерес към секс след лечение на рак на гърдата.

Вашето лечение може да Ви остави да се чувствате много уморени. Може да се почувствате шокирани, объркани или депресирани от диагнозата рак.

Може да сте разстроени от промените в тялото си или да скърбите загубата на гърдите си или, в някои случаи, плодовитостта.

Разбираемо е, че може да не ви се прави секс, докато се справяте с всичко това. Опитайте се да споделите чувствата си с партньора си.

Ако имате проблеми със секса, които не се подобряват с времето, може да искате да говорите с консултант или секс терапевт.

Искате ли да знаете повече?

Пари и финансова подкрепа

Ако се наложи да намалите или спрете работата поради рак на гърдата, може да ви е трудно да се справите финансово.

Ако имате рак или се грижите за някой с рак, може да имате право на финансова подкрепа:

Разберете каква помощ е достъпна за вас възможно най-скоро. Социалният работник във вашата болница ще може да ви даде необходимата информация.

Безплатни рецепти

Хората, лекувани от рак, имат право да кандидатстват за сертификат за освобождаване, като им дават безплатни рецепти за всички лекарства, включително лекарства за други състояния.

Сертификатът е валиден в продължение на 5 години и можете да кандидатствате за него чрез личния си лекар или специалист по рак.

Искате ли да знаете повече?

Говорете с други хора

Вашият личен лекар или медицинска сестра може да са в състояние да отговорят на всички въпроси, които имате относно рака или лечението.

Може да ви е от полза да говорите с обучен консултант или психолог или с някой от специализираната линия за помощ. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Някои хора намират за полезно да говорят с други хора, които имат рак на гърдата, или в местна група за подкрепа, или в интернет чат стая.

Искате ли да знаете повече?