Пластична хирургия – Как се извършва

Пластичната хирургия може да включва редица различни техники за преместване и манипулиране на телесната тъкан.

Преди да направите пластична хирургия, трябва да се консултирате с пластичен хирург.

Те ще обяснят подробно какво ще се случи преди, по време и след операцията. Може да ви бъде дадена и психологическа оценка.

Кожните присадки навремето бяха основният вид пластична хирургия, но сега се използват по-нови техники, като разширяване на тъканите и хирургия на клапи.

Присаждане на кожата

Присаждането на кожа е мястото, където здравата кожа се отстранява от незасегнатата част на тялото и се използва за покриване на загубена или повредена кожа.

Те могат да се използват при костни фрактури, които разбиват кожата (отворени фрактури), големи рани или когато хирургично се отстранява дадена област от кожата – например поради рак или изгаряния .

Има 2 основни типа присаждане на кожата.

Присадка на кожата с частична или разделена дебелина

Това е мястото, където тънък слой кожа (тънък като хартиена хартия) се обръсва от област, която обикновено зараства добре, като бедрото, задните части или прасеца.

Зоната на донора обикновено отнема 2 до 3 седмици, за да се излекува и е розова в продължение на няколко месеца, преди да избледнее, за да остане слаб (едва забележим) белег.

Присаждане на кожата с пълна дебелина

Тук се премахва пълната дебелина на кожата (горният слой и слоевете отдолу) и зоната се затваря директно.

Често използваните сайтове включват врата, зад ухото, горната част на ръката и слабините.

Тъй като този тип кожна присадка е по-дебела, събирането на ново кръвоснабдяване може да бъде по-трудно, така че всяка превръзка ще остане на място за 5 до 7 дни, преди да бъде отстранена от хирургичния екип.

Какво става

Преди процедурата ще Ви бъде поставена обща или местна упойка , в зависимост от размера и местоположението на засегнатата област.

Присаждането на кожата обикновено се задържа на място с помощта на шевове, скоби, щипки или специално лепило.

Мястото ще бъде покрито със стерилна превръзка, докато се свърже с кръвоснабдяването около него, което обикновено отнема около 5 до 7 дни.

Ще се постави и превръзка върху областта, от която е взета кожата (мястото на донора), за да се предпази от инфекция.

Донорната зона на частични дебели кожни присадки обикновено отнема около 2 седмици, за да се излекува.

За присаждане на кожата с пълна дебелина, зоната на донора отнема само около 5 до 10 дни, за да се излекува, тъй като обикновено е доста малка и затворена с шевове.

Отначало присадената област ще изглежда червеникаво-лилава, но с времето трябва да избледнее. Може да отнеме година или две, докато външният вид на кожата се уталожи напълно.

Крайният цвят може да е малко по-различен от околната кожа и областта може да е леко вдлъбнатина.

Разширяване на тъканите

Разширяването на тъканите е процедура, която насърчава тялото да „отглежда“ допълнителна кожа, като разтяга околната тъкан. След това тази допълнителна кожа може да се използва за реконструкция на близката област.

Примери за това кога може да се използва разширяване на тъканите включват реконструкция на гърдата и възстановяване на големи рани.

Под обща анестезия, подобно на балон устройство, наречено експандер, се вкарва под кожата близо до зоната, която трябва да се поправи.

Това постепенно се пълни със солена вода, което кара кожата да се разтяга и расте.

Времето, необходимо за разширяване на тъканта, може да варира в зависимост от размера на площта, която трябва да се поправи.

Ако е засегната голяма площ от кожата, може да отнеме 3 или 4 месеца, докато кожата расте достатъчно. През това време разширителят ще създаде издутина в кожата.

След като кожата се разшири достатъчно, е необходима втора операция за отстраняване на разширителя и преместване на новата тъкан.

Тази техника гарантира, че ремонтираната област на кожата има сходен цвят и текстура с околните.

Също така има по-малък шанс ремонтът да се провали, тъй като кръвоснабдяването на кожата остава свързано.

Операция на клапи

Операцията на клапата включва прехвърляне на живо парче тъкан от една част на тялото в друга, заедно с кръвоносните съдове, които я поддържат жива.

Може да се използва по различни причини, включително реконструкция на гърдата, отворени фрактури, големи рани и в редки случаи за подобряване на цепнатината на устната и небцето .

В повечето случаи кожата остава частично прикрепена към тялото, създавайки „клапа“. След това клапата се поставя отново и се зашива върху повредената зона.

За по-сложна реконструкция се използва техника, наречена свободен клап.

Това е мястото, където парче кожа и кръвоносните съдове, които я доставят, са напълно изключени от първоначалното кръвоснабдяване и след това се свързват отново на ново място.

Техника, наречена микрохирургия (хирургия с помощта на микроскоп), се използва за свързване на малките кръвоносни съдове на новото място.

Безплатна клапа често се използва, когато са необходими големи площи от специфични видове тъкани за възстановяване.

В зависимост от местоположението и размера на клапата, операцията може да се извърши под обща или местна упойка.

Тъй като хирургията с капак позволява да се поддържа кръвоснабдяването на ремонтираната област, има по-малък риск от възстановяване да не успее в сравнение с присаждане на кожа.

Специфични условия

За информация относно специфични лечения за състояния, при които често се използва пластична хирургия, вижте: