Pemphigus vulgaris – Лечение

Понастоящем няма лечение за пемфигус вулгарис (PV), но лечението може да помогне за поддържане на симптомите под контрол.

Основната цел на лечението е да излекува мехурите и да предотврати образуването на нови.

Обикновено се препоръчват стероидни лекарства (кортикостероиди) плюс друго имуносупресивно лекарство. Те помагат да се спре увреждането на имунната система върху здравата тъкан.

Възможно е в крайна сметка да успеете да спрете приема на лекарства, ако симптомите Ви изчезнат и да не се върнете при спиране на лечението. Много хора обаче ще трябва да продължат да приемат ниска доза.

Стероидни лекарства

Лекарствата със стероиди могат да помогнат за намаляване на вредната активност на имунната система за кратко време. Обикновено се приема като таблетка, въпреки че понякога се използват и кремове и инжекции.

Обикновено започвате с висока доза, за да контролирате симптомите си. Това може да доведе до забележимо подобрение в рамките на няколко дни, въпреки че обикновено отнема 2 до 3 седмици, за да спре образуването на нови мехури и 6 до 8 седмици за заздравяване на съществуващите мехури.

След като симптомите Ви са под контрол, вашите стероидни лекарства постепенно ще бъдат намалени до възможно най-ниската доза, която все още може да контролира симптомите Ви. Това ще помогне за намаляване на риска от странични ефекти.

Може да отнеме известно време, за да намерите най-добрата доза за вас. Може да отнеме няколко месеца, за да се постигне баланс между контролиране на симптомите и ограничаване на неприятните странични ефекти.

Странични ефекти

Ако се приема продължително във високи дози, стероидното лекарство може да има редица неприятни странични ефекти, като например:

Повечето от тези нежелани реакции трябва да се подобрят, ако можете да намалите дозата си. Остеопорозата обаче може да бъде траен проблем.

Прочетете повече за страничните ефекти на стероидите .

Други имуносупресори

След като симптомите Ви са под контрол, други имуносупресори могат да се приемат заедно с ниска доза стероиди.

Лекарствата, които могат да се използват, включват азатиоприн, микофенолат мофетил, циклоспорин и циклофосфамид. Те обикновено се приемат като таблетки.

Странични ефекти

Подобно на стероидите, тези лекарства могат да ви направят по-уязвими към инфекция, така че ще трябва да вземете предпазни мерки, когато ги приемате, като например:

Други възможни нежелани реакции включват:

  • кожата ви става уязвима от въздействието на слънчевата светлина
  • вродени дефекти, ако лекарството се приема по време на бременност

Допълнителни лечения

Няколко други лечения понякога се използват в комбинация със стероидни лекарства и други имуносупресори, ако тези лекарства не контролират напълно вашите симптоми.

Те включват:


  • тетрациклин и дапсонантибиотични таблетки, които могат да променят активността на имунната система
  • ритуксимаб – нов вид медикаменти, които помагат да се спре атаката на имунната ви система върху кожните клетки; обикновено се дава чрез капково директно във вената за няколко часа
  • плазмафереза – където кръвта ви циркулира чрез машина, която премахва антителата, които атакуват кожните клетки
  • интравенозна имуноглобулинова терапия – където нормални антитела от дарена кръв, които временно променят начина на работа на имунната ви система, се дават чрез капково

Тези лечения не са склонни да се използват много често и не винаги са широко достъпни. Например, ритуксимаб е сравнително скъп и някои групи за клинично въвеждане (CCG) може да не го финансират.

Съвети за самопомощ

За да се справите с пемфигус вулгарис: