Разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) – Лечение

Лечението на разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) може да помогне за облекчаване на симптомите и да направи състоянието много по-малко проблем в ежедневния живот.

ADHD може да се лекува с помощта на лекарства или терапия, но комбинацията от двете често е най-добра.

Лечението обикновено се урежда от специалист, като педиатър или психиатър, въпреки че състоянието може да бъде наблюдавано от личния лекар.

Лекарства

Има 5 вида лекарства, лицензирани за лечение на ADHD:

 • метилфенидат
 • дексамфетамин
 • лисдексамфетамин
 • атомоксетин
 • гуанфацин

Тези лекарства не са постоянен лек за ADHD, но могат да помогнат на някой със състоянието да се концентрира по-добре, да бъде по-малко импулсивен, да се чувства по-спокоен и да научи и практикува нови умения.

Някои лекарства трябва да се приемат всеки ден, но някои могат да се приемат само в учебните дни. Понякога се препоръчват почивки за лечение, за да се прецени дали лекарството все още е необходимо.

Ако не сте били диагностицирани с ADHD до зряла възраст, вашият лекар и специалист могат да обсъдят кои лекарства и терапии са подходящи за вас.

Ако на вас или на детето ви е предписано някое от тези лекарства, най-вероятно първоначално ще ви бъдат дадени малки дози, които след това могат постепенно да се увеличават. Вие или вашето дете ще трябва да посещавате личния си лекар за редовни прегледи, за да сте сигурни, че лечението работи ефективно и да проверите за признаци на някакви странични ефекти или проблеми.

Важно е да уведомите личния си лекар за всякакви нежелани реакции и да говорите с тях, ако смятате, че трябва да спрете или да промените лечението.

Вашият специалист ще обсъди колко дълго трябва да приемате лечението си, но в много случаи лечението продължава толкова дълго, колкото помага.

Метилфенидат

Метилфенидатът е най-често използваното лекарство за ADHD. Той принадлежи към група лекарства, наречени стимуланти, които действат чрез увеличаване на активността в мозъка, особено в области, които играят роля в контрола на вниманието и поведението.

Метилфенидат може да се предлага на възрастни, тийнейджъри и деца на възраст над 5 години с ADHD.

Лекарството може да се приема като таблетки с незабавно освобождаване (малки дози, приемани 2 до 3 пъти на ден) или като таблетки с модифицирано освобождаване (приемани веднъж дневно сутрин, като дозата се освобождава през целия ден).

Честите нежелани реакции на метилфенидат включват:

Лисдексамфетамин

Лисдексамфетаминът е подобно на дексамфетамин лекарство и действа по същия начин.

Може да се предложи на тийнейджъри и деца на възраст над 5 години с ADHD, ако поне 6 седмици лечение с метилфенидат не е помогнало. На възрастните може да се предложи лисдексамфетамин като лекарство от първия избор вместо метилфенидат.

Лисдексамфетамин се предлага под формата на капсули, приемани веднъж дневно.

Честите нежелани реакции на лисдексамфетамин включват:

 • намален апетит, което може да доведе до загуба на тегло или лошо наддаване на тегло
 • агресия
 • сънливост
 • виене на свят
 • главоболие
 • диария
 • гадене и повръщане

Дексамфетамин

Дексамфетаминът е подобен на лисдексамфетамин и действа по същия начин. Може да се предлага на възрастни, тийнейджъри и деца на възраст над 5 години с ADHD.

Дексамфетамин обикновено се приема като таблетка веднъж или два пъти на ден, въпреки че се предлага и перорален разтвор.

Честите нежелани реакции на дексамфетамин включват:

 • намален апетит
 • промени в настроението
 • агитация и агресия
 • виене на свят
 • главоболие
 • диария
 • гадене и повръщане

Атомоксетин

Атомоксетин действа различно от другите лекарства за ADHD.

Това е селективен инхибитор на обратното поемане на норадреналин (SNRI), което означава, че увеличава количеството на химично вещество в мозъка, наречено норадреналин.

Този химикал предава съобщения между мозъчните клетки и увеличаването му може да подпомогне концентрацията и да помогне за контролиране на импулсите.

Атомоксетин може да се предлага на възрастни, тийнейджъри и деца на възраст над 5 години, ако не е възможно да се използва метилфенидат или лисдексамфетамин. Той също е лицензиран за употреба при възрастни, ако симптомите на ADHD са потвърдени.

Атомоксетин се предлага под формата на капсули, обикновено се приема веднъж или два пъти на ден.

Честите нежелани реакции на атомоксетин включват:

 • малко повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота
 • гадене и повръщане
 • стомашни болки
 • проблеми със съня
 • виене на свят
 • главоболие
 • раздразнителност

Атомоксетин също е свързан с някои по-сериозни странични ефекти, които е важно да се внимават, включително мисли за самоубийство и увреждане на черния дроб.

Ако вие или вашето дете започнете да се чувствате депресирани или самоубийствени, докато приемате това лекарство, говорете с Вашия лекар.

Гуанфацин

Гуанфацин действа върху част от мозъка, за да подобри вниманието, а също така намалява кръвното налягане.

Може да се предлага на тийнейджъри и деца над 5-годишна възраст, ако не е възможно да се използва метилфенидат или лисдексамфетамин. Гуанфацин не трябва да се предлага на възрастни с ADHD.

Гуанфацин обикновено се приема като таблетка веднъж дневно, сутрин или вечер.

Честите нежелани реакции включват:

 • умора или умора
 • главоболие
 • болка в корема
 • суха уста

Терапия

Освен приемането на лекарства, различни терапии могат да бъдат полезни при лечение на ADHD при деца, тийнейджъри и възрастни. Терапията е ефективна и при лечение на допълнителни проблеми, като поведение или тревожни разстройства, които могат да се появят при ADHD.

Някои от терапиите, които могат да бъдат използвани, са описани по-долу.

Психообразование

Психообразованието означава, че вие или вашето дете ще бъдете насърчавани да обсъждате ADHD и неговите ефекти. Това може да помогне на децата, тийнейджърите и възрастните да осмислят диагностицирането на ADHD и може да ви помогне да се справите и да живеете със състоянието.

Поведенческа терапия

Поведенческата терапия осигурява подкрепа за обгрижващите деца с ADHD и може да включва учители, както и родители. Поведенческата терапия обикновено включва управление на поведението, което използва система от награди, за да насърчи детето ви да се опита да контролира ADHD.

Ако детето ви има ADHD, можете да определите видове поведение, които искате да насърчите, като например да седите на масата, за да ядете. След това на вашето дете се дава някаква малка награда за добро поведение и се премахва привилегията за лошо поведение.

За учителите управлението на поведението включва научаване как да планирате и структурирате дейности и да похвалите и насърчите децата за дори много малки постижения.

Програми за обучение и обучение на родители

Ако детето ви има ADHD, специално пригодени програми за обучение и образование на родители могат да ви помогнат да научите конкретни начини за разговор с детето си, както и игра и работа с тях, за да подобрите вниманието и поведението им.

Може да ви бъде предложено обучение за родители, преди детето ви да получи официална диагноза ADHD.

Тези програми обикновено се организират в групи от около 10 до 12 родители. Програмата обикновено се състои от 10 до 16 срещи с продължителност до 2 часа всяка.

Предлагането на програма за обучение и образование на родители не означава, че сте били лош родител – тя има за цел да научи родители и полагащи грижи за управление на поведението, като същевременно повиши увереността във вашата способност да помогнете на детето си и да подобрите отношенията си.

Обучение на социални умения

Обучението за социални умения включва вашето дете да участва в ситуации на ролеви игри и има за цел да го научи как да се държи в социални ситуации, като научи как поведението им влияе на другите.

Когнитивна поведенческа терапия (CBT)

CBT е терапия за говорене, която може да ви помогне да управлявате проблемите си, като промените начина, по който мислите и се държите. Терапевтът ще се опита да промени начина, по който детето ви се чувства за дадена ситуация, което от своя страна потенциално би променило поведението му.

CBT може да се извършва с терапевт индивидуално или в група.

Други възможни лечения

Има и други начини за лечение на ADHD, които някои хора със заболяването намират за полезни, като изрязване на определени храни и прием на добавки. Няма обаче сериозни доказателства, че това работи и те не бива да се опитват без медицински съвет.

Диета

Хората с ADHD трябва да се хранят здравословно, балансирано. Не изрязвайте храни, преди да потърсите медицинска помощ.

Някои хора могат да забележат връзка между видовете храни и влошаващите се симптоми на ADHD. Ако случаят е такъв, си водете дневник какво ядете и пиете и какво поведение следва. Обсъдете това с личния си лекар, който може да ви насочи към диетолог (здравен специалист, специализиран в храненето).

Добавки

Някои проучвания предполагат, че добавките с омега-3 и омега-6 мастни киселини могат да бъдат полезни за хората с ADHD, въпреки че доказателствата в подкрепа на това са много ограничени.

Препоръчително е да говорите с личния си лекар преди да използвате каквито и да било добавки, защото някои могат да реагират непредсказуемо с лекарства или да го направят по-малко ефективен.

Също така трябва да помните, че някои добавки не трябва да се приемат дългосрочно, тъй като те могат да достигнат опасни нива в тялото ви.


Съвети за родителите

Ако сте родител на дете с ADHD:

 • уверете се, че вашият лекар или специалист ви помага да разберете разликата между ADHD и всички други проблеми, които детето ви може да има
 • помислете кой още трябва да знае за ADHD на вашето дете, като неговото училище или детска стая
 • разберете страничните ефекти на всяко лекарство, което детето ви приема и за какво трябва да внимавате
 • опознаването на хора от местните групи за подкрепа може да спре да се чувствате изолирани и неспособни да се справите

За информация относно местните групи за поддръжка се свържете със Службата за информация и поддръжка с дефицит на вниманието (ADDISS) или се обадете на 020 8952 2800.

Прочетете повече за живота с ADHD .