Постнатална депресия – лечение

Говорете с личен лекар или с вашия здравен посетител възможно най-скоро, ако смятате, че може да имате постнатална депресия.

С подходящо лечение и подкрепа повечето жени се възстановяват напълно, въпреки че може да отнеме време.

Трите основни вида лечение са:

  • стратегии за самопомощ
  • терапия
  • лекарства

Говорете с личния си лекар за плюсовете и минусите на различните лечения, за да можете заедно да решите кое е най-доброто за вас.

Те може също да поискат да проверят вашето физическо здраве, за да видят дали има някакви проблеми, които може да се наложи да бъдат решени.

Например, може да сте анемични след раждането и това може да допринесе за всяко чувство на депресия, което може да имате.

Самопомощ при постнатална депресия

Грижата за бебето може да бъде стресираща и предизвикателна за всеки, а може да бъде още по-трудна, ако се справяте и с постнаталната депресия.

Има редица неща, които можете да опитате сами, за да подобрите симптомите си и да ви помогнат да се справите.

Те включват:

Попитайте вашия здравен посетител за услугите за поддръжка във вашия район. Възможно е те да могат да ви свържат със социален работник, съветник или местна група за подкрепа.

Може да бъде успокояващо да се срещнеш с други жени, които преживяват нещо подобно.

Психологични лечения

Психологичните терапии обикновено са първото лечение, препоръчано за жени с постнатална депресия.

Водена самопомощ

Водената самопомощ включва работа чрез книга или онлайн курс самостоятелно или с помощта на терапевт.

Материалите за курса се фокусират върху проблемите, с които може да се сблъскате, с практически съвети как да се справите с тях.

Курсовете обикновено продължават от 9 до 12 седмици.

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е вид терапия, основана на идеята, че безполезното и нереалистично мислене води до негативно поведение.

CBT има за цел да прекъсне този цикъл и да намери нови начини на мислене, които могат да ви помогнат да се държите по-позитивно.

Например, някои жени имат нереалистични очаквания за това какво е да бъдеш майка и смятат, че никога не трябва да правят грешки.

Като част от CBT ще бъдете насърчени да видите, че тези мисли са безполезни и да обсъдите начини да мислите по-позитивно.

CBT може да се извърши или от 1 до 1 с терапевт, или в група. Лечението често ще продължи 3 до 4 месеца.

Междуличностна терапия

Междуличностната терапия (IPT) включва разговор с терапевт за проблемите, които изпитвате.

Целта му е да идентифицира проблемите във взаимоотношенията ви със семейството, приятелите или партньорите и как те могат да се свържат с вашите чувства на депресия.

Лечението също обикновено продължава 3 до 4 месеца.

Антидепресанти

Антидепресанти могат да бъдат препоръчани, ако имате умерена или тежка депресия и не искате да опитате психологично лечение или психологичното лечение не помага.

Те могат също да се използват, ако имате лека постнатална депресия и анамнеза за депресия.

Антидепресантите действат, като балансират химикалите, променящи настроението в мозъка ви.

Те могат да помогнат за облекчаване на симптоми като лошо настроение, раздразнителност, липса на концентрация и безсъние, което ви позволява да функционирате нормално и ви помага да се справите по-добре с новото си бебе.

Обикновено трябва да се приемат антидепресанти най-малко една седмица, преди ползата да започне да се усеща, така че е важно да продължите да ги приемате, дори ако веднага не забележите подобрение.

Обикновено ще трябва да ги приемате около 6 месеца, след като започнете да се чувствате по-добре. Ако спрете твърде рано, депресията ви може да се върне.

Антидепресанти и кърмене

Ако кърмите, говорете с Вашия лекар за подходящи лекарства, тъй като не всички антидепресанти са безопасни за прием по време на кърмене.

Вашият лекар трябва да обясни всички рискове от приема на антидепресанти и трябва да Ви предложи типа с най-малък риск за Вас и Вашето бебе.

Странични ефекти

Общите странични ефекти на антидепресантите включват:

Тези нежелани реакции трябва да преминат, след като тялото ви свикне с лекарството.

Тежка постнатална депресия

Ако вашата постнатална депресия е много тежка и не реагира на лечението по-горе, вероятно ще бъдете насочени към специализиран екип за психично здраве.

Вашият екип ще може да изпробва допълнителни лечения, като например:

  • по-интензивен CBT
  • други психологически лечения, като психотерапия
  • терапии като бебешки масаж, които да ви помогнат да се свържете по-добре с бебето си, ако това се е превърнало в проблем
  • различни лекарства
  • електроконвулсивна терапия (ЕКТ) – където електродите се поставят на главата ви и импулсите от електричество се изпращат през мозъка, което може да подобри настроението ви, като промени баланса на химикалите в мозъка ви

Ако се смята, че вашата депресия е толкова тежка, че рискувате да навредите на себе си или на други хора, може да бъдете настанени в болница или клиника за психично здраве.

Вашето бебе може да бъде гледано от вашия партньор или семейство, докато се оправите достатъчно, за да се върнете у дома, или можете да останете в специализирано звено за психично здраве на майката и бебето .

Благотворителни организации и групи за подкрепа

Има редица национални групи за подкрепа, с които можете да се свържете за съвет.

Можете също така да ги използвате, за да присъствате на събития с други родители, засегнати от постнатална депресия.

Тези групи включват:

Можете също така да търсите местни групи за поддръжка и да намерите подробности за националните линии за поддръжка по телефон или имейл на уебсайта на Алианса за психично здраве на майките .